Ingredience na fit celozrnné špaldové bulky
- 150 g celozrnné špaldové mouky (příp. pšeničné)
- 150 g hladké bílé špaldové mouky (příp. pšeničné)
- 1 lžička přírodního sladidla bez kalorií (5 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- 7 g instantního droždí
- 100 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 250 g odtučněného tvarohu ve vaničce
- 30 ml řepkového oleje
- ½ vejce na potření (25 g)
- 20 g semínek na posypání (např. slunečnicové, sezamové, lněné, dýňová)
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak upéct domácí zdravé špaldové bulky
- Tvaroh a mléko vytáhni alespoň půl hodiny předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Mouku prosej přes jemné sítko.
- Do mouky vmíchej sladidlo, sůl a droždí, přidej mléko, olej a tvaroh vypracuj v téměř nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto lepivé, přidej po troškách další celozrnnou mouku. Hnětej alespoň 10 minut, ať je těsto dobře propracované a uvolní se lepek. Práci si usnadníš kuchyňským robotem. Pokud chceš, můžeš semínka přidat i do těsta, ale navýšíš tuky.
- Prohnětené těsto nechej kynout cca hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Můžeš použít urychlovač kynutí.
- Vykynuté těsto rozděl na 8 částí a uválej pravidelné kulaté bochánky (spíše menší a vyšší), které naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, přikryj a nechej kynout dalších 20 minut.
- Rozehřej troubou na 220 °C.
- Bulky potři rozkvedlaným vejcem a a posypej semínky. Pokud použiješ lněné, nezapomeň ho mírně rozemlít v mlýnku na kafe nebo rozdrtit v hmoždíři. Více info v článku, jak jíst lněné semínko
- Peč 15 – 20 minut na 220 °C dozlatova, poté nechej vychladnout a pokud hned nespotřebuješ, dej do plátěného pytlíku nebo ošatky a přikryj utěrkou. Takto vydrží pár dní, ale lepší je rovnou zamrazit. Před konzumací vždy nahřej v mikrovlnné troubě, bulky krásně změknou.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na 5 g lněných semínek a 15 g slunečnicových. Jedna bulka váží cca 90 g.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
Tyto bulky jsou moc dobré.Kdysi jsem dělala bulky z cottage a zdaleka mi tak nechutnaly!
Díky moc za otestování a pochvalu. Já jsem ty z cottage nikdy nezkoušela, tak aspoň vím, že ani nemusím 🙂
Dnes jsem je dělala a jsou úžasný. Ani jsem nečekala až vyskytnou. Moc dobrý zadélala jsem je v pekárně takže pomalu bez práce. Všem doporučuji a jsem ráda že jsem našla tento recept. Děkuji
Teplý pečivo je nejlepší 🙂 Moc díky za otestování i pochvalu 😉
V tomto týdnu druhý recept od vás a určitě ne poslední (první byli skvělé buchty) – naprosto skvělé bulky, takové jsem hledala, kde nebude jen „lepší mouka“, ale přidaná bílkovina.
Jsou vláčné, s těstem se dobře pracuje a chuťově jsou skvělé. Jen jsem nahradila hladkou špaldovou mouku, kterou nemám (ale koupím si), za hladkou pšeničnou a možná i tím se stalo to, že je do mikrovlnky dávat před jídlem nemusím. Včera večer jsem je upekla, dnes je mám k snídani. A už přemýšlím, co dalšího od vás zkusím.
Paráda, opět díky za zpětnou vazbu, Jani 😉
Děkuji za úžasný recept,bulky jsou přímo boží,lepší jsem snad nejedla.😋
Ooo, tak to jsem poctěna ☺️ Díky za otestování a pochvalu, Drahuš 😉