Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 1 litr kuřecího vývaru
- 30 g celozrnné žitné mouky
- 150 ml vody
- 1 cibule (100 g)
- 1 lžíce mletého kmínu (5 g)
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- řepkový olej (2 g)
Postup
- Játra umyjte a nákrajejte na menší části.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmažte s kmínem na trošce oleje.
- Přidejte játra, opepřete a nechejte zatáhnout. Pozor, nesolit, játra by ztvrdly.
- Zalijte půlkou vývaru a nechejte dusit pod pokličkou 30 minut.
- Přilejte zbytek vývaru, chvíli povařte a zceďte (oddělte vývar od jater a cibule).
- Polovinu jater dejte stranou a druhou polovinu jater i s cibulí a trochou vody rozmixujte dohladka pomocí ponorného mixéru.
- Vývar vraťte na plotnu, vmíchejte rozmixovaná játra, osolte a přiveďte k varu.
- Mezitím rozmíchejte mouku ve vodě, doporučuji v mixéru, aby se neudělaly hrudky, a pak pomalu za stálého míchání vlejte do omáčky.
- Vložte zbytek jater a ještě chvíli povařte.
- Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru.
Poznámky
- Upřednostňujte bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
- Omáčku můžete i zmrazit.
Komentáře
Játrovou omáčku jsem vždycky měl rád