Ingredience na fit rajskou omáčku
Vývar a maso
- 1 kg zadního hovězího masa + 400 g kostí (příp. hovězí maso s kostí)
- 2 mrkev očištěné (200 g)
- 2 petržele očištěné (200 g)
- 1 celer očištěný (200 g)
- 2 cibule umyté (200 g)
- 4 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 litry studené vody
Rajská omáčka
- 1,2 l hovězího vývaru
- 500 g pasírovaných rajčat (např. Freshona – Lidl)
- 1 cibule (100 g)
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 3 ks hřebíčku
- 30 – 50 g celozrnné žitné mouky, příp. pšeničné nebo špaldové
- přírodní sladidlo bez kalorií
- řepkový olej (5 ml)

Postup receptu
- Maso očistěte od tuku a ze všech surovin na vývar uvařte vývar podle tohoto návodu. Doporučuju použít pomalý hrnec, který šetří energii a navíc nemusíte být při vaření ani doma. Na plotně se vývar táhne 4 hodiny, v pomalém hrnci 6 – 8 hodin na stupeň low.
- Vývar nechejte přes noc v lednici a druhý den odstraňte všechen tuk, který se srazí na povrchu.
- Nechejte si 1,2 litru vývaru, ze zbytku můžete udělat polévku anebo zamrazit na pozdější použití.
- Na trošce tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte všechno koření a chvíli opražte. Přidejte lžíci mouky a krátce osmahněte.
- Nalijte pasírovaná rajčata, chvíli povařte a zalijte litrem vývaru.
- Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 min, průběžně míchejte.
- Po uvaření proceďte přes sítko, vraťte na plotnu, znovu přiveďte k varu a podle konzistence zahustěte celozrnnou moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučuji nejdříve rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky. Pomalu mouku s vývarem nalévejte do omáčky a dobře míchejte. Pak povařte ještě 5 – 10 minut.
- Nakonec ochutnejte a postupně doslaďte sladidlem bez kalorií, případně solí. Kdybyste to náhodou se sladidlem přehnali, můžete zase přikyselit octem.
- Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem, fit ovesným knedlíkem anebo fit kynutým houskovým knedlíkem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na omáčku zahuštěnou 50 g celozrnné žitné mouky. Jedna porce je cca 200 ml. Při zadávání do kalorických tabulek si zvlášť připočítejte maso a přílohu.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.
Poznámky
- Vývar na omáčku použijte čirý, nedávejte do ní případné tmavé části vývaru, jelikož by omáčka nebyla pěkně červená.
- Omáčku můžete uvařit i s menším množstvím vývaru (cca 500 ml), pak nebude potřeba zahušťovat moukou, ale omáčky bude méně.
Přidat komentář