Ingredience na recept
Korpus
- 70 g ovesné mouky čokoládové
- 2 lžičky holandského kakaa (10 g)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (5 g)
- 1 konzerva tmavých fazolí (220 g)
- 115 g jablečného pyré bez cukru (příp. přesnídávka)
- 100 ml nízkotučného mléka
- 2 vejce (100 g)
- sladidlo bez kalorií
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)
Náplň
- 4 banány (480 g)
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 200 g ricotty
- 50 g nízkotučné zakysané smetany (8 %)
- 25 g vanilkového proteinu
- 50 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- trošku citrónové kúry z bio citrónu
- sladidlo bez kalorií

Postup receptu
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdete zde.
- Fazole zbavte vody, properte a rozmixujte společně s jablečným pyré v mixéru se sekáčkem.
- Smíchejte zvlášť suché ingredience na korpus, zvlášť mokré, pak dohromady, ochutnejte a podle chuti přislaďte sladidlem bez kalorií. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
- Těsto nalijte do kulaté formy o průměru 18 – 20 cm vymazané kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky. Čím bude forma menší, tím bude dort vyšší. Já jsem použila silikonovou formu o průměru 23 cm a dort mi nevznikl moc vysoký. Doporučuju formu menší.
- Pečte 40 minut na 180 °C.
- Mezitím připravte krém smícháním tvarohu, ricotty, zakysané smetany a proteinu. Přidejte citrónovou kúru, čokoládu nasekanou nadrobno, ochutnejte a podle chuti doslaďte sladidlem bez kalorií. Dejte tuhnout do lednice. Krém by měl být co nejtužší, jinak nebude na dortu moc držet. Pokud máte moc tekuté ingredience, můžete zkusit přimíchat ztužovač, želatinu nebo bramborový škrob.
- Hotový korpus nechejte chvíli vychladnout a pomocí lžíce vydlabejte vnitřek, který bude ještě jakoby nedopečený. Dávejte pozor, ať neuděláte do korpusu díru naskrz. Hmotu dávejte do misky a pak pečte pár minut v mikrovlnné troubě, kde se více propeče, a nožem nakrájejte nadrobno.
- Banány zbavte slupky a naskládejte je do vydlabaného korpusu od obvodu do středu. Některé banány budete muset nakrájet na menší části. Pokud chcete dort méně banánový, naskládejte na korpus jenom horizontální půlky banány.
- Banány pak natřete vychlazeným krémem a nahoře posypejte zbytkem korpusu. Nechejte ztuhnout v lednici ideálně do druhého dne.
- Pokud se vám nepodařilo dort dostatečně osladit, můžete ho při servívování polít čekankovým sirupem.
- Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct


Fitness domácí cukrárna
Stáhni si ukázku zdarma!

Komentáře