Ingredience na fit bolognské špagety
- 500 g mletého hovězího masa
- 700 ml hovězího vývaru (příp. 500 ml vody)
- 5 velkých rajčat (500 g)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 2 mrkve (200 g)
- 3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
- 1 cibule (50 g)
- 2 lžičky oregána
- muškátový oříšek
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička řepkového oleje

Postup receptu
- Rajčata, mrkev, celer a cibuli nakrájejte nadrobno.
- Na trošce tuku osmahněte cibuli.
- Přidejte mrkev a celer a chvíli opékejte.
- Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a nechejte zatáhnout.
- Přidejte rajčata, chvíli povařte, zalijte vývarem a nechejte na nejnižším plameni vařit pod poklicí 30 minut.
- Přidejte rajčata z plechovky, oregáno, muškátový oříšek a vařte pod poklicí dalších 30 minut.
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
- Podávejte s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference, případně lahůdkovým droždím.
- Nutriční hodnoty uvedené bez příloh.
Poznámky
- Pokud nemáte po ruce vývar, můžete použít vodu, ale chuť nebude tak good. Na vývary vřele doporučuju pomalý hrnec, který ho uvaří za vás, když jste třeba v práci. Případně si můžete koupit do zásoby už hotové hovězí vývary.
- Výsledná konzistence závisí na vodnatosti jednotlivých surovin (rajčat, rajčat v plechovce), hustotě vývaru a rychlosti vaření. Musíte vařit tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat déle než mně, obvlášť pokud použijete vodu a ne vývar. Naředit to může vždy, pokud to vyvaříte moc.
Přidat komentář