Ingredience na fit koprovou omáčku
- 1 litr nízkotučného mléka nebo kefíru
- 40 g celozrnné žitné mouky
- 5 snítek čerstvého kopru (příp. sterilovaný)
- 1 lžička soli (3 g)
- sladidlo bez kalorií (odpovídající cca 60 g cukru)
- 20 – 30 ml octa
Postup receptu
- Kopr umyjte a jemné části bez stonku nakrájejte nadrobno.
- 750 ml mléka přiveďte k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchejte mouku dohladka.
- Jakmile začne mléko vařít, nalijte mléko s mouku a dobře míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Osolte a oslaďte podle chuti a odstavce z plotny. Přidejte nasekaný kopr a okyselte octem podle chuti (ocet přidávejte postupně po lžičkách). Někdo má rád sladší, někdo kyselejší. Poměr uvádím orientačně, dochuťte si to dle vlastní chuti.
- Podávejte s bramborami a vařeným vejcem podle tohoto návodu, volským okem nebo vařeným hovězím masem. To můžete připravit v pomalém hrnci jako vývar.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na omáčku.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Poznámky
- Pokud místa mléka použijete kefír, nebude už potřeba omáčku ani příliš okyselovat. Pokud se vám kefír zdrcne, rozmixujte omáčku před přidáním kopru v mixéru dohladka.
- Omáčku můžete zahustit místo mouky i rozvařenou bramborou nebo rozvařeným květákem.
Komentáře
Mohu-li přispět se svou troškou do mlýna… Snažím se v poslední době vařit zdravěji. Koprovku máme všichni rádi a napadla mne tato varianta: Připravila jsem si poctivý zeleninový vývar. Kopr nasekala (jemné části), stonky nevyhazovat! Na přepuštěném másle jsem zesklovatěla cibulový základ. Přidala vařenou zeleninu z vývaru. Postupně zalévala vývarem a mixovala, abych dosáhla požadované hustoty. Vložila jsem koprové stonky a nechala pořádně provařit, ze stonků je intenzivnější koprová chuť (možná by šli vyvařit už při přípravě vývaru). Po vyjmutí stonků jsem vložila nasekaný kopr, hooodně. Pro zjemnění omáčky stačí jen opravdu trošička smetany, spíše ze zvyku, sladká je omáčka už po mrkvi z vývaru a po cibuli ze základu. Opatrně okyselit dle chuti, jak píšete vy. Dle potřeby dochutit. A je hotovo. Je pravda, že omáčka není bílá, má trochu „svíčkovou“ barvu. Ale chuť skvělá. Tak třeba se někomu tento nápad hodí…