Ingredience na fit rajskou omáčku

Vývar a maso

  • 1 kg zadního hovězího masa + 400 g kostí (příp. hovězí maso s kostí)
  • 2 mrkev očištěné (200 g)
  • 2 petržele očištěné (200 g)
  • 1 celer očištěný (200 g)
  • 2 cibule umyté (200 g)
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 litry studené vody

Rajská omáčka

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 500 g pasírovaných rajčat (např. Freshona – Lidl)
  • 1 cibule (100 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 30 – 50 g celozrnné žitné mouky, příp. pšeničné nebo špaldové
  • přírodní sladidlo bez kalorií
  • řepkový olej (5 ml)
Fit rajská omáčka - recept i pro pomalý hrnec

Postup receptu

  1. Maso očistěte od tuku a ze všech surovin na vývar uvařte vývar podle tohoto návodu. Doporučuju použít pomalý hrnec, který šetří energii a navíc nemusíte být při vaření ani doma. Na plotně se vývar táhne 4 hodiny, v pomalém hrnci 6 – 8 hodin na stupeň low.
  2. Vývar nechejte přes noc v lednici a druhý den odstraňte všechen tuk, který se srazí na povrchu.
  3. Nechejte si 1,2 litru vývaru, ze zbytku můžete udělat polévku anebo zamrazit na pozdější použití.
  4. Na trošce tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte všechno koření a chvíli opražte. Přidejte lžíci mouky a krátce osmahněte.
  5. Nalijte pasírovaná rajčata, chvíli povařte a zalijte litrem vývaru.
  6. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 min, průběžně míchejte.
  7. Po uvaření proceďte přes sítko, vraťte na plotnu, znovu přiveďte k varu a podle konzistence zahustěte celozrnnou moukou rozmíchanou ve zbytku vývaru. Doporučuji nejdříve rozmixovat v mixéru, aby se neutvořily hrudky. Pomalu mouku s vývarem nalévejte do omáčky a dobře míchejte. Pak povařte ještě 5 – 10 minut.
  8. Nakonec ochutnejte a postupně doslaďte sladidlem bez kalorií, případně solí. Kdybyste to náhodou se sladidlem přehnali, můžete zase přikyselit octem.
  9. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem, fit ovesným knedlíkem anebo fit kynutým houskovým knedlíkem.
  10. Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na omáčku zahuštěnou 50 g celozrnné žitné mouky. Jedna porce je cca 200 ml. Při zadávání do kalorických tabulek si zvlášť připočítejte maso a přílohu.
  11. Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Fit rajská omáčka z pomalého hrnce - foto postupZdravá rajská omáčka - recept Bajola

Poznámky

  • Vývar na omáčku použijte čirý, nedávejte do ní případné tmavé části vývaru, jelikož by omáčka nebyla pěkně červená.
  • Omáčku můžete uvařit i s menším množstvím vývaru (cca 500 ml), pak nebude potřeba zahušťovat moukou, ale omáčky bude méně.

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku na nákup u MyProtein a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži