Ingredience na fit budapešťskou pomazánku

  • 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 250 g nízkotučného krémového sýru (creamcheese light)
  • 3 ks vejce M (150 g)
  • 1 lžička hořčice plnotučné, příp. dijonské nebo krémžské (10 g)
  • 2 lžičky mleté červené papriky (10 g)
  • 80 g čerstvé nebo sterilované červené papriky
  • sůl
  • pepř
Fitness budapešťská pomazánka - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat zdravou budapešťskou pomazánku

  1. Tvaroh a sýr vytáhni z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Vejce uvař natvrdo podle tohoto návodu. Já používám elektrický varič vajec, který doporučuju všema deseti, obzvlášť pokud často vaříš vejce natvrdo. Pak rozmačkej vidličkou zvlášť bílky a zvlášť žloutky.
  3. Pokud máš čerstvou papriku, umyj ji, rozkrájej na menší části a povař 5 minut v horké vodě, aby změkla. Pak ji nechej vychladnout, sloupni slupku a nakrájej najemno.
  4. Dobře smíchej tvaroh se sýrem, můžeš rozmixovat pomocí ručního mixéru.
  5. Přidej žloutky, hořčici a mletou papriku a dobře rozmíchej. Pokud chceš pomazánku červenější, přidej mleté papriky více.
  6. Pak vmíchej rozmačkané bílky a nakrájenou sterilovanou nebo zblanžírovanou papriku.
  7. Ochutnej a podle chuti osol a opepři.
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Budapešťská pomazánka - foto postup receptuZdravá budapešťská pomazánka - recept Bajola

Poznámky k receptu na fit budapešťskou pomazánku

  • Pokud chceš pomazánku pikantnější, můžeš přidat trošku láku ze sterilované papriky a případně nadrobno nakrájenou cibuli. Já nemám cibuli ráda, takže nedávám.
  • Doporučuji namazat na domácí celozrnné rohlíky nebo použít jako pomazánku na jednohubky či chlebíčky nebo náplň do fit sýrové rolády. Nahoře můžeš ozdobit nakrájenou paprikou.
  • Skladuj v lednici v uzavřené nádobě a spotřebuj do 5 dní.
  • Celá várka má cca 750 g. Jedna porce 125 g.