Ingredience
Těsto
- 185 g celozrnného toastového chleba
- 180 g čerstvého špenátu
- 70 g mozarelly light
- 2 vejce (100 g)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Burgery
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku (15 g)
- 1 lžička nízkotučné hořčice (15 g)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře

Postup
- Špenát umyjte a poduste na trošce oleje do změknutí zhruba 5 minut. Nechejte vychladnout a vymačkejte z něj vodu.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Toastový chleba rozmixujte v mixéru se sekáčkem na co nejjemněji.
- Mozarellu nastrouhejte najemno.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně propracujte. Těsto by se nemělo lepit, pokud se lepí, přidejte více toastového chleba, případně celozrnnou mouku.
- Z těsta buď vyválejte malé kuličky a poskládejte je na pečícím papírem vystlaný plech (po upečení je rozřežete) anebo dejte těsto na plech vcelku a po upečení z něho vykrájíte kolečka.
- Špenátové kuličky pečte 20 – 25 minut na 180 °C, těsto vcelku asi bude vyžadovat o pár minut déle. Otestujte zapíchnutím špejle, zda se těsto na špejli nelepí.
- Mezitím smíchejte všechny ingredience na burgery, pořádně hmotu propracujte a vyválejte v ruce malé kuličky zhruba o průměru 4 cm. Ty naskládejte na pečícím papírem vystlaný plech a přimáčkněte je k papíru, aby z nich byly malé burgery. Dejte péct do trouby 15 – 20 minut na 180 °C.
- Hotové kuličky z těsta rozkrojte nožem horizontálně napůl anebo z hotového těsta vykrájejte kolečka o průměru 5 cm. Můžete použít i štamprli.
- Nakonec dejte masové kuličky na špenátová kolečka a propíchněte párátkem.
Poznámky
- Dávejte si pozor, aby byly masové kuličky a špenátová kolečka zhruba stejně velká. Pečením se masové kuličky ještě trochu zcvrknout.
- Pokud jsou burgery sušší, můžete dát mezi burger a špenátové kolečko kousek cherry rajčete.

Komentáře