Ingredience na zdravé kuře na paprice
- 4 kuřecí čtvrtky s kostí (600 g celkem, čistá váha masa 400 g)
- ½ cibule (60 g)
- 2 lžíce sladké mleté papriky (10 g)
- 1 litr vody (pro pomalý hrnec 500 ml)
- 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 2 lžíce celozrnné žitné mouky (10 g)
- sůl
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu
- Z masa odstraň všechnu kůži podle tohoto návodu.
- Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno.
- Ve středně velkém hrnci osmahni na trošce oleje cibuli a nechej zesklovatět.
- Přidej osolené kuřecí čtvrtky a zprudka opeč ze všech stran.
- Pokud nemáš pomalý hrnec, zapraš maso paprikou, chvilku orestuj, zalij vodou a pomalu vař přiklopené cca 1 hodinu. A až dovaříš, tak si přeči, proč je dobré používat pomalý hrnec 🙂 Dále pokračuj až bodem 7. Bod 6 platí jen pro ty, kteří mají pomalý hrnec.
- Pokud máš pomalý hrnec, maso vytáhni a přemísti do pomalého hrnce. Do původního hrnce přidej sladkou papriku, chvilku orestuj a zalij vodou. Chvilku povař a vše vlij do pomalého hrnce. Maso ještě posypej nahoře paprikou a vař na stupeň Low 2,5 hodiny. Pak do masa zakroj a ochutnej, zda už je hotové, pokud ne, vař dál do změknutí 0,5 – 1 hod.
- Vytáhni maso z hrnce a vývar přeceď přes sítko, cibuli vyhoď.
- Smíchej mléko s moukou a za stálého míchání pomalu nalévej do omáčky, pár minut provař a dle chuti osol.
- Podávej s celozrnnými těstovinami nebo rýží uvařenou v rýžovaru.
- Kalorické hodnoty jsou uvedeny bez přílohy. Počítám, že jedna kuřecí čtvrtka bez kosti a kůže má 100 g masa.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Z vývaru bude omáčka chutnější. Jak udělat domácí fitness vývar
- Papriku nesmíš při restování připálit, jinak zhořkne.
- Pokud chceš ušetřit čas, můžeš při použití pomalého hrnce předrestování masa vynechat a jen všechny ingredience (maso, cibuli, papriku, vývar) vložit do pomalého hrnce, nicméně zatím jsem to nezkoušela, takže nevím, jaký bude rozdíl v chuti.
Komentáře
Dobrý den. Mám nový hrnec, je to Multifunkční hrnec od Tefalu. Když píšete vařit na Low, tj.kolik stupnu?
Dekuju
Dobrý den Báro, s multifunkčním hrncem nemám zkušenosti, nicméně odpověď ohledně teplot najdete v mém článku Jak vařit v pomalém hrnci. Zkráceně: „Stupeň vaření Low i High se stabilizují na stejné teplotě, což je těsně pod bodem varu, čili kolem 95 – 99 °C . Rozdíl je pouze v tom, jak rychle se na tuto teplotu dostanou. Stupeň Low většinou za 7 – 8 hodin, stupeň High za 3 – 4 hodiny. Dvě hodiny vaření na stupeň Low se tedy rovnají jedné hodině na stupeň High.“ Nevím, jak funguje multifunkční hrnec, ale snad toto info pomůže se teploty dopátrat. 😉
Dostala jsem pomalý hrnec na vánoce a od té doby nepoužívám sporák jen výjimečně dělám v něm vše i restuju nepřendávám z obyčejného hrnce takže Váš recept určitě vyzkouším
Tak super! Je to dobrá věc, ale já v něm teda nerestuju, páč nemám ten na sporák, ale teď si budu kupovat nový, protože se stěhujeme, tak si vyberu asi takový, který jde dát na sporák. Za otestování tohoto receptu budu ráda. Díky 😉