Ingredience na fit játrovou omáčku
- 500 g kuřecích jater
- 800 ml kuřecího vývaru
- 30 g celozrnné mouky (žitné, špaldové nebo pšeničné)
- 250 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 ks cibule (80 g)
- 1 lžíce mletého kmínu (8 g)
- 1/4 lžičky pepře (2 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu
- Kuřecí vývar je potřeba mít připravený předem podle tohoto návodu anebo použít už hotový.
- Játra zbav tuku, umyj a nakrájej na menší části.
- Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž s kmínem na trošce řepkového oleje.
- Přidej játra, opepři a nechejte zatáhnout. Pozor, nesol, játra by ztvrdly!
- Zalij vývarem a nechej pozvolna dusit pod pokličkou 30 minut.
- Vytáhni asi třetinu jater z omáčky a zbytek rozmixuj v hrnci dohladka ponorným mixérem.
- Mouku rozmíchej v mléce a pomalu za stálého míchání nalévej do omáčky. Dobře míchej, aby se neudělaly hrudky.
- Povař cca 10 minut a pak případně dolaď konzistenci – pokud je omáčka moc řídká, přidej další mouku rozmíchanou v trošce mléka. Pokud moc hustá, přilij trochu vývaru a nechej ještě provařit.
- Ochutnej a osol podle svojí chuti a nakonec vlož celá játra.
- Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness celozrnným kynutým knedlíkem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Upřednostňuj bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
- Omáčku můžeš i zmrazit.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy. 100 g omáčky obsahuje cca: 107 kcal / 9 g B / 12 g S / 1 g C / 2 g T.
Komentáře
Játrovou omáčku jsem vždycky měl rád
Omlouvám se, ze budu trosku vulgární, ale tohle jídlo je NEBE v hubě. Udělala jsem si jako přílohu grusetkove ‘’testoviny’’ a musím říct, ze je to úžasné. Moc dekuji za recept 👍
😀 Díky za otestování, pochvalu i komentář, Petro, taky mi játrová omáčka hodně chutná. 😉