Obsah
Proč je avokádo zdravé?
I když to podle vzhledu ani nutričních hodnot nevypadá, avokádo se řadí mezi ovoce. A co víc, patří mezi nejvýživnější ovoce, tím pádem má mnoho benefitů pro zdraví. Nejvíce živin je těsně pod slupkou.
Co obsahuje avokádo a jaké to má benefity pro zdraví
Avokádo obsahuje kromě zdravých tuků a vlákniny mnoho vitamínů a minerálů. Vysoký je především obsah vitamínu E a draslíku, což má pozitivní vliv na pleť, krevní tlak a funkci svalů. Avokádo dokonce obsahuje více draslíku než banán!
Živina | Obsah ve 100 g | Doporučená denní dávka | Zdravotní benefit |
---|---|---|---|
Vitamín E | 2,1 mg | 12 mg | Antioxidant chránící buňky, podporuje zdravou pleť. |
Draslík | 485 mg | 2 500–3 000 mg | Reguluje krevní tlak, podporuje nervy a svaly, více než banán! |
Vitamín K | 21 µg | 90–120 µg | Důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí. |
Vitamíny B (B5) | 1,4 mg | 5 mg | Podpora metabolismu, tvorba energie, zdravá kůže a vlasy. |
Kyselina listová | 81 µg | 400 µg | Nezbytná pro tvorbu DNA, vhodná pro těhotné ženy, prevence anémie. |
Hořčík | 29 mg | 300–400 mg | Prevence křečí, zdravé kosti a svaly, snižuje stres. |
Měď | 0,2 mg | 0,9 mg | Podporuje imunitní systém, zdravou kůži a vlasy. |
Fosfor | 52 mg | 700 mg | Posiluje kosti a zuby, důležitý pro energetický metabolismus. |
Železo | 0,6 mg | 14–18 mg | Podporuje tvorbu červených krvinek, avokádo obsahuje malé množství železa, což je užitečné, ale není hlavním zdrojem této živiny. |
Je avokádo opravdu tučné a kalorické?
Avokádo opravdu obsahuje relativně vysoké množství tuků a tím pádem má také vyšší energetickou hodnotu. Jde ale převážně o zdravé mononenasycené mastné kyseliny (podobně jako olivový olej), což pomáhá snižovat cholesterol a působí preventivně proti vzniku srdečně-cévních chorob. Navíc obsahuje poměrně hodně vlákniny a malé množství bílkovin, takže je i syté.
Nutriční hodnoty avokáda na 100 g
- 160 kcal
- 15 g tuku
- 9 g sacharidů
- 2 g bílkovin
- 7 g bílkovin
Jaké druhy tuků obsahuje avokádo?
- Mononenasycené mastné kyseliny (převážně kyselina olejová) – cca 9,8 g
- Polynenasycené mastné kyseliny (omega-6) – cca 1,8 g
- Nasycené mastné kyseliny – cca 2,1 g
Tato kombinace tuků podporuje zdraví srdce, správnou funkci mozku a celkovou vitalitu.
Kolik váží průměrné avokádo?
Průměrná dužina avokáda (bez pecky a slupky) váží kolem 120 g – 180 g dle velikosti. Pro přesnější určení porce při hubnutí je ideální avokádo zvážit, protože kalorický příjem závisí právě na velikosti dužiny.
Kolik avokáda je tak akorát pro zdraví a hubnutí
Množství avokáda, které můžeš při hubnutí sníst, se odvíjí od energetické hodnoty jídelníčku, do které se potřebuješ ,,vejít“. Pokud máš ještě rezervu, je rozhodně lepší dát si na pečivo avokádo než například máslo. A pokud si kalorie a tuky nesleduješ, drž se těchto pravidel:
- Pro hubnutí: 1/4 až 1/2 avokáda denně (cca 50 – 70 g) jako ideální porce, což odpovídá 60 – 120 kcal
- Pro udržování váhy nebo aktivní jedince: klidně i 1 celé avokádo. Jedno průměrné avokádo s dužinou o hmotnosti cca 150 g obsahuje kolem 240 kcal a 22 g tuku.
Nicméně pokud nemáš jídelníček celkově správně postavený, nemusíš hubnout ani bez avokáda. Pro nalezení přesné příčiny, proč nehubneš, je potřeba prozkoumat, co jíš a kolik přijímáš a vydáváš energie. Pes nebude s velkou pravděpodobností zakopaný pouze v avokádu.
Pokud nevíš, jak na to, můžu ti analýzu jídelníčku vypracovat a navrhnout změny tak, aby se ti hubnutí rozběhlo. Stačí vyplnit tento dotazník a pošlu ti více informací, zcela nezávazně.😉
Dá se něčím avokádo nahradit, pokud ti nechutná?
Pokud ti avokádo nechutná nebo ho nechceš kupovat z důvodu ceny nebo ho nemůžeš sehnat, nic se neděje. Podobnou nutriční hodnotu mají i ořechy.
Jak poznat, že je avokádo zralé?
Už při nákupu sleduj, jaké avokádo kupuješ. Pokud ho chceš konzumovat hned, musíš koupit akorát zralé avokádo. Někdy bývá označené nálepkou „Ready to eat“.
Znaky, že je avokádo zralé:
- Barva slupky – zralé avokádo má obvykle tmavou, téměř černou barvu s nádechem zelené. Některé odrůdy avokáda (např. Fuerte, Ettinger, Reed a Sharwill) zůstávají ale zelené i po dozrání. Proto je důležité znát vždy typ avokáda, které kupuješ.
- Tvrdost – avokádo zlehka zmáčkni, zralý kus by měl být lehce měkký, ale nemělo by být zase příliš měkké nebo kašovité. Čím tvrdší avokádo je, tím déle bude trvat, než dozraje.
- Barva pod stopkou – avokádo má na jednom konci velmi maličkou stopku, je to taková kulička, když ji odloupneš a dužina v tomto místě je hnědá, avokádo už je pravděpodobně přezrálé. Správná barva pod stopkou je zelená, stejně jako je dužina avokáda, případně zelenožlutá nebo nažloutlá. Pokud stopka nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé.
Video, jak poznat zralé avodáko
Jak urychlit dozrání avokáda?
Pokud koupíš zelené tvrdé avokádo, tak není zralé a musíš ho nechat dozrát.
- V pokojové teplotě – dozraje samo během několika dnů
- V papírovém pytlíku – avokádo zabal do papírového sáčku, dobře uzavři a nechej v pokojové teplotě. Do 2 dnů by mělo být zralé.
- Přidej banán nebo jablko – pokud máš po ruce banán nebo jablko, dej je do papírového sáčku také. Vcelku a se slupkou. Obojí urychluje proces zraní. Avokádo by mělo být zralé za 1 – 1,5 dne.
Jak naopak zpomalit zrání avokáda?
Když koupíš avokáda více do zásoby, skladuj ho v lednici. Tím se zrání zpomalí a avokádo déle vydrží.
Jak na skladování avokáda, aby nezhnědlo?
Pokud nesníš avokádo celé, tak za nějakou dobu zhnědne. Dužinu pak musíš okrájet a s větším štěstím je zbytek poživatelný. Jednoduchý trik však hnědnutí avokáda zcela zastaví.
- Nechej v dužině pecku
- Ukrojenou stranu pokapej citrónem nebo olivovým olejem
- Anebo oloupej cibuli a nakrájej na plátky, které dej na dno uzavíratelné misky, avokádo polož naříznutou stranou na cibuli a misku zavři. Takto udrží barvu nejdéle
Jak poznat přezrálé avokádo?
- Na povrchu jsou tmavé skvrny nebo promáčkliny
- Při stisku je příliš měkké a propadá se
- Po rozkrojení má dužina hnědé žilkování nebo flíčky
- Nepříjemná vůně nebo nahořklá chuť
Jak se pozná zkažené avokádo?
- Dužina je kašovitá, šedá nebo tmavě hnědá
- Při stisku se rozpadá a vytéká
- Plíseň na slupce nebo uvnitř dužiny
- Nepříjemný zápach připomínající zatuchlinu
Jak oloupat a nakrájet avokádo?
- Avokádo rozkroj podélně kolem pecky na dvě půlky, nožem jakoby obkouži pecku.
- Poté obě půlky otoč proti sobě, tím se jedna polovina uvolní od pecky a oddělí.
- Tuto polovinu můžeš použít a druhou schovat do lednice.
- Až budeš chtít použít polovinu s peckou, tak ji odstraníš tak, že do pecky zasekneš nůž a poté peckou pootočíš, čímž se uvolní a pak ji krásně vyjmeš.
- Dužinu ze slupky buď vydlabej lžící anebo nakrájej na tenké plátky a poté odkroj od slupky.
Video, jak oloupat a nakrájet avokádo
Jak avokádo jíst a s čím kombinovat avokádo?
- avokádo nejlépe chutná syrové
- největší smysl dává používat ho místo másla na pečivo – stačí ho jen rozmačkat na pečivu a trošku osolit a poté pokládat další ingredience jako šunku, sýr nebo vajíčka
- do salátů místo tuku
- do smoothie pro doplnění tuků a krémovou konzistenci
- do pomazánek nebo dipů
- do dezertů místo tuku
- kombinuj ho určitě s bílkovinami i sacharidy, abys dosáhla vyvážené jídlo, např. s celozrnným pečivem a kvalitní šunkou nebo sýrem
- nejvíc používaná kombinace je s vejcem, přestože to není úplně ideální, protože vejce taky obsahuje tuky
Co je avotoast a jak se připravuje?
Avotoast je ikonický pokrm z avokáda – opečený křupavý toast namazaný rozmačkaným avokádem, ochucený solí, pepřem a citronovou šťávou. Můžeš přidat vajíčko, rajčata, ředkvičky, chilli vločky nebo sezamová semínka. Není to úplně ideální pokrm na hubnutí, protože tam není dost bílkovin, takže doporučuju přidat kvalitní krůtí nebo kuřecí šunku.
Video, jak na jednoduchý avo toast se sýrem
Video, jak na avotoast podle Gordona Ramseyho
7 fit receptů s avokádem pro zdraví a štíhlou linii
- Zdravé guacamole
- Fit avokádová pomazánka
- Fit quesadilla s vejcem a avokádem
- Fitness toasty ve vaječném županu
- Zdravý salát s kuřecím masem a avokádem
- Fit avokádová nutella
- Fitness avokádové muffiny
Co si z toho vzít
Avokádo je nejen chutné, ale i nesmírně výživné. Obsahuje zdravé mononenasycené tuky, které prospívají srdci, je bohaté na draslík, vitamín E a vlákninu. Avokádo je skvělou náhradou másla a hodí se všude tam, kde potřebuješ přidat zdravé tuky. Ve zdravém jídelníčku by rozhodně nemělo chybět, a to ani pokud hubneš – jen si dej pozor na množství a moc to s ním nepřeháněj. Drž se na maximálně poloviny avokáda za den, spíše čtvrtiny.
Komentáře