Ingredience na zdravé Honzovy buchty

Těsto

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké bílé špaldové mouky
  • 7 g instantního droždí
  • 220 ml polotučného mléka (1,5%)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 30 ml řepkového oleje
  • 100 g sladidla bez kalorií
  • špetka soli (2 g)
  • trochu citrónové kůry (5 g)

Náplň

  • 200 g odtučněného tvarohu (v alobalu)
  • 25 g sladidla bez kalorií
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (3 ml)
  • trochu citrónové kůry (5 g)

Ostatní

Fit tvarohové buchty - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vejce a mléko vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Mouku prosej přes jemné sítko, odeber čtvrtinu a do zbylé části vmíchej droždí.
  3. Do mléka přidej vejce, olej, sladidlo, špetku soli a citrónovou kůru, smíchej, a pak postupně přisypávej mouku s droždím, dokud nevypracuješ vláčné kompaktní těsto. Mouky může být potřeba víc nebo míň.
  4. Dobře vypracované těsto přikryj utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Můžeš použít urychlovač kynutí.
  5. Mezitím si připrav náplň. Tvaroh smíchej se sladidlem, troškou citrónové kůry a vanilkovým extraktem. Ochutnej a podle chuti případně přislaď. Dej chladit do lednice.
  6. Jakmile bude těsto vykynuté, vyválej ho do velkého čtverce a rozřež na 16 stejně velkých čtverečků. Na každý čtvereček dej cca 15 g náplně, spoj vždy protilehlé rohy tak, abys náplň zabalila, a vytvaruj bochánek.
  7. Bochánky naskládej na pekáč vystříkaný řepkovým olejem o rozměru 23×23×6 cm. Pekáč přikryj a nechej ještě 30 minut na teplém místě kynout.
  8. Rozehřej troubu na 180 °C a buchty peč 45 minut. Nechej vychladnout a pocukruj moučkovým sladidlem bez kalorií.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. 🎄 VÁNOČNÍ AKCE 🎄 Nyní k tištěné kuchařce Fit bez diet e-kuchařka Fitness vánoční cukroví ZDARMA! Mlsej i na Vánoce bez výčitek 👉 Omrknout fit cukroví

Fit tvarohové Honzovy buchty - foto postupZdravé Honzovy buchty - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Mléko musí být vlažné, v žádném případě horké, to by usmrtilo kvasnice.
  • Tvaroh je potřeba použít co nejtužší, aby se dal dobře zabalit do těsta. Tvaroh ve vaničce je moc tekutý a bude vytékat.
  • Vydrží v lednici minimálně týden, ale je nutno je před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě, aby změkly. Myslím, že půjdou i zmrazit, ale netestovala jsem.
  • Počítej, že tato sranda je poměrně pracná, ale vyrobíš si fitness svačinu na několik dní. Nebo je můžeš zakusovat na snídani k jogurtu a ovoci.