Ingredience na fit segedínský guláš bez smetany
- 600 g kuřecích stehenních řízků (prsa nedoporučuji, guláš by byl vysušený)
- 400 g bílého kysaného zelí
- 1 ks malé cibule (60 g)
- 1 lžička mleté papriky sladké nebo pálivé (5 g)
- ½ lžičky drceného kmínu (3 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- 1/2 lžičky pepře (2 g)
- 200 ml podmáslí
- 100 ml vody
- 20 g hladké pšeničné mouky (zahušťují bílou a ne celozrnnou kvůli chuti a není to žádný konec světa, více v článku o moukách)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu – jak uvařit zdravý kuřecí segedin
- Podmáslí vytáhni z lednice, aby se zahřálo na pokojovou teplotu.
- Kysané zelí dobře propláchni pod tekoucí vodou a můžeš ho i nakrájet nožem na menší kousky (já nekrájím).
- Kuřecí maso očisti od tuku, umyj a nakrájej na kostičky.
- Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž na trošce řepkového oleje.
- Přidej maso, osol a opékej pár minut, než se maso zatáhne.
- Přidej všechno ostatní koření, promíchej, pár minutek provař, přidej zelí a 100 ml vody a nechej pod poklicí dusit 15 minut.
- Odstav z ohně a nechej pár minut vychladnout, aby guláš nebyl vařící. Pak vmíchej podmáslí. V horkém guláši by se mohlo podmáslí srazit.
- Poté dolaď konzistenci, já mám segedín radši tekutější, takže přilévám dalších cca 100 ml vody plus jíšku, kterou dělám ze 2 lžic mouky rozmíchaných v trošce vody. Promíchám a nechám dalších 5 – 10 minut provařit pod poklicí na mírném ohni.
- Podávej s fitness ovesným knedlíkem. Na ozdobu jsem použila řecký jogurt a petržel.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy a ozdoby.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
Ahojky. Vaše recepty jsou fantastický a výborný. Jen malá rada.Zkuste zahušťovat pohankovou moukou. Zahustí stějně, chutí neovlivní jídlo a hlavně jak je bezlepková tak při vsypání do jídla a zamíchání nedělá hrudky. Krásně se vmíchá. Tak ať se daří i nadále a přeju hodně úspěchů.
Ja len nechápem, ako môžete zahušťovať segedín múkou?? Načo?? Veď kapusta zahustí dosť a nemusíte dávať toľko podmáslí. A takisto, NIKDY, NIKDY nepreplachovať kapustu, vymyjete všetky vitamíny, ktoré v sebe má.
Dobrý den Zuzko, každý má jiné postupy receptů, pokud nechcete, nezahušťujte a klidně si tam dejte méně podmáslí 😉 Mně to takto chutná víc, navíc to přidává i nějaké bílkoviny. A co se týče proplachování zelí, je pravda, že propláchnutím odstraníte ten nálev, ve kterém jsou vitamíny, ale stále zůstávají vitamíny i v samotném zelí. Co je spíš horší než proplachování, je dlouhotrvající zahřívání. Každopádně pokud nechcete, zelí neproplachujte, ale já ho proplachuju, aby nebylo tak kyselé. Vitamíny rozpustné ve vodě, které zelí obsahuje (zj. vitamín C), se dají přijímat i jinou formou, např. v ovoci a zelenině zasyrova a zrovna céčko není vitamín, který by byl obvykle v těle deficitní.
Segedin fajn. Nezahustovala som múkou a dala som troška údenej papriky je zaj dobrý nepoznáte skoro rozdiel od klasiky
Diky moc za otestovani i komentar 😉 Taky mi hodne chutna.
Vařil jsem tento segedín jako chlap, to znamená, stylem co dům dal. Použil jsem krůtí stehenní řízky, podmáslí nahradilo polotučné mléko a navíc jsem přidal trochu chilli. Mouka dle mně není třeba. P.S. nezapomeňte maso podlít vařící vodou, jinak by mohlo ztvrdnout.
Gulášek se povedl na 1 🙂
Radku, díky za tipy na obměnu i tip s vařící vodou 😉 To jsem popravdě nevěděla.