​Ingredience na zdravou domácí játrovou paštiku

Základ na fit paštiku

  • 500 g kuřecích nebo hovězích jater
  • 70 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 30 g celeru (příp. řapíkatého celeru)
  • 80 g cibule
  • cca 1 litr vody

Koření

  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře

Na dokončení paštiky

  • 100 – 200 ml vývaru, který vznikne po uvaření jater
  • 1 lžička mleté sladké papriky (5 g)
  • 1 lžička soli (3 g)
  • ½ lžičky pepře (0,5 g)
  • 3 lžíce olivového oleje extra panenského (30 ml)

Zdravá játrová paštika s brusinkami - recept Bajola

​Video – jak na domácí játrovou paštiku

Postup receptu – jak udělat domácí zdravou paštiku

  1. Pokud použiješ hovězí játra, doporučuju je předem namočit alespoň hodinu v mléce, můžeš i přes noc. Namáčení se provádí pro zlepšení chuti, protože hovězí játra můžou mít kovovou pachuť.
  2. Kořenovou zeleninu a cibuli zbav slupky a rozkroj na menší části.
  3. Do středně velkého hrnce dej játra, kořenovou zeleninu, cibuli, sítko s kořením (bobkový list, nové koření, černý pepř) a zalij vodou, aby bylo vše ponořené. Pozor nesol!
  4. Vař pozvolna 30 minut.
  5. Vytáhni játra, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vývar nevylívej.
  6. Játra rozmixuj společně se solí, pepřem a mletou paprikou v mixéru se sekáčkem.
  7. Přilij olivový olej, dál mixuj a postupně přidávej vývar z jater (100 – 200 ml), abys dosáhl/a požadované konzistence paštiky.
  8. Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem podle vlastní chuti.
  9. Dej do uzavíratelné skleničky a skladuj v lednici, kde vydrží zhruba týden.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Játrová paštika - foto postupFit játrová paštika a brusinky - recept BajolaFitness játrová paštika a brusinky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Pokud chceš v paštice navýšit vlákninu, můžeš do ní rozmixovat i část zelenina, se kterou se vařila, záleží na tvojí chuti.
  • Doporučuju namazat na domácí celozrnný rohlík a jíst s brusinkovým džemem bez cukru nebo domácí brusinkovou omáčkou (brusinky povař s trochou vody a pomerančové šťávy cca 10 minut a doslaď sladidlem bez kalorií).
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na paštiku. 100 g paštiky obsahuje: 146 kcal / 1 S / 0 C / 16 B / 9 T