Ingredience na fit jahodový mini cheesecake

Korpus

Jahodová želatina

  • 100 g čerstvých jahod (hodně červených bez stopek)
  • 60 ml vody + 5 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií

Krém

  • 100 g nízkotučného tvarohu v alobalu (např. Jaroměřičký jemný)
  • 80 g nízkotučného krémového sýru (např. Goldessa Light Lidl)
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 15 ml vody + 2 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií
Fit jahodový cheesecake - recept Bajola

Postup receptu

  1. Než začneš pracovat, nachystej si 2 tvarovací kruhové formičky 8 cm široké a 4 cm vysoké (koupíš zde) a talířky, na které cheesecaky dáš. Musíš pak mít dost místa v lednici pro oba talířky. Pokud chceš s cheesecaky pohybovat, abys je dala na talířky, až je vychladíš, vystřihni si z pečícího papíru kolečka o průměru formiček.
  2. Kruhové formičky vystříkej zevnitř řepkovým olejem ve spreji a dej je na připravené talířky, případně do formiček dej kolečko z pečícího papíru. Po vychlazení pak můžeš cheesecake podebrat pomocí dortové lžíce a přemístit.
  3. Sušenky nalámej, rozmixuj najemno v mixéru se sekáčkem a přesypej do malé misky.
  4. Jahody umyj, nakrájej na malé kousky a za stálého míchání zahřej cca 2 minuty v malém kastrůlku, aby změkly. Pokud by se připalovaly, podlij troškou vody. Pak je rozmixuj dohladka v mixéru se sekáčkem.
  5. Nasypej 5 g želatiny do 60 ml studené vody a ihned pořádně rozmíchej, než se želatina úplně rozpustí. Pak ji dej do mikrovlnné trouby a pár sekund zahřej. Já jsem zahřívala cca 20 sekund na nejvyšší výkon – voda se má ohřát na max 90 °C, rozhodně želatinu nevař moc dlouho, pak by neztuhla.
  6. Z hotové želatiny odeber 1 lžičku a vmíchejte ji do rozmixovaných sušenek. Podle konzistence vmíchej ještě další lžičku, případně více nebo méně. Jde o to, aby se sušenky spojily, ale aby nebyly lepivé. Takže přilévej postupně. Měla by vzniknout drobivější ale kompaktní hmota, kterou rozděl na 2 poloviny. Pak ji natlač dno formiček. Snaž se, aby vrstvy byly rovnoměrné, můžeš použít i prstenec, který bývá součástí některých formiček.
  7. Zbytek želatiny vmíchej do rozmixovaných jahod, ochutnej, v případě potřeby doslaď sladidlem bez kalorií a nechej stát.
  8. Pořádně rozmíchej tvaroh s krémovým sýrem zcela dohladka, přidej vanilkový extrakt, ochutnej a oslaď sladidlem bez kalorií podle chuti.
  9. V malé mističce si vyrob další želatinu – smíchej 2 g želatiny v prášku s 15 ml vody, pak pár sekund zahřej v mikrovlnné troubě, rozmíchej a vlij do tvarohové hmoty. Znovu ochutnej a případně doslaď. Do každé formičky nalij na sušenkový základ polovinu této hmoty a dej ztuhnout na pár minut do lednice.
  10. Nakonec nalij do každé formičky jahodovou želatinu a nechej ztuhnout několik hodin.
  11. Před podáváním obřež malým nožíkem želatinu kolem dokola formičky a pak formičku pomalu vytáhni nahoru. Nakonec můžeš dozdobit rozpůlenou jahodou.
  12. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnné sušenky Rej.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  14. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Jahodový cheesecake - foto postupZdravý jahodový cheesecake - recept Bajola

Poznámky

  • Olejem se formičky vystříkávají proto, aby pak šly jednoduše sundat. Většina těchto formiček je sice vyrobena z nepřilnavého materiálu, takže jdou sundat lehce i bez vystříkání, ale já doporučuju pro jistotu vystříkat.
  • Můžeš použít i klasické zapékací mističky, ve kterých cheesecaky zůstanou, ale nebude to tak efektní.
  • Pokud nechceš vyrábět domácí sušenky, doporučuju celozrnné sušenky Rej, mají o něco lepší složení než Bebe Dobré ráno. V obou je sice cukr, ale není to žádná hrůza.
  • Vanilkový extrakt nevynechávej, dává cheesecaku tu správnou chuť.
  • Množství želatiny v krému závisí na konzistenci tvarohu a krémového sýru. Čím řidší je, tím více želatiny je potřeba použít, a naopak. Je potřeba mít s želatinou už trochu zkušenost, abys ji tam nedala moc ani málo, protože když jí dáš málo, tak dostatečně neztuhne, a když moc, tak to zase nebude chuťově tak dobré a bude to až moc tuhé. Pokud bys měla tvaroh i sýr opravdu hodně tuhé konzistence, nemusíš želatinu dávat do krému vůbec. Pokud použiješ zapékací mističky, tak také želatinu do krému dávat nemusíš.
  • Pokud náplň dobře ztuhla, půjde formička krásně sundat a vše bude držet tvar. Pokud něco není dostatečně ztuhlé, rozmaže se to na další vrstvy a pak to ani nebude držet tvar na talíři. 
  • Pokud chceš vyrobit velký cheesecake, znásob suroviny podle velikosti formy.
  • Každá značka želatiny může mít trošku jiné pokyny k přípravě, než se do toho pustíš, přečti si návod napsaný na obalu, nicméně princip je u všech podobný. Trochu jinak se pracuje s želatinou v plátcích, v tomto případě musíš uzpůsobit dle návodu na obalu.
  • Přečti si můj článek o tom, proč je želatina perfektní pro fitness a hubnutí a jak se s ní pracuje

Video, jak použít tvarovací formičku

Mini jahodový cheesecake - recept Bajola