Ingredience na celozrnný houskový knedlík

  • 250 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 250 g hrubé pšeničné bílé mouky (v USA – Wondra)
  • 300 ml nízkotučného mléka
  • 1 vejce M (50 g)
  • 1 lžička soli
  • 10 g sušeného droždí nebo 30 g kvasnic
Fitness kynutý celozrnný houskový knedlík - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vejce, mléko a droždí nechejte odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
  2. Rozmíchejte vejce s mlékem ve větší míse.
  3. Mouku prosejte přes jemné sítko, aby byl výsledek nadýchanější, ale nevyhazujte ten prosátý odpad z celozrnné mouky, knedlík by pak měl méně vlákniny a byl světlejší. Přidejte instantní droždí, dobře smíchejte a nakonec vmíchejte špetku soli. Pokud máte čerstvé droždí, musíte nejdříve zadělat kvásek.
  4. Pak postupně přisypávejte mouku k mléku a vejci a míchejte. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětejte buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehněte doprostřed a přitlačte. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiďte se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíte použít všechnu připravenou mouku. Práci si značně usnadníte použitím kuchyňského robota.
  5. Dobře propracované těsto přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou nebo dejte do plastové uzavíratelné velké misky a nechejte na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžete použít urychlovač kynutí.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a z každé uválejte šišku ve tvaru knedle, viz foto postup. Pokud chcete knedlíky větší, rozdělte jenom na 2 části, ale musíte mít pak velký hrnec.
  7. A teď zásadní věc. Po uválení knedle přikryjte a nechejte ještě minimálně 20 minut kynout. Pokud toto vynecháte, knedlík se při vaření nezvětší a nebude pěkně nadýchaný.
  8. Než knedlíky vykynou, tak se rozhodněte, jestli je budete vařit na páře nebo ve vodě. Můžete použít na každou várku jinou metodu. Knedlíky na páře mají lepší strukturu, ale musíte mít vhodný pařáček, který nemá uprostřed tyčku. Dejte tedy vařit vodu. Podle množství knedlíků budete muset použít buď více hrnců anebo vařit postupně. V obou případech musíte počítat, že knedle zvětší objem asi o třetinu, takže nedávejte všechny do jednoho hrnce.
  9. Vaření knedle na páře – pařáček postříkejte troškou řepkového oleje ve spreji, ať se knedle nepřilepí. Knedle dejte do hrnce nad páru, přiklopte a napařujte cca 20 minut.
  10. Vaření knedle ve vodě – knedle dejte do vroucí vody, vařte 10 minut a poté otočte na druhou stranu a vařte dalších 10 minut. Případně můžete otáčet průběžně.
  11. Jakmile knedlík vytáhnete z páry nebo vody, tak ho hned propíchněte v několika místech špejlí, ať se nesrazí. Je dobré hned nakrojit a podívat se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud by byl, tak ještě dovařte.
  12. Až knedlíky trochu vychladnou, nakrájejte je pomocí nitě, a to od středu směrem ke krajům, viz foto postup. Z každé knedle jsem nakrájela 12 ks.
  13. Skladujte v lednici.
  14. Podávejte například k fit rajské omáčce, fitness guláši, fitness segedínu, fitness kuřeti na paprice, fitness koprové omáčce, fitness svíčkové nebo fitness játrové omáčce.
  15. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na 1 ks. Hmotnost celé várky 865 g, váha 1 ks = 25 g.
  16. Nezapomeňte se zapojit do soutěže.

Kynutý celozrnný houskový knedlík - foto postupDomácí kynutý houskový knedlík - recept Bajola

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku na nákup u MyProtein a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži