Ingredience na zdravý krtkův dort
Korpus
- 70 g ovesné mouky čokoládové
- 2 lžičky holandského kakaa (10 g)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (5 g)
- 1 konzerva tmavých fazolí (220 g)
- 115 g jablečného pyré bez cukru (příp. přesnídávka)
- 100 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 2 ks vejce M (100 g)
- sladidlo bez kalorií
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)
Náplň
- 4 banány (480 g bez slupky)
- 200 g odtučněného tvarohu (v alobalu)
- 200 g ricotty
- 50 g nízkotučné zakysané smetany (8 %)
- 25 g vanilkového proteinu
- 50 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- trošku citrónové kúry z bio citrónu
- sladidlo bez kalorií

Postup receptu
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Odděl žloutky od bílků a z bílků vyšlehej tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Fazole zbav vody, proper a rozmixuj společně s jablečným pyré v mixéru se sekáčkem.
- Smíchej zvlášť suché ingredience na korpus, zvlášť mokré, pak dohromady, ochutnej a podle chuti přislaď sladidlem bez kalorií. Nakonec lehce vmíchej sníh z bílků.
- Těsto nalij do kulaté formy o průměru 18 – 20 cm vymazané kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky.
- Peč 40 minut na 180 °C.
- Mezitím připrav krém smícháním tvarohu, ricotty, zakysané smetany a proteinu. Přidej citrónovou kůru, čokoládu nasekanou nadrobno, ochutnej a podle chuti doslaď sladidlem bez kalorií. Dej tuhnout do lednice.
- Hotový korpus nechej chvíli vychladnout, pomocí lžíce vydlabej vnitřek a nakrájej nadrobno. Dávej pozor, ať neuděláš do korpusu díru naskrz.
- Banány zbav slupky a naskládej je do vydlabaného korpusu od obvodu do středu. Některé banány budeš muset nakrájet na menší části.
- Banány natři vychlazeným krémem a nahoře posypej zbytkem korpusu. Nechej ztuhnout v lednici ideálně do druhého dne.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky na hubnutí z mých receptů? Najdeš je v mojí tištěné kuchařce 👉 Stáhnout ukázku


Fitness domácí cukrárna
Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Poznámky k receptu
- Čím bude forma menší, tím bude dort vyšší. Já jsem použila silikonovou formu o průměru 23 cm a dort mi nevznikl moc vysoký. Doporučuju formu menší.
- Krém by měl být co nejtužší, jinak nebude na dortu moc držet. Pokud máš moc tekuté ingredience, můžeš zkusit přimíchat ztužovač, želatinu nebo bramborový škrob.
- Pokud chceš dort méně banánový, naskládej na korpus jenom horizontální půlky banánů.
- Pokud by byl korpus vevnitř nedopečený, po vydlabání ho dej na pár minut dopéct do mikrovlnné trouby.
- Pokud se ti nepodařilo dort dostatečně osladit, můžeš ho při servírování polít čekankovým sirupem.
Komentáře