Ingredience na fit tvarohový chléb pita

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 275 g hladké pšeničné mouky bílé
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml teplé vody
  • 200 g řídkého nízkotučného tvarohu nebo řeckého jogurtu (pokud nemáte řídký, nařeďte ho nízkotučným mlékem, cca 100 g tvarohu a 100 ml mléka)
  • 0,5 lžičky soli (3 g)
Zdravá celozrnná pita - recept Bajola

Postup receptu

  1. Všechny ingredienci vytáhni z lednice hodinu předem, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
  2. Smíchej oba druhy mouky a sušené droždí.
  3. Přidej tvaroh, promíchej, osol a pak postupně přilévej vodu tak, aby se vytvořilo nelepivé těsto. Vody můžeš potřebovat méně či více, záleží na vodnatosti tvarohu.
  4. Až budeš mít základní konzistenci, hnětej buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehni doprostřed a přitlač. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Práci si usnadníš použitím kuchyňského robota.
  5. Dobře propracované těsto přikryj potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechej na teplém místě kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžeš použít urychlovač kynutí.
  6. Vykynuté těsto rozděl na 6 částí a vytvaruj z nich kulaté bochánky. Ty hned přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, ať neosychají.
  7. Rozehřej si pánev nebo plotýnku.
  8. Vezmi jeden bochánek a rozválej ho na kulatou placku vysokou zhruba půl centimetru.
  9. Vyválenou placku opékej nasucho na pánvi cca 3 – 5 minut z každé strany, dokud povrch nezačne zlátnout a tvořit oka.
  10. Pak postupně vyválej opečte všechny ostatní bochánky.
  11. Hotové pita placky nechej zcela vychladnout a pak je skladuj v uzavřené nádobě v lednici. Před podáváním vždy nahřej v mikrovlnné troubě.
  12. Doporučuju jíst s cottage sýrem nebo řeckými tzatziky, ale můžeš si na ni naskládat i šunku či maso, sýr a zeleninu.
  13. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Celozrnná pita - foto postupFit tvarohová pita - recept Bajola