Obsah
Vařená vejce se nejčastěji používají do zeleninového salátu, nakrájená na pečivo nebo naměkko ke snídani, na pomazánky a pak samozřejmě na Vánoce do bramborového salátu a na Velikonoce pro koledníky. Vejce vařím opravdu často, takže s nimi mám dost zkušeností.
Jak se liší vajíčka na měkko, na hniličku a na tvrdo?
- Vejce na měkko – tekutý žloutek a bílek může být také mírně tekutý
- Vejce na hniličku – táhlý žloutek a tuhý bílek
- Vejce na tvrdo – tuhý žloutek i bílek
Jak ovlivnit výslednou barvu a konzistenci žloutku?
Konzistence uvařeného vejce se reguluje teplotou vody a dobou vaření. Bílek i žloutek se začínají srážet při teplotě nad 60 stupňů. Ideálně uvařené vejce má tmavě žlutou až zlatavou barvu a krémovou strukturu žloutku. Čím déle vejce vaříte, tím je žloutek světlejší, dokonce může být až našedlý, namodralý nebo nazelenalý. Změna barvy je způsobena vlivem sloučenin železa a síry. Také struktura je delším varem více narušená. Změna barvy a struktury může také být zapříčiněná tím, že vejce po uvaření důsledně nezchladíte. Na chuť ale nemá barva a struktura žloutku velký vliv.
Jak dlouho vařit vejce?
Všeobecně vaření vajec trvá 2 – 14 minut. Záleží na tom, zda vejce ponoříte do studené nebo do vroucí vody a jakou chcete výslednou konzistenci. Oba způsoby jsou možné, já preferuji ponoření do studené vody. V tomto případě ale musíte sledovat, kdy voda začne vřít. Zkoušela jsem vejce dávat vařit i do vroucí vody, ale téměř vždy nějaké praskne. Vejce totiž musí mít pokojovou teplotu a já je nikdy nevytáhnu z lednice dopředu. 🙂

Postup při ponoření vejce do studené vody
- Vejce dejte do hrnce se studenou vodou. Vody tak akorát, aby byla vejce ponořená.
- Přiveďte vodu k varu, dokud se na hladině nebudou dělat velké bubliny.
- Jakmile voda začne vřít, hrnec odstraňte z ohně a přikryjte ho pokličkou.
- Vejce nechejte v hrnci po dobu 6 – 14 minut podle toho, jakou chcete výslednou konzistenci (viz infografika výše). Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku.
- Jakmile uplyne uvedený čas, ihned vejce zchlaďte v ledové vodě nebo pod tekoucí studenou vodou pár sekund. V případě vejce na tvrdo 1 – 2 minuty.
Postup při ponoření vejce do vroucí vody
- Vejce dejte do hrnce se studenou vodou. Vody tak akorát, aby byla vejce ponořená.
- Vejce vytáhněte, vodu osolte nebo do ní dejte ocet a přiveďte k varu.
- Jakmile voda začne vřít, pomocí lžíce do ní vložte opatrně vejce.
- Vejce nechejte pozvolna vařite bez pokličky 2 – 10 minut podle toho, jakou chcete výslednou konzistenci (viz infografika výše). Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku.
- Jakmile uplyne uvedený čas, vejce vytáhněte a ihned zchlaďte v ledové vodě nebo pod tekoucí studenou vodou pár sekund. V případě vejce na tvrdo 1 – 2 minuty.
Vejcovar uvaří vejce nejlépe a ušetří vám práci
Za mě je vůbec nejlepší způsob vaření vajec použít elektrický vařič vajec. Je to rychlé, jednoduché, vejce jsou perfektně uvařená a krásně se loupou, aniž byste je museli zchladit studenou vodou. Různým množstvím nalité vody si regulujete, zda vajíčka chcete natvrdo, naměkko nebo na hniličku. Výhodou také je, že se přístroj sám vypne, takže to vůbec nemusíte hlídat.

Vaření vajec v elektrickém vejcovaru mi šetří práci i čas
Je možné vejce uvařit v mikrovlnce?
Možná vás napadlo, že by vejce mohlo jít uvařit i v mikrovlnné troubě. To je určitě možné bez skořápky, ale se skořápkou se vejce v mikrovlnce vařit nedoporučuje. Ve většině případů totiž exploduje. Možná by se vám to mohlo podařit bez exploze, když ho budete vařit ponořené ve vodě, nicméně lidé, kteří to zkoušeli, neměli stoprocentní úspěšnost. Někdy se uvařilo v pořádku a někdy explodovalo.
Jak zajistit, aby vejce při vaření neprasklo?
Aby vejce při vaření neprasklo, doporučuji použít tyto triky:
- Vejce před vařením vytáhněte s dostatečným předstihem z lednice a nechejte je ohřát na pokojovou teplotu.
- Do vody dejte sůl nebo ocet. To zajistí, že když vejce přeci jen praskne, bílek nevyteče.
- Širší konec vejce propíchněte špendlíkem nebo ostrým tenkým hrotem.
- Vejce začněte vařit ve studené vodě.
Jak si usnadnit oloupání uvařených vajec?
Vejce po uvaření rychle zchlaďte v ledové vodě nebo pod studenou tekoucí vodou několik sekund. Pokud jste vařili vejce na tvrdo, tak je nechejte ponořené 1 – 2 minuty.
Jak dlouho vydrží uvařená vejce?
Paradoxně vařená vejce mají kratší trvanlivost než vejce syrová. Var totiž odstraní ze skořápky ochrannou vrstvu, takže se do vejce snadněji dostává vzduch a bakterie. Neoloupaná uvařená vejce, která budete skladovat v lednici při teplotě 5 – 10 °C, jsou bez problému poživatelná 10 – 14 dní. Pokud je dáte do lednice oloupaná, vydrží maximálně 5 dní. Jestli jste ale vařená vejce nechali na dekoraci mimo lednici, snězte je co nejdřív, vydrží maximálně 3 dny.
Jak prodloužit trvanlivost uvařených vajec?
Po uvaření vejce rychle zchlaďte v ledové lázni nebo alespoň ve studené vodě. Po úplném vychladnutí je neoloupaná dejte co nejdříve do lednice, ideálně v uzavřené dóze, a to co nejvíce dozadu, kde je nejchladněji. Nedávejte je do dveří, to je totiž kvůli otevírání nejteplejší místo. Pokud pro usnadnění konzumace chcete uvařená vajíčka dát do lednice už oloupaná, zabalte je po oloupání do potravinové fólie a uskladněte také v uzavřené dóze.
Jak poznat zkažená vařená vajíčka?
Pokud sníte kazící se vajíčka, můžete mít nepříjemné střevní potíže. Než se tedy pustíte do spotřeby vařených vajec, ujistěte se, že nejsou zkažená. Vařené vejce oloupejte a přičichněte k němu. Zápach je nejlepší indikátor. Pokud vejce zapáchá jako síra nebo jinak nevábně, vyhoďte ho. Pokud si nejste jistí, rozkrojte ho a ochutnejte. Podle barvy žloutku uvařené zkažené vejce nepoznáte, a to ani když je žloutek nazelenalý, což signalizuje pouze příliš dlouho vaření vejce.
Moje 3 oblíbené recepty z vařených vajec
Další recepty, kde využijete vařená vejce, najdete v článku 15 fitness receptů, kde využijete vejce natvrdo
Dejte mi vědět do komentáře, jaký způsob vaření vajec používáte vy. 😉
Zdroje informací
- https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/jak-dlouho-varit-vejce-na-mekko-na-hnilicku-a-na-tvrdo-pocet-minut-rady-tipy
- https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/
- https://blog.hellofresh.com/perfect-boiled-egg/
- Food photo created by foodiesfeed – www.freepik.com/
Komentáře
Díky za podrobný návod, nikdy se mi vajíčka na tvrdo nepovedly tak dobře jak podle tohoto návodu. 🙂 A vždycky zápasím nejvíc s loupáním, takže vážně uvažuju o tom vařiči vajec.
Díky 😉 Ten vejcovar fakt doporučuju, je to super věc, vajíčka jdou nádherně oloupat a mají i super konzistenci vevnitř.
žloutek obsahuje i lecitin
Nejlepší návod co jsem našel – v podstatě je to vědecké pojednání o vaření vajíček 🙂 děkuji