Obsah
Příprava zeleného chřestu
Zelený chřest roste nad zemí, působí na něj slunce, probíhá fotosyntéza a proto zezelená. Na pěstování je náročnější než bílý, proto je dražší. Je chuťově výraznější než bílý, obsahuje více vitamínu C a je s ním méně práce. Připravuje se jako běžná zelená zelenina. Loupe se jen trochu, ale ani to není potřeba. Vaří se v osolené vroucí vodě.
Jak připravit zelený chřest vařením ve vodě
-
- Chřest se nezakrajuje, ale zalamuje. Chytni ho oběma rukama ve spodní třetině a začni ho lámat. Zlomí se v bodě, kde přechází dřevnatá část do šťavnaté části. V jedné ruce ti zůstane tuhá zdřevnatělá část, tu vyhoď nebo si ji nechej na vývar. V druhé ruce ti zůstane měkká část, která se jí. Někdo však tvrdí, že se jedná o babskou radu a že se chřest nezlomí ve správném bodě a dochází k plýtvání. Nejlépe to zjistíš, když zkusíš část odrojit a ochutnat. U čerstvého chřestu je většinou potřeba dát pryč jen 2 – 3 cm.
- Spodní část zeleného chřestu je dobré trošku oloupat škrabkou na brambory. Chřest dej na otočený hrnec, otáčej jím a škrábej. Nicméně protože pod slupkou je nejvíce vitamínů, já zelený chřest neloupu. Maxímálně oloupám ty drobné lístečky. Nicméně pokud je chřest nahořklý, tak ho oloupej.
- Dej je všechny vedle sebe a seřízni na stejnou délku. Svaž je provázkem nebo gumičkou k sobě. (ve videu není ukázáno, ale je to lepší)
- Připravený chřest vař v osolené vroucí vodě přiklopený pokličkou 2 – 3 minuty. Pokud jsou výhonky hodně tlusté, tak až 5 minut. Vaří se naskus, musí zůstat pevný. Protože hlavičky jsou uvařené nejrychleji, je dobré vařit chřest v hrnci svisle, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a vařily se jen v páře. Zvol tedy spíše užší a vyšší hrnec. Ideální je pro tyto účely hrnec na chřest a špagety.
- Pokud nebudeš chřest hned servírovat, je potřeba dát chřest hned do studené vodní lázně, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstal křupaný a zachoval si pěknou barvu.
- Pokud budeš chřest ihned konzumovat, nejjednodušší je dát ho na talíř, osolit, opepřit a zastříknout olivovým olejem.
- Pokud ho budeš používat například do rizota, odkroj si hlavičky zvlášť, ty jsou dobré na ozdobu, a stonky nakrájej na malé kousky.
Existuje i fialový chřest, který je velmi podobný zelenému, ale má nafialovělou barvu.
Příprava bílého chřestu
Bílý chřest roste pod zemí nebo pod tmavou plachtou, a proto si uchovává svoji bílou barvu. Hůř se skladuje. Je chuťově jemnější, ale má silnější vláknitou slupku. Je potřeba ho hodně oloupat víceméně skoro celý. Vaří se delší dobu.
Jak připravit bílý chřest vařením ve vodě
- Chřest se nezakrajuje, ale zalamuje. Chytni ho oběma rukama ve spodní třetině a začni ho lámat. Zlomí se v bodě, kde přechází dřevnatá část do šťavnaté části. V jedné ruce ti zůstane tuhá zdřevnatělá část, tu vyhoď nebo si ji nechej na vývar. V druhé ruce ti zůstane měkká část, která se jí. Někdo však tvrdí, že se jedná o babskou radu a že se chřest nezlomí ve správném bodě a dochází k plýtvání. Nejlépe to zjistíš, když zkusíš část odrojit a ochutnat. U čerstvého chřestu je většinou potřeba dát pryč jen 2 – 3 cm.
- Bílý chřest celý kromě hlavičky oloupej škrabkou na brambory, slupka je totiž dřevnatá. Loupej vždy asi 2 – 3 cm od havičky směrem dolů. Opravdu by na něm neměl zůstat ani kousek slupky, ta je tvrdá a vláknitá a byla by v jídle cítit.
- Dej je všechny vedle sebe a seřízni na stejnou délku. Svaž je provázkem nebo gumičkou k sobě.
- Připravený chřest vař v osolené vroucí vodě přiklopený pokličkou 5 – 8 minut podle tloušťky výhonků. Ponoř je celé i s hlavičkou. Vaří se naskus, musí zůstat pevný.
- Pokud nebudeš chřest hned servírovat, je potřeba dát chřest hned do studené vodní lázně, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstal křupaný a zachoval si pěknou barvu.
- Pokud budeš chřest ihned konzumovat, nejjednodušší je dát ho na talíř, osolit, opepřit a zastříknout olivovým olejem.
- Pokud ho budeš používat například do rizota, odkroj si hlavičky zvlášť, ty jsou dobré na ozdobu, a stonky nakrájej na malé kousky.
Další způsoby přípravy chřestu
Chřest lze připravit i dalšími způsoby jako je pečení v troubě, grilování, smažení. V rámci fitness a zdravé výživy je nejideálnější vaření v páře, které je nejšetrnější vůči vitamínům.
Proč jíst chřest
Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na organismus, a to nejen z hlediska energetické hodnoty. Má nízký obsah cukrů, vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
Chřest je bohatý na vitamíny a minerály
- vitamín A, B, E, C
- vápník, fosfor, hořčík, zinek, draslík, železo, jód
- beta karoten, kyselina listová, kyselina asparagová
- antioxidanty, esenciální oleje
Pozitivní účinky chřestu na hubnutí a cvičení
- upravuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje metabolismus
- brání zadržování vody v těle
- udržuje klidný spánek
- zvyšuje schopnost soustředění
Kalorické hodnoty chřestu a makroživiny ve 100 g
Nutriční hodnoty | Zelený chřest | Bílý chřest |
Bílkoviny | 3 g | 2 g |
Sacharidy | 2 g | 4 g |
z toho cukry | 2 g | – |
Tuky | 0,6 g | 0,2 g |
Kalorie | 25 kCal | 22 kCal |
Další zdravotní účinky chřestu
- pomáhá udržet zdravý cévní systém a srdce
- snižuje hladinu cholesterolu
- omezuje tvorbu křečových žil
- pozitivní fliv na funkci ledvin, močový měchýř a močové cesty
- zmírňuje menstruační bolesti
- podporuje plodnost
- působí jako afrodisiakum
Čerstvý chřest je nejchutnější v den sklizně
Čerstvý chřest je nejchutnější v den sklizně, kdy je nejsladší a nejšťavnatější. Čím více hodin uběhne od sklizně, tím více chřest přichází o svou sladkost, hořkne, postupně uvadá a dřevnatí. Když se ti chřest povedet koupit a zpracovat v den sklizně, pochutnáš si nejvíc.
Jak poznat čerstvý chřest
- je křehký, neohebný, když se ho pokusíš zlomit, praskne (pokud je gumový a lze ho ohnout, už není čerstvý)
- ve svazku mezi sebou oddenky vržou, pokud je o sebe třeš
- pokud na oddenky zaklepeš, zazvoní
- lesklá zelená barva
- hlavičky chřestu jsou sevřené a pevné (pokud jsou otevřené, chřest už začíná usychat)
- po rozříznutí pouští lepkavou tekutinu
- při ochutnání křupe
- příjemně voní
Nekupuj chřest, který je svraštělý, má výrazně zaschlé nebo zažloutlé konce nebo je ponořený do vody.
Pokud chřest po nákupu hned nezpracuješ, skladuj ho co nejkratší dobu v nejchladnější části lednice v pootevřeném sáčku nebo ho zakryj vlhkou utěrkou, aby nevysychal. Při dobrém skladování vydrží přibližně týden.
Moje oblíbené recepty z chřestu
Zdroje informací
- http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/
- https://www.lidovky.cz/zeleny-a-bily-chrest-co-s-nim-poradi-roman-paulus-fuy-/dobra-chut.aspx?c=A140512_135006_dobra-chut_ape
- https://www.albert.cz/coz-takhle-dat-si-chrest
- https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-bily/
- https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-zeleny/
Komentáře
Dobrý den Jani, nevím, o přesně kterém bodu 3 mluvíte, nicméně chřest je nízkokalorický. To, že se jí s omáčkou nebo brambory, nijak nemění kalorickou hodnotu chřestu. Nemusím ho jíst s omáčkou ani brambory. Můžu ho klidně jíst samotný nebo zakomponovat do nutričně vyváženého jídla, několik receptů mám na webu. Teorie, že něco není nízkokalorické jen proto, že se to běžně jí s něčím, co je více kalorické, je přece nesmysl.
Díky za skvělé tipy
Já díky za čtení i komentář 😉
Vždy ma poteší mail od teba, ako od kamošky😁 všetko prečítam, neni toho veľa a je to k veci. Robíš skvelú prácu a isto sa i cvičíš v trpezlivosti, keď vidím ako láskavo odpovedáš na zvláštne komentáre.. každopádne aj kuracie prsia sú kalorické, ked sa z nich spraví rezeň😜
😁 Ahoj Nino, díky moc za pochvalu i sledování. Jsem ráda za každou takovou pozitivní reakci, protože je s tím fůra práce a tak mě každá pochvala nakopne se na to nevyprdnout 👍 Odpovídání na komentáře je asi to nejmíň pracné, takže to ani moc nevnímám, každopádně fakt díky za podporu 😉
Bod 3, proc?
Nizkokaloricky….chachacha….. nejcasteji se ji s omackou, ktera je v podstate jen maslo a k tomu zemaky.
Dobrý den Jani, nevím, o přesně kterém bodu 3 mluvíte, nicméně chřest je nízkokalorický. To, že se jí s omáčkou nebo brambory, nijak nemění kalorickou hodnotu chřestu. Nemusím ho jíst s omáčkou ani brambory. Můžu ho klidně jíst samotný nebo zakomponovat do nutričně vyváženého jídla, několik receptů mám na webu. Teorie, že něco není nízkokalorické jen proto, že se to běžně jí s něčím, co je více kalorické, je přece nesmysl.
Dobrý den,váš blog je super. Díky za super info o chřestu,do teď jsem ho neochutnala,až dnes..je to další superpotravina,kterou zařadíme do jídelníčku.Aspoň tedy já 😊😊
Dobry den Marto, diky moc za pochvalu i cteni blogu 😉 Chrest byl pro me driv taky nezname sci-fi a dnes mi hrozne chutna, zrovna mam jedno taky v lednicce 😀