Ingredience na fit tvarohový chléb naan (pita)
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 275 g hladké pšeničné mouky bílé
- 10 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 200 g řídkého odtučněného tvarohu nebo řeckého jogurtu (pokud nemáš řídký, nařeď ho nízkotučným mlékem, cca 100 g tvarohu a 100 ml mléka)
- 0,5 lžičky soli (3 g)
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak udělat domácí zdravý naan
- Všechny ingredienci vytáhni z lednice hodinu předem, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
- Smíchej oba druhy mouky a sušené droždí.
- Přidej tvaroh, promíchej, osol a pak postupně přilévej vodu tak, aby se vytvořilo nelepivé těsto. Vody můžeš potřebovat méně či více, záleží na vodnatosti tvarohu.
- Až budeš mít základní konzistenci, hnětej buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehni doprostřed a přitlač. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Práci si usnadníš použitím kuchyňského robota.
- Dobře propracované těsto přikryj potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechej na teplém místě kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžeš použít urychlovač kynutí.
- Vykynuté těsto rozděl na 6 částí a vytvaruj z nich kulaté bochánky. Ty hned přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, ať neosychají.
- Rozehřej si pánev nebo plotýnku.
- Vezmi jeden bochánek a rozválej ho na kulatou placku vysokou zhruba půl centimetru.
- Vyválenou placku opékej nasucho na pánvi cca 3 – 5 minut z každé strany, dokud povrch nezačne zlátnout a tvořit oka.
- Pak postupně vyválej opečte všechny ostatní bochánky.
- Hotové pita placky nechej zcela vychladnout a pak je skladuj v uzavřené nádobě v lednici. Před podáváním vždy nahřej v mikrovlnné troubě.
- Doporučuju jíst s cottage sýrem nebo řeckými tzatziky, ale můžeš si na ni naskládat i šunku či maso, sýr a zeleninu.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
Dnes jsem ráno přečetla recept a teď, ve 13.59 jsme po první ochutnávce. Nádhera, chutné, krásné / ty moje /
díky…. chválím… jsem diabetička přísně dodržující jídelníček, ale dnes to nevyšlo…. Přeji hezký den
Dobry den Danielo, super, moc diky za otestovani i komentar 😉 Chtela jsem se zeptat, jak Vam jako diabetikovi vyhovuji slozenim ostatni recepty na mem webu – jsou vseobecne vhodne nebo diabetici potrebuji napr. mene bilkovin a vic tuku? (zbezne jsem cetla nejake zasady pro diabetiky, ale nejsem z toho uplne moudra, jedine, co vim jiste, ze mnou pouzivana sladidla az asi s vyjimkou cekankoveho sirupu jsou pro diabetiky ok). Diky za osvetleni 😉
bylo by fajn, kdyby diabetik se měl fajn. Stačí, když si najdete jídelníček pro diabetika, jsou tři.Rozdíly jsou v denním množství sacharidů, tuku a bílkovin. Já se držím tohoto: 175g sacharidů, 75g bílkovin
50g cukru. Vařím vždy asi na tři týdny a zamražuji, nebo zavařuji. Díky za pozornost a přeji hezký den. Daniela
Ahaaa, diky moc za vysvetleni, uz jsem moudrejsi 😉