Ingredience na fit celozrnné krekry
- 150 ml + 30 ml vody
- 40 g lněného semínka
- 30 ml řepkového oleje
- 135 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 135 g hladké bílé mouky špaldové nebo pšeničné
- 5 g máku
- 50 g přírodního sladidla bez kalorií
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli

Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu
- Lněné semínko pomel najemno a namoč ho do 150 ml vody.
- Nechej 15 minut nabobtnat a smíchej s řepkovým olejem.
- Oba druhy mouky, sladidlo a kypřící prášek prosej přes jemné sítko a vmíchej mák.
- Pak vmíchej suché ingredience k mokrým a vypracuj nelepivé těsto. Zřejmě bude potřeba přidat zbytek vody, tj. 30 ml, ale řiď se konzistencí těsta.
- Předehřej troubu na 200 °C.
- Těsto rozděl na třetiny a vyválej mezi dvěma pečícími papíry co nejvíce dotenka (cca 1 mm).
- Pak ho nakrájej na požadované tvary (kosočtverce, trojúhelníky) ideálně pomocí ozdobného rádýlka na těstoviny anebo můžeš vykrajovat kulaté tvary pomocí vykrajovátka. Tak pokračuj, dokud nespotřebuješ všechno těsto. Vznikne cca 200 ks, ale záleží na velikosti.
- Peč na pečícím papíru na plechu dle tloušťky krekrů 10 – 20 minut na 200 °C.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 245 kCal / 8 g B / 40 S / 0 C / 9 g T.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- Do těsta můžeš dát místo máku sezam, tymián nebo strouhaný sýr.
- Dej si záležet na vyválení a opravdu válej zcela dotenka, jinak budou krekry moc vysoké a tvrdé. Kypřící prášek je totiž ještě dost zvýší.
- Těsto můžeš nakrájet i na větší tvary a pak použít jako základ na jednohubky s nějakou pomazánkou, třeba fitness šunkovou pěnou.
- Skladuj v suchu v papírové krabici nebo látkovém pytlíku. Nemám otestovanou celkovou výdržnost, ale po měsíci byly stále konzumovatelné.
Komentáře