Ingredience na fit tvarohový chléb pita
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 275 g hladké pšeničné mouky bílé
- 10 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 200 g řídkého nízkotučného tvarohu nebo řeckého jogurtu (pokud nemáte řídký, nařeďte ho nízkotučným mlékem, cca 100 g tvarohu a 100 ml mléka)
- 0,5 lžičky soli (3 g)

Postup receptu
- Všechny ingredienci si vytáhněte z lednice hodinu předem, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
- Smíchejte oba druhy mouky a sušené droždí.
- Přidejte tvaroh, promíchejte, osolte a pak postupně přilévejte vodu tak, abyste vytvořili nelepivé těsto. Vody můžete potřebovat méně či více, záleží na vodnatosti tvarohu.
- Až budete mít základní konzistenci, hnětejte buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehněte doprostřed a přitlačte. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Práci si usnadníte použitím kuchyňského robota.
- Dobře propracované těsto přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžete použít urychlovač kynutí.
- Vykynuté těsto rozdělte na 6 částí a vytvarujte z nich kulaté bochánky. Ty hned přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou, ať neosychají.
- Rozehřejte si pánev nebo plotýnku.
- Vezměte si jeden bochánek a rozválejte ho na kulatou placku vysokou zhruba půl centimetru.
- Vyválenou placku opékejte nasucho na pánvi cca 3 – 5 minut z každé strany, dokud povrch nezačne zlátnout a tvořit oka.
- Pak postupně vyválejte a opečte všechny ostatní bochánky.
- Hotové pita placky nechejte zcela vychladnout a pak je skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Před podáváním vždy nahřejte v mikrovlnné troubě.
- Doporučuju jíst s cottage sýrem nebo řeckými tzatziky, ale můžete si na ni naskládat i šunku či maso, sýr a zeleninu.
- Nezapomeňte se zapojit do soutěže.
Komentáře