I když je to s kynutím celozrnné mouky horší, nakynutí se povedlo, a nakonec největší oříšek bylo plnění tvarohem, protože jsem použila ten z vaničky. Teď už vím, že se musí použít tuhý, jinak buchty nejdou dobře zabalit. Oproti buchtám z klasické mouky jsou ty z celozrnné o dost hutnější a méně nadýchané, ale i mnohem lépe zasytí. Počítejte, že tato sranda je poměrně pracná, ale vyrobíte si fitness svačinu na několik dní. Nebo je můžete zakusovat na snídani k jogurtu a ovoci.

Ingredience
Kvásek
- 42 g čerstvého droždí
- 1 lžička čekankový sirup (10 g)
- 1 lžíce celozrnné špaldové mouky (10 g)
- 100 ml vlažného mléka
Těsto
- 490 g celozrnné špaldové mouky
- 150 – 200 ml nízkotučného mléka
- 2 žloutky
- sladidlo bez kalorií (50 mg)
- trochu citrónové kůry
- ½ lžičky soli
Náplň
- 200 g tuhého nízkotučného tvarohu
- ½ žloutku
- sladidlo bez kalorií nebo vanilkový protein
- trochu citrónové kůry
- trochu vanilkového extraktu, pokud nedáte vanilkový protein
- 15 ml rumu
- 20 g rozinek
Ostatní
- 1 lžička kokosového oleje (5 g)

Postup
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky nechejte stát v pokojové teplotě.
- Droždí rozdrobte do větší misky, dobře rozmíchejte s čekankovým sirupem, přidejte lžíci mouky a vlažné mléko. Smíchejte a nechejte na teplém místě vzejít 15 minut. Pokud kvásek nevzejde, kvasnice byly špatné a je potřeba udělat kvásek z nového droždí.
- Mezitím prosejte mouku přes hrubší síto do velké mísy. Pokud při prosévání zůstanou nějaké části v sítu, ty vyhoďte. Do mouky přidejte sůl, sladidlo, citrónovou kůru, promíchejte a udělejte uprostřed důlek. Do něj nalijte kvásek, přidejte vlažné mléko, žloutky a začněte míchat vařečkou, jakoby podebírat odspodu. Až se hmota spojí, dejte ji hňést do kuchyňského robota s hnětací vidlicí na nejnižší stupeň, dokud se těsto zcela nespojí. Pak ještě chvíli propracujte rukama, dejte do velké mísy, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte kynout na teplé místo, např. pod peřinu, na 1 hodinu. Pak těsto znovu prohnětejte rukama a dejte kynout na další hodinu. Kynutí můžete urychlit pomocí urychlovače kynutí.
- Mezitím si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s trochou žloutku, troškou citrónové kůry, vanilkovým extraktem a sladidlem podle chuti. Místo sladidla můžete použít i vanilkový protein a navýšíte tak bílkoviny. V druhé misce namočte rozinky do rumu.
- Jakmile bude těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části a z každé vyválejte placku cca 1 cm vysokou. Tu pak rozřezejte na cca 10 × 10 cm velké čtverečky. Na každý čtvereček dejte malou lžičku tvarohové náplně a trošku rozinek. Spojte vždy protilehlé rohy tak, abyste náplň zabalili, a vytvarujte bochánek. Bochánky naskládejte na pekáč vystlaný pečícím papírem. Pekáč přikryjte a nechejte 15 minut kynout, poté pomažte buchty shora rozpuštěným kokosovým olejem.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a pak buchty pečte 45 minut. Nechejte zchladnout a pocukrujte sypkou stévií v poměru 1:1 k cukru.
Poznámky
- Mléko musí být vlažné, v žádném případě horké, to by usmrtilo kvasnice.
- Kvásek jsem nechala kynout na otevřené troubě vyhřáté zhruba na 40 °C. Krásně naskočil. Dejte ho ale do nějaké větší misky, jinak vám přeteče. Zvětší se 3 – 4×.
- S proséváním mouky se trochu zapotíte, ale výsledek bude lepší. Pokud nemáte čas, můžete tento krok vynechat.
- Pokud chcete buchty vláčnější a nezáleží vám na množství tuku, dejte do těsta jen 150 ml mléka a přidejte 50 – 100 g rozpuštěného kokosového oleje.
- Tvaroh je potřeba použít co nejtužší, aby se dal dobře zabalit do těsta. Tvaroh ve vaničce je moc tekutý a bude vytékat.
- Vydrží v lednici minimálně týden, ale je nutno je před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě, aby změkly. Myslím, že půjdou i zmrazit, ale netestovala jsem.


Související produkty
Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!
Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)
Přidat komentář