​Co jsou crostini

Název crostini pochází z italštiny a znamená malé opečené toasty. Na ty se buď dávají různé ingredience a vzniknou tak křupavé jednohubky anebo se servírují jako příloha k namáčení do dipů, omáček a polévek.

Všichni milují jednohubky, protože není potřeba příbor, prostě je jenom strčíš do pusy. Ne jinak je to s crostinami, které se pečou v troubě a můžeš na ně naskládat doslova cokoliv. Pomazánku, sýr, kvalitní uzeninu, maso, ryby nebo mořské plody, zeleninu a dokonce i ovoce.

Mých 8 fitness variací má dostatečný obsah bílkovin i vlákniny. Jeden kus obsahuje průměrně 63 kCal, 6 g bílkovin a 1,5 g vlákniny.

Fit jednohubky - crostini celozrnné - recept Bajola

Jaký je rozdíl mezi crostini a bruschettou

Crostini jsou podobné bruschettě, ale bruschetta je větší a méně křupavá, nepeče se v troubě, ale na grilu nebo grilovací pánvi. Je spíš jenom opečená na povrchu, takže uvnitř zůstává měkká. Crostini jsou menší, propečenější a křupavější.

Zdravé chuťovky - kanapky - chlebíčky crostini - recept Bajola

Crostini ve velikosti bruschety

​Z jakého pečiva připravit zdravé jednohubky crostini

Standardně se crostini připravují z úzké francouzské bagety, ciabatty nebo kváskového chleba. Já jsem ale v rámci fitness výživy použila chutný celozrnný večerník chlebík Penam, který má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah sacharidů a je obohacený o zdravé tuky ze semínek. Ve 100 g je pouze 262 kCal, ale 28 g bílkovin a 11 g vlákniny.

Navíc už je nakrájený na tenké plátky a je malý, takže si ušetříš práci. Cele balení váží 250 g a je v něm 10 kousků chleba, 1 ks váží cca 25 g. Je ideální na jednohubky, crostini i malé chlebíčky, ale hodí se i na každodenní konzumaci do fit jídelníčku nejen díky dobrému složení. Neobsahuje totiž škodlivé konzervanty ani umělá barviva. Základem je pšeničná a sójová mouka, otruby a semínka.

Celozrnné pečivo Penam lze koupit ve všech větších supermarketech (Kaufland, Billa, Albert, Tesco, Makro, Globus), v potravinách Žabka a také on-line na webu Rohlík.cz.

Fitness jednohubky - crostini - recept Bajola

​Základní ingredience na zdravé chuťovky – crostini

​Postup receptu – crostini

  1. Troubu předehřej na 160°C.
  2. Chleba naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, postříkej troškou olivového oleje, otoč, znovu postříkej olejem a posypej zlehka solí.
  3. Peč 10 – 20 minut na 160°C. Dávej pozor, ať chleba nespálíš, ani nepečeš moc dlouho. Měl by být křupavý, ale vevnitř pořád ještě mírně měkký.
  4. Po upečení ho případně rozkroj na poloviny nebo z něj můžeš vykrájet tvary pomocí vánočního vykrajovátka, ale nedělej to před upečením, jelikož se chleba pečením zkroutí.
  5. Na opečený chleba naskládej ingredience podle toho, kterou variantu si chceš připravit, přesnější instrukce najdeš níže.
  6. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Celozrnné jednohubky - crostini - večerní chlebík Penam - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Chleba můžeš nechat velikosti, jak je, a nekrájet ho, ale budeš mít tak velikost bruschetty a ne crostin. Záleží teda na preferenci.
  • Můžeš si připravit i pouze 1 kus na svačinu velikosti bruschetty, zde stačí místo pečení v troubě opéct chleba v topinkovači nebo na grilovací pánvi.
  • Nejlepší je crostini servírovat co nejdříve po upečení, kdy jsou ještě křupavé. Skladováním v lednici měknou.
  • Pokud je chleba hodně čerstvý, peč spíše na vyšší teplotu kratší dobu (teplotu a čas budeš muset otestovat). Pokud crostini upečeš moc dotvrda, dej na ně pomazánku, aby od ní navlhly, strč do lednice a servíruj co nejpozději.
  • Pokud chceš, může ještě chleba po upečení pomazat rozkrojeným česnekem.
  • Olivový olej můžeš použít i s příchutí (např. česnekový nebo rozmarýnový).
  • Pro přidání chuti můžeš posypat bylinkami (rozmarýn, tymián, oregano, italské koření).
  • Na fotce postupu jsem chleba rozkrojila před strčením do trouby a pak jsem teprve zjistila, že se pokroutí, takže určitě krájej až po upečení.
  • Nutriční hodnoty dole v tabulce jsou uvedené pouze na pečivo, nutriční hodnoty k jednotlivým verzím vč. pečiva uvádím u každé varianty samostatně.

​1. Lososové crostini

Zdravé lososové jednohubky crostini recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 200 g krémového sýru light (např. K-Classic Kaufland)
  • čerstvý kopr
  • 200 g uzeného lososa
  • 20 g kapary
  • čerstvý mletý pepř

Postup

  1. Dobře smíchej krémový sýr s najemno nasekaným koprem.
  2. Na každou crostinu namaž 10 g krémového sýra s koprem, přidej 10 g lososa, opepři a přidej pár kuliček kapary.
  3. Nakonec můžeš ještě dozdobit malým snítkem kopru.
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 65 kCal / 6,4 g B / 0,6 g S / 0,5 g C / 3,8 g T / 1,4 g V

​2. Krevetové crostini

Krevetové crostini jednohubky recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 10 g česneku
  • 200 g avokáda
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 20 ks očištěných krevet bez ocásků (120 g)
  • olivový olej extra panenský ve spreji (3 ml)
  • sůl

Postup

  1. Upečené crostini potři troškou česneku.
  2. Avokádo dobře rozmačkej vidličkou a vmíchej citrónovou šťávu. Ochutnej a případně osol.
  3. Krevety dobře očisti a z obou stran rychle opeč na pánvi vystříkané troškou oleje. Po otočení posypej troškou mleté papriky. Opékání trvá jen pár desítek sekund, jakmile krevety zrůžoví, jsou hotové.
  4. Na každou crostinu dej 10 g avokáda, krevetu a ještě malinko posypej paprikou.
  5. Nutriční hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 4,9 g B / 1 g S / 0,2 g C / 4 g T / 1,9 g V

​3. Roastbeef crostini

Zdravé jednohubky roastbeef pastrami crostini - recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 160 g krémový sýr light (např. K-Classic Kaufland)
  • 40 g křenu ve skleničce (např. Hamé nebo Křenex), příp. méně čerstvého
  • 200 g hovězího roastbeefu nebo pastrami nad 90 % masa (hotové plátky „šunky“)
  • 60 g zakysané smetany 8%
  • petrželka

Postup

  1. Dobře smíchej krémový sýr s křenem.
  2. Na každou crostinu dej 10 g krémového sýru s křenem a 10 g roastbeefu.
  3. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nastříkej nahoru vychlazenou zakysanou smetanu.
  4. Posypej troškou nasekané petrželky.
  5. Nutriční hodnoty na 1 ks: 55 kCal / 6,5 g B / 1 g S / 0,9 g C / 2,4 g T / 1,4 g V

​4. Prosciutto crostini

Crostini jednohubky prosciutto - recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 200 g mozzarella light
  • 100 g prosciutto crudo (zbavené tuku)
  • 60 g fíků, příp. brusinkového džemu (ideálně bez cukru)
  • 10 ml balzamikového glazé

Postup

  1. Na každou crostinu dej 10 g mozzarelly, 5 g prosciutta a 2 g fíku nebo brusinkového džemu.
  2. Zakápni balzamikovým glazé.
  3. Balzamikové glazé můžeš buď koupit anebo si ho můžeš připravit zredukovaním balzamikového octa, tj. povaříš ho v malém rendlíku, dokud nezačne houstnout. Délka vaření záleží na množství – minuty až desítky minut.
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 6,8 g B / 1,8 g S / 1 g C / 3,4 g T / 1,5 g V
Fitness krtkův dort

​5. Hráškové crostini

Hráškové jednohubky crostini - recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 100 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 100 g krémového sýru light (např. K-Classic Kaufland)
  • 100 g krůtí prsní šunky 92 % (Pikok Pure Lidl)
  • 40 g strouhaného sýru Eidam 20%

Postup

  1. Hrášek nechej rozmrazit a rozmixuj v mixéru se sekáčkem, přidej krémový sýr a ještě společně promixuj dohladka.
  2. Na každou crostinu dej 10 g hráškového krému a 5 g šunky. Šunku můžeš nejdříve opéct na trošce olivového oleje na pánvičce.
  3. Posypej troškou strouhaného sýru, případně můžeš sýr vmíchat rovnou do hráškového krému.
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 56 kCal / 6 g B / 1,1 g S / 0,6 g C / 2,8 g T / 1,8 g V

6. Houbové crostini

Houbové jednohubky crostini recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 200 g hermelín light (Figura)
  • 200 g hub (např. hnědé žampiony)
  • olivový olej extra virgin ve spreji (3 ml)
  • trošku vývaru, příp. červeného vína (30 ml)
  • petrželka
  • sůl
  • volitelně balzamikové glazé

Postup

  1. Houby nakrájej na tenké plátky a osmaž na trošce olivového oleje do změknutí. V průběhu osol a podlij troškou vývaru nebo červeného vína, dokud se neodpaří.
  2. Na každou crostinu dej 10 g hermelínu a hotové houby. Pokud chceš, aby byl hermelín roztečený, dej ho na crostini už při pečení základního pečiva v troubě (ke konci).
  3. Posypej troškou nasekané petrželky a můžeš polít balzamikovým glazé (návod na glazé najdeš výše u Prosciutto crostin).
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 5,9 g B / 0,7 g S / 0,2 g C / 4,4 g T / 1,6 g V

7. Caprese crostini

Caprese crostini jednohubky - recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 200 g mozzarella light
  • 120 g cherry rajčat
  • 20 ml balzamikové glazé
  • 7 ml olivový olej extra panenský
  • volitelně lístky bazalky, příp. sušené

Postup

  1. Na každou crostinu dej 10 g mozzarelly a 6 g cherry rajčat. Dobré je nakrájet obojí na tenké plátky a prokládat.
  2. Můžeš posypat nakrájenou čerstvou bazalkou, příp. sušenou.
  3. Zakápni troškou olivového oleje a balzamikového glazé (návod na glazé najdeš výše u Prosciutto crostin).
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 5,5 g B / 1,5 g S / 1,3 g C / 3,6 g T / 1,5 g V

8. Hruškové crostini

Zdravé hruškové jednohubky crostini recept Bajola

Ingredience (20 ks)

  • crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
  • 100 g kozího sýru
  • 100 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 200 g hrušek
  • 40 g čekankového sirupu natural
  • 10 g pistácií

Postup

  1. Dobře smíchej kozí sýr a odtučněný tvaroh.
  2. Hrušky umyj, nakrájej na tenké plátky a osmaž s troškou čekankového sirupu na pánvi do změknutí.
  3. Na každou crostinu dej 10 g sýru s tvarohem, osmažené hrušky a posypej nasekanými pistáciemi.
  4. Nutriční hodnoty na 1 ks: 64 kCal / 5,2 g B / 1,9 g S / 1,5 g C / 3,4 g T / 3 g V.
Dietní jednohubky - crostini - recept Bajola

​ 8 tipů, co dalšího namazat na zdravé jednohubky Crostini

  1. Zdravá budapešťská pomazánka
  2. Zdravá vajíčková pomazánka
  3. Fit šunková pěna
  4. Zdravá řepová pomazánka
  5. Zdravá avokádová pomazánka
  6. Fit kaviárová pomazánka
  7. Fitness játrová paštika
  8. Guacamole