Ingredience na zdravou avokádovou pomazánku

Pomazánka

  • ½ avokáda (70 g)
  • 1 lžička citrónové šťávy (5 ml)
  • 120 g řeckého jogurtu 0%
  • 50 g creamcheese light (např. K-Classic z Kauflandu)
  • 1 stroužek česneku (3 g)
  • sůl
  • pepř

Ostatní

  • celozrnné pečivo (40 g)
  • vejce (volské oko)
  • tuňák ve vlastní šťávě
  • avokádo
  • ředkvičky
  • salátová okurka
  • mikrobylinky
Fit avokádová pomazánka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Avokádo rozpul, zasekni nůž do pecky, pootoč a pecku vytáhni. Lžící vyber z poloviny avokáda dužinu a dobře ji rozmačkej vidličkou.
  2. Přidej lžičku citrónové šťávy, promíchej a vmíchej řecký jogurt, creamcheese a prolisovaný česnek.
  3. Ochutnej a osol a opepři podle vlastní chuti.
  4. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  5. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Avokádová pomazánka - foto postupZdravá avokádová pomazánka - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Pro maximální nabombení bílkovin můžeš do pomazánky vmíchat i tuňáka (nejlépe ve vlastní šťávě), a pak už není třeba doplňovat žádné další bílkoviny. V opačném případě doporučuju přidat další zdroj bílkovin, např. vejce.
  • Doporučuju namazat na celozrnné pečivo (např. fitness jogurtový chléb), přidat volské oko, plátky zeleniny (např. salátovou okurku, ředkvičky) a mikrobylinky. Pokud nepotřebuješ hubnout, můžeš přidat ještě několik plátků avokáda.
  • Skladuj v lednici v uzavřené krabičce. Avokádo působením kyslíku hnědne, pokud ho nespotřebuješ hned, je velice pravděpodobné, že ztratí na povrchu zelenou barvu. Stačí ho pak ale promíchat.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na pomazánku. 100 g avokádové pomazánky obsahuje: 112 kCal / 7 B / 5 S / 2 C / 7 T.
  • Jako jednu porci doporučuju 40 g pomazánky a 40 g celozrnného pečiva.