Ingredience na fit svíčkovou

Základ

  • 800 g hovězího masa (svíčková, zadní kýta nebo plec)
  • 3 mrkve (250 g)
  • 1 petržel (80 g)
  • 1/4 celeru (60 g)
  • 1 cibule (100 g)
  • voda (pokud budeš maso vařit na plotně) nebo 500 ml hovězího vývaru (pokud budeš maso péct v troubě)
  • řepkový olej (2 ml)

Koření

  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře

Na dochucení

Svíčková je ideální pro přípravu v pomalém hrnci. Pokud ho máš, použij recept pro pomalý hrnec.

Fitness svíčková - zdravý recept Bajola

Nejdříve se rozhodni, jestli chceš svíčkovou dusit na plotně nebo péct v troubě. Každá varianta dá masu trochu jinou chuť, někdo preferuje maso pečené, někdo dušené. Pro variantu na plotně ti bude stačit voda, pro variantu v troubě je lepší použít vývar. Postup, jak udělat fitness vývar

Počáteční postup společný pro obě verze fit svíčkové

  1. Nachystej si všechno koření a dej ho do sítka na koření. Pokud nemáš sítko, můžeš koření zabalit do kousku látky a zavázat. Pokud nemáš ani jedno, můžeš ho použít volně, ale pak ho budeš půl hodiny lovit, a když v zelenině kousek zapomeneš a rozmixuješ, zkazíš pak celou omáčku.
  2. Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
  3. Mrkev, petržel a celer zbav slupky. Jednu mrkev nakrájej na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud ti moc nechutná celer, tak ho jenom přepul, abys ho na konci vaření mohl/a vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
  4. Maso očisti od tuku a prošpikuj připravenými hranolky z mrkve – udělej nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strč mrkev, pokud to jde špatně, můžeš do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky.

Postup na plotně (s vodou)

  1. Maso zprudka orestuj na trošce oleje ze všech stran. Dej ho stranou a pak orestuj cibulku a kořenovou zeleninu.
  2. Vrať maso, osol, zalij vodou, aby bylo vše ponořené, a vlož sítko s kořením.
  3. Přiveď k varu, pak zeslab na minimum a nech na mírném plameni vařit minimálně 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Že je maso hotové, poznáš tak, že ho kousek uřízneš a ochutnáš.
  4. Vytáhni maso, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vzniklý vývar přeceď přes jemné sítko.
  5. Zeleninu rozmixuj na pyré ponorným mixérem a zalij cca 500 ml vzniklého vývaru. Zbytek vývaru můžeš zamrazit nebo použít na polévku.

Postup v troubě (s vývarem)

  1. Rozehřej troubu na 180 °C.
  2. Maso osol, opepři, zprudka orestuj na trošce oleje ze všech stran a přendej do pekáčku s víkem.
  3. Na vzniklém výpeku orestuj cibulku a kořenovou zeleninu a dávejte pozor, ať se nespálí.
  4. Přilij ocet, počkej, až se vyvaří, přilij 500 ml vývaru a přiveď do bodu varu.
  5. Pak vzniklou zeleninovou směs dej do pekáčku k masu a peč přiklopené minimálně 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Průběžně maso otáčej a polévej. Že je maso hotové, poznáš tak, že ho kousek uřízneš a ochutnáš.
  6. Vytáhni maso a sítko s kořením z pekáče, zbylou směs přesuň do hrnce a rozmixuj ponorným mixérem.

Závěrečný postup společný pro obě verze

  1. Vzniklou omáčku zahřej a za stálého stálého míchání nalij mléko nebo podmáslí. Dochuť solí, pepřem, octem, citrónovou šťávou, případně sladidlem podle vlastní chuti a ještě pár minut provař. Pozor, podmáslí už je nakyslé, takže nedávej tolik octu a citrónové šťávy.
  2. Podávej s fitness karlovarským knedlíkem.

Související produkty