Ingredience na fit bolognské špagety
- 500 g mletého hovězího masa
- 700 ml hovězího vývaru (příp. 500 ml vody)
- 5 velkých rajčat (500 g)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 2 mrkve (200 g)
- 3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
- 1 cibule (50 g)
- 2 lžičky oregána
- muškátový oříšek
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička řepkového oleje

Postup receptu
- Rajčata, mrkev, celer a cibuli nakrájej nadrobno.
- Na trošce tuku osmahni cibuli.
- Přidej mrkev a celer a chvíli opékej.
- Přidej mleté maso, osol, opepři a nechej zatáhnout.
- Přidej rajčata, chvíli povař, zalij vývarem a nechej na nejnižším plameni vařit 30 minut (bez poklice).
- Přidej rajčata z plechovky, oregáno, muškátový oříšek a vař dalších 30 minut.
- Dochuť solí a pepřem dle potřeby.
- Zlehka rozmixuj tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
- Podávej s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference, případně lahůdkovým droždím.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct
Poznámky k receptu
- Pokud nemáš po ruce vývar, můžeš použít vodu, ale chuť nebude tak good. Na vývary vřele doporučuju pomalý hrnec, který ho uvaří za tebe, když jsi třeba v práci. Případně si můžeš koupit do zásoby už hotové hovězí vývary.
- Výsledná konzistence závisí na vodnatosti jednotlivých surovin (rajčat, rajčat v plechovce), hustotě vývaru a rychlosti vaření. Musíš vařit tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat déle než mně, obvlášť pokud použiješ vodu a ne vývar. Naředit to můžeš vždy, pokud to vyvaříš moc.
- Nutriční hodnoty uvedené bez příloh.
Komentáře
Dobrý deň, zaujímalo by ma, akú dávku cestovín, tu celozrnných špagiet v surovom stave považujete za 1 porciu.
Ďakujem
Dobry den Miriam, porce jsou vysoce individualni zalezitost nejen u priloh. Zalezi totiz na ostatnim jidle behem dne, kolikrat jime a jake mnozstvi, jakou mame potrebu energie, jaky mame vydej. Napriklad kdyz jite 5x denne cca 400 kcal, tak si podle toho musite dopocitat i ty prilohy. Ja bych konkretne v tomto pripade bolognskych spaget dala tim padem cca 50 g celozrnnych spaget (za syrova), abych se dopracovala na hodnoty kolem 400 kcal.
Dobrý deň, myslela som si, že to bude” tak málo”. Ako píšete, treba vychádzať z celodenného jedálneho lístka a množstva sacharidov ňom. Ďakujem.
Obrovská dobrota! Moc děkuji za recept! 🙂