Ingredience

Základ

  • 800 g hovězího masa (svíčková, zadní kýta nebo plec)
  • 3 mrkve (250 g)
  • 1 petržel (80 g)
  • 1/4 celeru (60 g)
  • 1 cibule (100 g)
  • řepkový olej (2 ml)

Koření

  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře

Na dochucení

  • 200 ml nízkotučného mléka nebo podmáslí
  • 2 lžíce octa (30 ml)
  • šťáva z půlky citrónu
  • sladidlo bez kalorií
  • sůl, pepř
Fitness svíčková - zdravý recept Bajola

Svíčková je ideální pro přípravu v pomalém hrnci. Pokud ho máte, zkuste tuto verzi pro pomalý hrnec

Postup s vývarem

  1. Mrkev, petržel a celer zbavte slupky. Cibuli oloupejte. Jednu mrkev nakrájejte na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové).
  2. Maso očistěte od tuku a prošpikujte mrkví (udělejte nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strčte mrkev, pokud to jde špatně, můžete do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky).
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  4. Maso osolte, opepřete, zprudka orestujte na trošce oleje ze všech stran a přendejte do pekáčku s víkem.
  5. Orestujte kořenovou zeleninu a dávejte pozor, ať se nespálí.
  6. Přilejte ocet, počkejte, až se vyvaří, přilijte vývar a přiveďte do bodu varu. Postup, jak si udělat domácí fitness vývar
  7. Pak zeleninovou směs nalijte do pekáčku k masu a přidejte sítko s kořením (bobkový list, nové koření, černý pepř). Pokud nemáte sítko, můžete koření zabalit do kousku látky a zavázat. Jinak to tam dejte jen tak, ale pak to budete půl hodiny lovit, a když tam kousek zapomenete, zkazíte si pak celou omáčku.
  8. Pečte přiklopené minimálně 2 hodiny a průběžně maso otáčejte a polévejte. Že je maso hotové, poznáte jen tak, že ho kousek uříznete a ochutnáte.
  9. Vytáhněte maso a sítko s kořením z hrnce a vzniklou směs rozmixujte ponorným mixérem.
  10. Přidejte za stálého míchání mléko nebo podmáslí, dochuťte solí, pepřem, octem, citrónovou šťávou, případně sladidlem a ještě pár minut provařte.
  11. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.

Postup bez vývaru

  1. Mrkev, petržel a celer zbavte slupky. Cibuli oloupejte. Jednu mrkev nakrájejte na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud vám moc nechutná celer, tak ho jenom přepulte, abyste ho na konci vaření mohli vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
  2. Maso očistěte od tuku a prošpikujte mrkví (udělejte nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strčte mrkev, pokud to jde špatně, můžete do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky).
  3. Maso zprudka orestujte na trošce oleje ze všech stran. Dejte ho stranou a pak orestujte kořenovou zeleninu.
  4. Přidejte maso, osolte, zalijte vodou, aby bylo vše ponořené a vložte sítko s kořením. Pokud nemáte sítko, můžete koření zabalit do kousku látky a zavázat. Jinak to tam dejte jen tak, ale pak to budete půl hodiny lovit, a když tam kousek zapomenete, zkazíte si pak celou omáčku.
  5. Přiveďte k varu, pak zeslabte na minimum a nechte na mírném plameni vařit minimálně 2 hodiny. Že je maso hotové, poznáte jen tak, že ho kousek uříznete a ochutnáte.
  6. Vytáhněte maso, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vývar přeceďte přes jemné sítko.
  7. Zeleninu rozmixujte na pyré ponorným mixérem, zalijte cca 500 ml vzniklého vývaru a společně ještě krátce povařte. Zbytek vývaru můžete zamrazit nebo použít na polévku.
  8. Přidejte za stálého míchání mléko nebo podmáslí, dochuťte solí, pepřem, octem, citrónovou šťávou, případně sladidlem a ještě pár minut provařte.
  9. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)