Ingredience na fit játrovou omáčku

  • 500 g kuřecích jater
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 30 g celozrnné mouky (žitné, špaldové nebo pšeničné)
  • 250 ml nízkotučného mléka
  • 1 cibule (80 g)
  • 1 lžíce mletého kmínu (8 g)
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)
Fit játrová omáčka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Kuřecí vývar je potřeba mít připravený předem podle tohoto návodu anebo použít už hotový.
  2. Játra zbav tuku, umyj a nakrájej na menší části.
  3. Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž s kmínem na trošce řepkového oleje.
  4. Přidej játra, opepři a nechejte zatáhnout. Pozor, nesol, játra by ztvrdly!
  5. Zalij vývarem a nechej pozvolna dusit pod pokličkou 30 minut.
  6. Vytáhni asi třetinu jater z omáčky a zbytek rozmixuj v hrnci dohladka ponorným mixérem.
  7. Mouku rozmíchej v mléce a pomalu za stálého míchání nalévej do omáčky. Dobře míchej, aby se neudělaly hrudky.
  8. Povař cca 10 minut a pak případně dolaď konzistenci – pokud je omáčka moc řídká, přidej další mouku rozmíchanou v trošce mléka. Pokud moc hustá, přilij trochu vývaru a nechej ještě provařit.
  9. Ochutnej a osol podle svojí chuti a nakonec vlož celá játra.
  10. Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness celozrnným kynutým knedlíkem.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Játrová omáčka - foto postupZdravá játrová omáčka - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Upřednostňuj bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
  • Omáčku můžeš i zmrazit.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy. 100 g omáčky obsahuje cca: 107 kcal / 9 g B / 12 g S / 1 g C / 2 g T.