Ingredience na zdravé bramboráky

Těsto

  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 400 g cukety (příp. brambor)
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku (30 g)
  • 2 hrsti sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 40 g ovesné mouky nebo ovesných vloček
  • 1 lžíce olivového oleje extra panenského (15 ml)

Masová náplň s kysaným zelím

  • 500 g mletého hovězího nebo krůtího masa
  • 200 g bílého kysaného zelí
  • 2 lžičky drceného kmínu (4 g)
  • 1 lžíce mleté papriky (5 g)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • ½ cibule (35 g)
  • řepkový olej (2 ml)

Fitness bramboráky - dietní recept Bajola Fitness bramborák na plech s mletým masem a kysaným zelím - zdravý recept - Bajola

Postup receptu – cuketové bramboráky

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle buď najemno nebo nahrubo nebo polovinu najemno a polovinu nahrubo. Záleží na vaší preferenci. Při nastrouhání nahrubo jsou bramboráky více křupavé, při nastrouhání najemno jsou více vláčné. Mně přijde nejlepší nastrouhat je půl napůl. Při strouhání najemno se ale mnohem víc nadřete, takže pokud si chcete ušetřit práci a čas, nastrouhejte nahrubo.
  2. Cuketu umyjte a také nastrouhejte, stačí nahrubo.
  3. Smíchejte brambory s cuketou, přidejte 1 lžičku soli a nechejte odstát. Směs pustí vodu.
  4. Mezitím oloupejte a prolisujte česnek a pokud nemáte ovesnou mouku, tak rozmixujte ovesné vločky najemno v mixéru se sekáčkem.
  5. Pokud budete bramboráky péct v troubě, předehřejte ji na 180 °C.
  6. Z brambor s cuketou je potřeba vymačkat vodu. Já jsem vzala postupně vždy hrst směsi a mačkala v ruce nad dřezem. Nevymačkejte tu vodu ale zase do „bezvědomí“, trošku jí tam nechejte, ať nejsou pak bramboráky vysušené.
  7. Vymačkanou směs dobře promíchejte, přidejte 2 vejce, česnek, 1 lžičku soli, ½ lžičky pepře a 2 hrsti sušené majoránky, kterou pořádně promněte v prstech. Směs ochutnejte a případně přisolte a připepřete. Nakonec vmíchejte ovesnou mouku a směs pořádně promíchejte.
  8. Rozhodněte se, jakou verzi bramboráků chcete připravit. Jestli chcete malé bramboráky, klasické bramboráky nebo bramborákovou placku na plech. A zda je chcete dělat na pánvičce nebo v troubě. Nejrychlejší je upéct jeden velký bramborák na plechu v troubě.
  9. Pokud budete dělat bramborák na plech, vystelte plech ideálně o rozměru 26 × 38 cm pečícím papírem, směs rozprostřete na plech pomocí lžíce a pak potřete olivovým olejem pomocí silikonové mašlovačky nebo postříkejte pomocí dávkovače na olej. Pokud chcete ale bramboráky úplně bez tuku, nemusíte olej použít vůbec.
  10. Pečte nepřiklopené 40 minut na 180 °C a pak na 5 – 10 minut zapněte funkci gril, aby se bramborák opekl i shora. Kontrolujte, aby se nespálil.
  11. Pokud chcete tvar placek, můžete bramboráky vytvarovat na plechu do placek, já jsem dělala o průměru 10 cm a co nejtenší. Jinak je postup stejný jako u bramboráků na plech. Tato varianta ale není tak chutná jako při opečení na pánvičce.
  12. Třetí možností je upéct bramborákové placky na pánvičce, a to buď zcela bez tuku nebo s použitím trošky řepkového oleje, který buď nastříkáte na pánvičku pomocí dávkovače na olej nebo potřete pomocí silikonové mašlovačky. Vždy jen malou kapičku, pokud chcete co nejnižší obsah tuku. Samozřejmě čím více tuku použijete, tím budou bramboráky chutnější a křupavější. Z každé strany opékejte 2 – 3 minuty na středním plameni. Pokud budete péct moc rychle, můžou se na povrchu spálit, ale vevnitř zůstat syrové. Vrstvu dávejte co nejnižší a doporučuji opět průměr kolem 10 cm. Vznikne cca 14 bramboráčků. Po dosmažení dejte bramborák na papírovou utěrku, aby se vsákl případný tuk.

Bramborák - postup receptu - Bajola Bramborák na plech - postup receptu Zdravé cuketové bramboráky - recept Bajola

Postup receptu – maso se zelím

  1. V průběhu pečení bramboráků můžete připravit masovou směs.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  3. Osmahněte ji v hrnci na trošce řepkového oleje dozlatova, přidejte mleté maso, sůl, pepř a kmín a za průběžného míchání nechejte zatáhnout.
  4. V průběhu přidejte mletou papriku a až bude maso hotové, vypněte plamen a vmíchejte kysané zelí. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  5. Celý proces trvá asi 15 minut. Hovězí maso trvá déle než krůtí.
  6. Směs servírujte na bramborácích.
Bramborák na plech se zelím - fit recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Místo cukety můžete také dát mrkev nebo kysané zelí.
  • Bramboráky můžete udělat jen z brambor, tj. nahradíte cuketu bramborami. Zvýšíte tím ale množství sacharidů.
  • Masovou směs můžete případně vytunit ještě kečupem nebo si kečup dát při servírování na směs.
  • Místo masové náplně se zelím můžete do bramboráků přidat nadrobno nakrájenou vysokoprocentní šunku. Na 1 kg brambor (nebo brambor s cuketou) dejte 200 g šunky. Nedostanete sice tolik bílkovin jako s masovou náplní, ale zase je to lepší verze na cesty.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s cuketou pečené na plechu s olivovým olejem. Nutriční hodnoty masové směsi se zelím jsou 940 kCal, 22 g sacharidů, 1 g cukru, 104 g bílkovin a 51 g tuku (na celou dávku).

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)