Ingredience na zdravé cuketové bramboráky
Těsto na bramboráky
- 600 g brambor (varný typ C)
- 400 g cukety (příp. brambor)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 6 stroužků česneku (18 g)
- 2 hrsti sušené majoránky (5 g)
- 2 lžičky soli (10 g)
- ½ lžičky pepře (2 g)
- 40 g ovesné mouky nebo ovesných vloček
- řepkový olej ve spreji (5 ml)
Masová náplň s kysaným zelím
- 500 g mletého hovězího masa (příp. krůtího)
- 200 g bílého kysaného zelí
- 2 lžičky drceného kmínu (4 g)
- 1 lžička mleté papriky (5 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- ½ lžičky pepře (3 g)
- ½ cibule (35 g)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu – cuketové bramboráky
- Brambory oloupej a nastrouhej na struhadle buď najemno nebo nahrubo nebo polovinu najemno a polovinu nahrubo. Záleží na tvojí preferenci. Při nastrouhání nahrubo jsou bramboráky více křupavé, při nastrouhání najemno jsou více vláčné. Mně přijde nejlepší nastrouhat je půl napůl. Při strouhání najemno se ale mnohem víc nadřeš, takže pokud si chceš ušetřit práci a čas, nastrouhej nahrubo.
- Cuketu umyj a také nastrouhej, stačí nahrubo.
- Smíchej brambory s cuketou, přidej 1 lžičku soli a nechej odstát. Směs pustí vodu.
- Mezitím oloupej a prolisuj česnek a pokud nemáš ovesnou mouku, tak rozmixuj ovesné vločky najemno v mixéru se sekáčkem.
- Pokud budeš bramboráky péct v troubě, předehřej ji na 180 °C.
- Z brambor s cuketou je potřeba vymačkat vodu. Já jsem vzala postupně vždy hrst směsi a mačkala v ruce nad dřezem. Nevymačkej tu vodu ale zase do „bezvědomí“, trošku jí tam nechej, ať nejsou pak bramboráky vysušené.
- Vymačkanou směs dobře promíchej, přidej 2 vejce, česnek, 1 lžičku soli, ½ lžičky pepře a 2 hrsti sušené majoránky, kterou pořádně promni v prstech. Směs ochutnej a případně přisol a připepři. Nakonec vmíchej ovesnou mouku a směs pořádně promíchej.
- Rozhodni se, jakou verzi bramboráků chceš připravit. Jestli chceš malé bramboráky, klasické bramboráky nebo bramborákovou placku na plech. A zda je chceš dělat na pánvičce, v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Nejrychlejší je upéct jeden velký bramborák na plechu v troubě.
- Bramborák vcelku na plech – vystel plech ideálně o rozměru 26 × 38 cm pečícím papírem, směs rozprostři na plech pomocí lžíce a pak postříkej olejem ve spreji. Pokud chceš ale bramboráky úplně bez tuku, nemusíš olej použít vůbec. Pozor, pokud nemáš kvalitní pečící papír, doporučuju ho postříkat/potřít olejem, jinak se papír přilepí na bramborák a nepůjde sundat. Peč nepřiklopené 40 minut na 180 °C a pak na 5 – 10 minut zapni funkci gril, aby se bramborák opekl i shora. Kontroluj, aby se nespálil.
- Bramborákové placky pečené na plechu – bramboráky vytvaruj na plechu do placek, já jsem dělala o průměru 10 cm a co nejtenčí. Jinak je postup stejný jako u bramboráků na plech. Tato varianta ale není tak chutná jako při opečení na pánvičce.
- Bramboráky na pánvičce – z těsto vytvaruj na pánvičce tenké placky o průměru 10 cm a opékej je na mírném plameni buď zcela bez tuku nebo s použitím trošky řepkového oleje ve spreji. Samozřejmě čím více tuku použiješ, tím budou bramboráky chutnější a křupavější. Z každé strany opékej 2 – 3 minuty. Pokud budeš péct moc rychle, můžou se na povrchu spálit, ale vevnitř zůstat syrové. Vrstvu dávej co nejnižší. Po dosmažení dej bramboráky na papírovou utěrku, aby se vsákl případný tuk. Vznikne cca 14 bramboráčků.
- Bramboráky smažené v horkovzdušné fritéze – z těsto vytvaruj tenké placky o průměru 10 cm, postříkej je troškou řepkového oleje (ale nemusíš), naskládej do horkovzdušné fritézy, aby se nepřekrývaly a smaž na 180 °C cca 2 – 3 minuty (může to být méně i více, dobré je v průběhu otočit). Vznikne cca 14 bramboráčků.
- Níže najdeš recept na masovou směs.
Postup receptu – maso se zelím
- V průběhu pečení bramboráků můžeš připravit masovou směs.
- Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno.
- Osmahni ji v hrnci na trošce řepkového oleje dozlatova, přidej mleté maso, sůl, pepř a kmín a za průběžného míchání nechej zatáhnout.
- V průběhu přidej mletou papriku a až bude maso hotové, vypni plamen a vmíchej kysané zelí. Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem.
- Celý proces trvá asi 15 minut. Hovězí maso trvá déle než krůtí.
- Směs servíruj na bramborácích.
- Nezapomeň si přečíst poznámky na konci stránky.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Poznámky k receptu
- Místo cukety můžeš také dát mrkev nebo kysané zelí.
- Bramboráky můžeš udělat jen z brambor, tj. nahradíš cuketu bramborami. Zvýšíš tím ale množství sacharidů a kalorickou hodnotu.
- Masovou směs můžeš případně vytunit ještě kečupem nebo si kečup dát při servírování na směs.
- Místo masové náplně se zelím můžeš do bramboráků přidat nadrobno nakrájenou vysokoprocentní šunku. Na 1 kg brambor (nebo brambor s cuketou) dej 200g šunky. Nezískáš sice tolik bílkovin jako s masovou náplní, ale zase je to lepší verze na cesty.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s cuketou pečené na plechu.
- Nutriční hodnoty masové směsi se zelím jsou: 931 kCal / 9g S / 6g C / 109g B / 51g T / 8g V (na celou dávku).
Komentáře
Dobrý den dnes jsem zkoušela pict „Cuketový bramborák. Já jsem ho tedy dala trochu jinak. Více cukety jsem nastouhala. Brambor jen čtvrtinu trochu salamu(neměla jsem šunku) a sýr jsem trochu nastouhala. 4x rozslehane vejce smichane se solí,česnek, sůl, pepř. Jen trochu jsem směs zachustila pšenicnou špaldovou moukou a dala na větší plech vyložený pečícím papírem,trochou potřebný olejem a dala pict na 200C do trouby do růžova. Cca 1h jsem pekla Cuketový bramborák. Jedla jsem ho k obědu už bez přílohy. Jen se zeleninou a s okurkovým salátem 😀
Dobry den Verko, super 👍 Díky za otestování i info na obměnu 😉✌️
dělala jsem jak v troubě tak i na panvičce bez tuku. Nevím jestli mám blbou troubu ,ale na ten papír se mi to hodně lepilo 😏 a z pánvičky jsou o hodně lepší než z trouby 😍 moc děkuji za recept
Díky za otestování, Martino 😉 To připikání k papíru dělají spíš určité typy papíru, doporučuju zkusit jinou značku a pro jistotu ho i postříkat olejem ve spreji.
určitě vyzkouším 👍