Ingredience

Vývar a maso

  • 1 kg zadního hovězího masa s kostí nebo zvlášť hovězí maso a kosti
  • 2 mrkve očištěné (200 g)
  • 2 petržele očištěné (200 g)
  • 1 celer očištěný (200 g)
  • 2 cibule umyté (200 g)
  • 4 ks bobkového listu
  • 12 kuliček nového koření
  • 20 kuliček černého pepře
  • 2,5 litru studené vody

Omáčka

  • 500 g pasírovaných rajčat (např. Freshona – Lidl)
  • 1 cibule (100 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 14 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 30 – 50 g žitné mouky
  • sladidlo bez kalorií
  • řepkový olej (3 g)

Postup

  1. Z hovězího masa uvařte vývar podle tohoto návodu a 1,2 litru dejte stranou. Ze zbytku můžete udělat polévku.
  2. Část masa dejte do polévky (100 g) a zbytek si nechejte k omáčce (900 g).
  3. Na trošce tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte všechno koření a chvíli opražte.
  4. Přidejte lžíci mouky a krátce osmahněte.
  5. Přidejte pasírovaná rajčata, chvíli povařte a zalijte litrem vývaru.
  6. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 min, průběžně míchejte.
  7. Podle konzistence zahustěte moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučuji rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky.
  8. Po uvaření proceďte přes sítko, dle chuti osolte a oslaďte sladidlem.
  9. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.
  10. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.

Poznámky

  • Omáčku lze uvařit i s menším množstvím vývaru (cca 500 ml), pak nebude potřeba zahušťovat moukou, ale omáčky bude méně.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)