Ingredience na celozrnný houskový knedlík

  • 250 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 250 g hrubé pšeničné bílé mouky (v USA – Wondra)
  • 300 ml nízkotučného mléka
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 10 g sušeného droždí nebo 30 g kvasnic
Fitness kynutý celozrnný houskový knedlík - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vejce, mléko a droždí nechej odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
  2. Rozmíchej vejce s mlékem ve větší míse.
  3. Mouku prosej přes jemné sítko, aby byl výsledek nadýchanější, ale nevyhazuj ten prosátý odpad z celozrnné mouky, knedlík by pak měl méně vlákniny a byl světlejší.
  4. Přidej instantní droždí, dobře smíchej a nakonec vmíchej špetku soli. Pokud máš čerstvé droždí, musíš nejdříve zadělat kvásek.
  5. Pak postupně přisypávej mouku k mléku a vejci a míchej. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětej buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehni doprostřed a přitlač. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiď se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíš použít všechnu připravenou mouku. Práci si značně usnadníš použitím kuchyňského robota.
  6. Dobře propracované těsto přikryj potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou nebo dej do plastové uzavíratelné velké misky a nechej na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžeš použít urychlovač kynutí.
  7. Vykynuté těsto rozděl na 3 části a z každé uválej šišku ve tvaru knedle, viz foto postup. Pokud chceš knedlíky větší, rozděl jenom na 2 části, ale musítš mít pak velký hrnec.
  8. A teď zásadní věc. Po uválení knedle přikryj a nechej ještě minimálně 20 minut kynout. Pokud toto vynecháš, knedlík se při vaření nezvětší a nebude pěkně nadýchaný.
  9. Než knedlíky vykynou, tak se rozhodni, jestli je budeš vařit na páře nebo ve vodě. Můžeš použít na každou várku jinou metodu. Knedlíky na páře mají lepší strukturu, ale musíš mít vhodný pařáček, který nemá uprostřed tyčku. Dej tedy vařit vodu. Podle množství knedlíků budeš muset použít buď více hrnců anebo vařit postupně. V obou případech musíš počítat, že knedle zvětší objem asi o třetinu, takže nedávej všechny do jednoho hrnce.
  10. Vaření knedle na páře – pařáček postříkej troškou řepkového oleje ve spreji, ať se knedle nepřilepí. Knedle dej do hrnce nad páru, přiklop a napařuj cca 20 minut.
  11. Vaření knedle ve vodě – knedle dej do vroucí vody, vař přiklopené 10 minut a poté otoč na druhou stranu a vařte dalších 10 minut. Případně můžeš otáčet průběžně.
  12. Jakmile knedlík vytáhneš z páry nebo vody, tak ho hned propíchni v několika místech špejlí, ať se nesrazí. Je dobré hned nakrojit a podívat se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud by byl, tak ještě dovař.
  13. Až knedlíky trochu vychladnou, nakrájej je pomocí nitě, a to od středu směrem ke krajům, viz foto postup. Z každé knedle jsem nakrájela 12 ks.
  14. Skladuj v lednici.
  15. Podávej například k fit rajské omáčce, fitness guláši, fitness segedínu, fitness kuřeti na paprice, fitness koprové omáčce, fitness svíčkové nebo fitness játrové omáčce.
  16. Hmotnost celé várky 865 g, váha 1 ks = 25 g.
  17. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Kynutý celozrnný houskový knedlík - foto postupDomácí kynutý houskový knedlík - recept Bajola