Ingredience

Základ

  • 1 100 g hovězího masa (zadní kýta, plec, svíčková, falešná svíčková)
  • 2 mrkve (250 g)
  • 1 petržel (80 g)
  • 1/4 celeru (60 g)
  • 1 cibule (100 g)
  • 250 ml vody nebo hovězího vývaru
  • řepkový olej (2 ml)

Koření

  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře

Na dochucení

  • 200 ml nízkotučného mléka nebo podmáslí
  • 2 lžíce octa (30 ml)
  • šťáva z půlky citrónu
  • sladidlo bez kalorií
  • sůl, pepř
Fitness svíčková z pomalého hrnce

Postup

  1. Mrkev, petržel a celer zbavte slupky. Cibuli oloupejte. Jednu mrkev nakrájejte na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud vám moc nechutná celer, tak ho jenom přepulte, abyste ho na konci vaření mohli vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
  2. Maso očistěte od tuku a prošpikujte mrkví (udělejte nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strčte mrkev, pokud to jde špatně, můžete do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky).
  3. Maso osolte a zprudka orestujte na trošce oleje ze všech stran. Zatažením by maso mělo být chutnější. To samé proveďte se zeleninou, nicméně tento krok můžete úplně vynechat, pokud nemáte času nazbyt.
  4. Všechnu zeleninu dejte do pomalého hrnce a na ni maso. Nalijte 100 ml vody nebo vývaru a vložte plátěný pytlik s kořením kořením, případně sítko, ale pytlík je vhodnější kvůli menší ztrátě vitamínů. Jinak tam koření dejte jen tak, ale pak to budete půl hodiny lovit, a když tam kousek zapomenete, zkazíte si pak celou omáčku.
  5. Vařte na stupeň Low 4 – 5 hodin. Že je maso hotové, poznáte jen tak, že ho kousek uříznete a ochutnáte.
  6. Vytáhněte maso a sítko s kořením. Pokud nemáte pomalý hrnec na plotnu, přemístěte zbylý obsah do hrnce, kde vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru. Pak obsah zřeďte cca 150 ml vody nebo vývaru, případně dle konzistence.
  7. Přidejte za stálého míchání mléko nebo podmáslí, dochuťte solí, pepřem, octem, citrónovou šťávou, případně sladidlem a ještě pár minut provařte.
  8. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.
  9. Dozdobit můžete brusinkami nebo brusinkovou marmeládou bez cukru a nízkotučnou zakysanou smetanou nebo sýrem lučinového typu (Goldessa Light Lidl).
Fitness svíčková z pomalého hrnce

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)