I když je to s kynutím celozrnné mouky horší, nakynutí se povedlo, a nakonec největší oříšek bylo plnění tvarohem, protože jsem použila ten z vaničky. Teď už vím, že se musí použít tuhý, jinak buchty nejdou dobře zabalit. Oproti buchtám z klasické mouky jsou ty z celozrnné o dost hutnější a méně nadýchané, ale i mnohem lépe zasytí. Počítejte, že tato sranda je poměrně pracná, ale vyrobíte si fitness svačinu na několik dní. Nebo je můžete zakusovat na snídani k jogurtu a ovoci.

Fitness Honzovy celozrnné buchty s tvarohem - zdravý recept Bajola

Ingredience

Kvásek

Těsto

Náplň

  • 200 g tuhého nízkotučného tvarohu
  • ½ žloutku
  • sladidlo bez kalorií nebo vanilkový protein
  • trochu citrónové kůry
  • trochu vanilkového extraktu, pokud nedáte vanilkový protein
  • 15 ml rumu
  • 20 g rozinek

Ostatní

Fitness Honzovy celozrnné buchty s tvarohem - zdravý recept Bajola

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků a žloutky nechejte stát v pokojové teplotě.
  2. Droždí rozdrobte do větší misky, dobře rozmíchejte s čekankovým sirupem, přidejte lžíci mouky a vlažné mléko. Smíchejte a nechejte na teplém místě vzejít 15 minut. Pokud kvásek nevzejde, kvasnice byly špatné a je potřeba udělat kvásek z nového droždí.
  3. Mezitím prosejte mouku přes hrubší síto do velké mísy. Pokud při prosévání zůstanou nějaké části v sítu, ty vyhoďte. Do mouky přidejte sůl, sladidlo, citrónovou kůru, promíchejte a udělejte uprostřed důlek. Do něj nalijte kvásek, přidejte vlažné mléko, žloutky a začněte míchat vařečkou, jakoby podebírat odspodu. Až se hmota spojí, dejte ji hňést do kuchyňského robota s hnětací vidlicí na nejnižší stupeň, dokud se těsto zcela nespojí. Pak ještě chvíli propracujte rukama, dejte do velké mísy, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte kynout na teplé místo, např. pod peřinu, na 1 hodinu. Pak těsto znovu prohnětejte rukama a dejte kynout na další hodinu. Kynutí můžete urychlit pomocí urychlovače kynutí.
  4. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s trochou žloutku, troškou citrónové kůry, vanilkovým extraktem a sladidlem podle chuti. Místo sladidla můžete použít i vanilkový protein a navýšíte tak bílkoviny. V druhé misce namočte rozinky do rumu.
  5. Jakmile bude těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části a z každé vyválejte placku cca 1 cm vysokou. Tu pak rozřezejte na cca 10 × 10 cm velké čtverečky. Na každý čtvereček dejte malou lžičku tvarohové náplně a trošku rozinek. Spojte vždy protilehlé rohy tak, abyste náplň zabalili, a vytvarujte bochánek. Bochánky naskládejte na pekáč vystlaný pečícím papírem. Pekáč přikryjte a nechejte 15 minut kynout, poté pomažte buchty shora rozpuštěným kokosovým olejem.
  6. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a pak buchty pečte 45 minut. Nechejte zchladnout a pocukrujte sypkou stévií v poměru 1:1 k cukru.

Poznámky

  • Mléko musí být vlažné, v žádném případě horké, to by usmrtilo kvasnice.
  • Kvásek jsem nechala kynout na otevřené troubě vyhřáté zhruba na 40 °C. Krásně naskočil. Dejte ho ale do nějaké větší misky, jinak vám přeteče. Zvětší se 3 – 4×.
  • S proséváním mouky se trochu zapotíte, ale výsledek bude lepší. Pokud nemáte čas, můžete tento krok vynechat.
  • Pokud chcete buchty vláčnější a nezáleží vám na množství tuku, dejte do těsta jen 150 ml mléka a přidejte 50 – 100 g rozpuštěného kokosového oleje.
  • Tvaroh je potřeba použít co nejtužší, aby se dal dobře zabalit do těsta. Tvaroh ve vaničce je moc tekutý a bude vytékat.
  • Vydrží v lednici minimálně týden, ale je nutno je před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě, aby změkly. Myslím, že půjdou i zmrazit, ale netestovala jsem.
Fitness Honzovy celozrnné buchty s tvarohem - zdravý recept Bajola Fitness Honzovy celozrnné buchty s tvarohem - zdravý recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)