Ingredience na fit jahodový mini cheesecake

Korpus

Jahodová želatina

  • 100 g čerstvých jahod (hodně červených bez stopek)
  • 60 ml vody + 5 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií

Krém

  • 100 g nízkotučného tvarohu v alobalu (např. Jaroměřičký jemný)
  • 80 g nízkotučného krémového sýru (např. Goldessa Light Lidl)
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 15 ml vody + 2 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií
Fit jahodový cheesecake - recept Bajola

Postup receptu

  1. Než začneš pracovat, nachystej si 2 tvarovací kruhové formičky 8 cm široké a 4 cm vysoké (koupíš zde) a talířky, na které cheesecaky dáš. Musíš pak mít dost místa v lednici pro oba talířky. Pokud chceš s cheesecaky pohybovat, abys je dala na talířky, až je vychladíš, vystřihni si z pečícího papíru kolečka o průměru formiček.
  2. Kruhové formičky vystříkej zevnitř řepkovým olejem ve spreji a dej je na připravené talířky, případně do formiček dej kolečko z pečícího papíru. Po vychlazení pak můžeš cheesecake podebrat pomocí dortové lžíce a přemístit.
  3. Sušenky nalámej, rozmixuj najemno v mixéru se sekáčkem a přesypej do malé misky.
  4. Jahody umyj, nakrájej na malé kousky a za stálého míchání zahřej cca 2 minuty v malém kastrůlku, aby změkly. Pokud by se připalovaly, podlij troškou vody. Pak je rozmixuj dohladka v mixéru se sekáčkem.
  5. Nasypej 5 g želatiny do 60 ml studené vody a ihned pořádně rozmíchej, než se želatina úplně rozpustí. Pak ji dej do mikrovlnné trouby a pár sekund zahřej. Já jsem zahřívala cca 20 sekund na nejvyšší výkon – voda se má ohřát na max 90 °C, rozhodně želatinu nevař moc dlouho, pak by neztuhla.
  6. Z hotové želatiny odeber 1 lžičku a vmíchejte ji do rozmixovaných sušenek. Podle konzistence vmíchej ještě další lžičku, případně více nebo méně. Jde o to, aby se sušenky spojily, ale aby nebyly lepivé. Takže přilévej postupně. Měla by vzniknout drobivější ale kompaktní hmota, kterou rozděl na 2 poloviny. Pak ji natlač dno formiček. Snaž se, aby vrstvy byly rovnoměrné, můžeš použít i prstenec, který bývá součástí některých formiček.
  7. Zbytek želatiny vmíchej do rozmixovaných jahod, ochutnej, v případě potřeby doslaď sladidlem bez kalorií a nechej stát.
  8. Pořádně rozmíchej tvaroh s krémovým sýrem zcela dohladka, přidej vanilkový extrakt, ochutnej a oslaď sladidlem bez kalorií podle chuti.
  9. V malé mističce si vyrob další želatinu – smíchej 2 g želatiny v prášku s 15 ml vody, pak pár sekund zahřej v mikrovlnné troubě, rozmíchej a vlij do tvarohové hmoty. Znovu ochutnej a případně doslaď. Do každé formičky nalij na sušenkový základ polovinu této hmoty a dej ztuhnout na pár minut do lednice.
  10. Nakonec nalij do každé formičky jahodovou želatinu a nechej ztuhnout několik hodin.
  11. Před podáváním obřež malým nožíkem želatinu kolem dokola formičky a pak formičku pomalu vytáhni nahoru. Nakonec můžeš dozdobit rozpůlenou jahodou.
  12. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnné sušenky Rej.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  14. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Jahodový cheesecake - foto postupZdravý jahodový cheesecake - recept Bajola

Poznámky

  • Olejem se formičky vystříkávají proto, aby pak šly jednoduše sundat. Většina těchto formiček je sice vyrobena z nepřilnavého materiálu, takže jdou sundat lehce i bez vystříkání, ale já doporučuju pro jistotu vystříkat.
  • Můžeš použít i klasické zapékací mističky, ve kterých cheesecaky zůstanou, ale nebude to tak efektní.
  • Pokud nechceš vyrábět domácí sušenky, doporučuju celozrnné sušenky Rej, mají o něco lepší složení než Bebe Dobré ráno. V obou je sice cukr, ale není to žádná hrůza.
  • Vanilkový extrakt nevynechávej, dává cheesecaku tu správnou chuť.
  • Množství želatiny v krému závisí na konzistenci tvarohu a krémového sýru. Čím řidší je, tím více želatiny je potřeba použít, a naopak. Je potřeba mít s želatinou už trochu zkušenost, abys ji tam nedala moc ani málo, protože když jí dáš málo, tak dostatečně neztuhne, a když moc, tak to zase nebude chuťově tak dobré a bude to až moc tuhé. Pokud bys měla tvaroh i sýr opravdu hodně tuhé konzistence, nemusíš želatinu dávat do krému vůbec. Pokud použiješ zapékací mističky, tak také želatinu do krému dávat nemusíš.
  • Pokud náplň dobře ztuhla, půjde formička krásně sundat a vše bude držet tvar. Pokud něco není dostatečně ztuhlé, rozmaže se to na další vrstvy a pak to ani nebude držet tvar na talíři. 
  • Pokud chceš vyrobit velký cheesecake, znásob suroviny podle velikosti formy.
  • Každá značka želatiny může mít trošku jiné pokyny k přípravě, než se do toho pustíš, přečti si návod napsaný na obalu, nicméně princip je u všech podobný. Trochu jinak se pracuje s želatinou v plátcích, v tomto případě musíš uzpůsobit dle návodu na obalu.
  • Přečti si můj článek o tom, proč je želatina perfektní pro fitness a hubnutí a jak se s ní pracuje

Video, jak použít tvarovací formičku

Mini jahodový cheesecake - recept Bajola