Ingredience na fit hovězí guláš
- 700 g hovězí kližky nebo hovězího na guláš
- 1 ks cibule (100 g)
- 4 stroužky česneku (40 g)
- 1 lžička drceného kmínu (5 g)
- 1 lžička majoránky (5 g)
- 2 lžičky mleté papriky sladké nebo pálivé (10 g)
- 2 lžičky soli (10 g)
- 1 lžička pepře (5 g)
- 700 ml vody
- řepkový olej ve spreji (5 ml)
Guláš je ideální pro přípravu v pomalém hrnci. Pokud ho máš, doporučuji verzi pro pomalý hrnec

Postup receptu – jak udělat fitness guláš
- Česnek oloupej.
- Maso dobře očisti od tuku, umyj a nakrájej na kostičky.
- Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž v hrnci na trošce řepkového oleje.
- Přidej maso, osol a opékej pár minut, než se maso zatáhne.
- Přidej všechno koření a prolisovaný česnek.
- Zalij 100 ml vody a nech chvíli vydusit, dokud se téměř všechna voda neodpaří.
- Přilej zbytek vody, přiveď k varu, pak stáhni na nejmenší plamen a pomalu pod poklicí vař 2 – 3 hodiny. Průběžně kontroluj, aby se voda celá neodpařila, případně dolévej.
- Pokud chceš guláš hustější, můžeš zahustit celozrnnou mouku nebo rýžovou krupičkou rozmíchanou v trošce vody.
- Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness karlovarským knedlíkem.
- Guláš můžeš i zmrazit.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
Dnes jsem dělala guláš poprvé a podle receptu nám s přítelem chutnal.
Tak to jsem ráda, díky za otestování i zpětnou vazbu 😉
Zdravím, pěkný recept, dělám podobně 😊.
A nejspíš máte chybu v nutričních hodnotách – 700 g hovězí kližky (20-22g bílkovin na 100g) má asi 147g bílkovin, ale v tabulce je 228📈👀.
Dobrý den Eriku, díky za pochvalu i upozornění, opravdu se tam nějak vloudil šotek, už jsem to spravila 😉
Zdravim! Je opravdu fitness restovat cibulku? Jsem novacek ve zdravych receptech a restovani cibulky na zaklady na omacky me stale trapi, resim dietu pro vysoky cholesterol. Dekuji za info.
Dobrý den Táňo, můžete restovat cibulku, ale hodně šetřit s olejem, doporučuju používat olej ve spreji, protože tím tam nastříkate ještě i méně, než mám uvedeno v receptu. Jinak 5 ml je jedna lžička oleje, tedy rozhodně to nesmí plavat ve vrstvě oleje (jak se to dělá normálně). I na fotce u postupu je vidět, že tam žádný olej vidět není 🙂 Opravdu jen minimálně, aby se to na něm orestovalo, ale nebylo to zároveň úplně nasucho. Jinak důležité je ještě to maso maximálně očistit od tuku. Co se týče typu oleje, tak volit nenasycené tuky, tedy rostlinné oleje, za mě nejidálnější jsou řepkový, případně avokádový (mají vyšší bod zakouření než olivový, ale ani krátké orestování na olivovém panenském není špatně). Při vyšším cholesterolu je většinou nadváha, takže předpokládám, že potřebujete hlavně redukovat hmotnost, čímž se upraví i ten cholesterol, tím pádem nejklíčovější být v kalorickém deficitu. Dále doporučuju zaměřit se na příjem vlákniny, protože ta na sebe váže cholesterol.