Ingredience na fit rajskou omáčku

Vývar a maso

  • 1 kg zadního hovězího masa + 400 g kostí (příp. hovězí maso s kostí)
  • 2 mrkev očištěné (200 g)
  • 2 petržele očištěné (200 g)
  • 1 celer očištěný (200 g)
  • 2 cibule umyté (200 g)
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 litry studené vody

Rajská omáčka

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 500 g pasírovaných rajčat (např. Freshona – Lidl)
  • 1 cibule (100 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 30 – 50 g celozrnné žitné mouky, příp. pšeničné nebo špaldové
  • přírodní sladidlo bez kalorií
  • řepkový olej (5 ml)
Fit rajská omáčka - recept i pro pomalý hrnec

Postup receptu

  1. Maso očisti od tuku a ze všech surovin na vývar uvař vývar podle tohoto návodu. Doporučuju použít pomalý hrnec, který šetří energii a navíc nemusíš být při vaření ani doma. Na plotně se vývar táhne 4 hodiny, v pomalém hrnci 6 – 8 hodin na stupeň low.
  2. Vývar nechej přes noc v lednici a druhý den odstraň všechen tuk, který se srazí na povrchu.
  3. Nechej si 1,2 litru vývaru, ze zbytku můžeš udělat polévku anebo zamrazit na pozdější použití.
  4. Na trošce tuku osmahni nadrobno nakrájenou cibuli, přidej všechno koření a chvíli opraž. Přidej lžíci mouky a krátce osmahni.
  5. Nalij pasírovaná rajčata, chvíli povař a zalij litrem vývaru.
  6. Přiveď k varu a na mírném plameni vař 15 min, průběžně míchej.
  7. Po uvaření proceď přes sítko, vrať na plotnu, znovu přiveď k varu a podle konzistence zahusti celozrnnou moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučuji nejdříve rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky. Pomalu mouku s vývarem nalévej do omáčky a dobře míchej. Pak povař ještě 5 – 10 minut.
  8. Nakonec ochutnej a postupně doslaď sladidlem bez kalorií, případně solí. Kdybys to náhodou se sladidlem přehnala, můžeš zase přikyselit octem.
  9. Podávej s fitness karlovarským knedlíkem, fit ovesným knedlíkem anebo fit kynutým houskovým knedlíkem.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Fit rajská omáčka z pomalého hrnce - foto postupZdravá rajská omáčka - recept Bajola

Poznámky

  • Vývar na omáčku použij čirý, nedávej do omáčky případné tmavé části vývaru, jelikož by omáčka nebyla pěkně červená.
  • Omáčku můžeš uvařit i s menším množstvím vývaru (cca 500 ml), pak nebude potřeba zahušťovat moukou, ale omáčky bude méně.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na omáčku zahuštěnou 50 g celozrnné žitné mouky. Jedna porce je cca 200 ml. Při zadávání do kalorických tabulek si zvlášť připočítej maso a přílohu.