Ingredience na zdravou domácí sekanou z hovězího masa
Sekaná – základ
- 500 g mletého 100% hovězího masa (co nejméně tučného)
- 50 g celozrnné strouhanky nebo rozemleté celozrnné pečivo
- 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
- 1 lžíce majoránky (5 g)
- 3 stroužky česneku (18 g)
- trošku čerstvé petrželky
- 1 lžička soli (5 g)
- ½ lžičky pepře (3 g)
Na podlévání
- 50 ml piva nebo vody + 1 lžička sladké papriky (2 g)
- nebo kečup bez cukru
Postup receptu – jak udělat fitness domácí hovězí sekanou
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Pokud nemáš celozrnnou strouhanku, rozemel celozrnné pečivo v mixéru se sekáčkem.
- Česnek oloupej a prolisuj, petrželku nasekej nadrobno, strouhanku smíchej s mlékem.
- Pak všechny ingredience na sekanou smíchej v jednu hmotu a pořádně hnětej rukama, dokud se zcela nespojí. Ke konci silně hoď šiškou na dno mísy, aby v ní nebyl vzduch.
- Maso vytvaruj do oválného tvaru a dej do pekáčku bez víka. Případně můžeš upéct v obdélníkové formě na biskupský chlebíček.
- Rozmíchej pivo a sladkou papriku, potři maso a trošku ho i podlij. Místo piva můžeš použít vodu, ale s pivem je to chutnější a zase tolik kalorií nepřidáš. Dobré chuti dosáhneš, když pivo s paprikou vyměníš za kečup bez cukru. V tomto případě sekanou také nezapomeň podlít troškou vody.
- Peč cca 1 hodinu na 180 °C. V průběhu pečení několikrát potírej a podlévej.
- Podávej s bramborovou kaší – brambory oloupej, nakrájej, uvařte v osolené vodě, slij, rozmačkej šťouchadlem na brambory, přidej nízkotučné mléko a sůl a rozmíchej dohladka.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přílohy na verzi s pivem a sladkou paprikou, ale na obrázku je verze s kečupem.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
je skvělá, jen bych ubrala soli
Moc dobrá! Zkoušela jsem variantu s pivem a vřele doporučuji 😉
Povedla se, nerozpadá se, chuťově parádní, uděláno z dvojité dávky.
Recept můžu jen doporučit.
Děláno s pivem.
Super 👍 Díky za otestování i pochvalu 😉✌️
Vynikající sekaná ❤️ Dělala jsem s kecupem a podlila pivem.
Díky moc za otestování i zpětnou vazbu 😉
Moc zajímavý recept, už se těším až to vyzkouším 🙂
Dělám téměř stejnou, ale bez kečupu a místo strouhanky dám buď kukuřičnou strouhanku a nebo rozemleté ovesné vločky a mám velkou radost, že mi vaše recepty jsou mi velkou inspirací a nejlepší je, že mi jídla jí i zbytek rodiny…..bílé mouky již vůbec nepoužívám…..možná jen ve věcech, které opravdu nejím, páč bych jinak neodolala……:-D….
a ještě jsem chtěla říct, že jste mi otevřela oči……šlapeme si vlastní zelí, pěstujeme kořenovou zeleninu, bylinky, cibuli, pórek, vaříme si šunku a pečeme žitné nebo celozrnné chleby a pečivo……moc Vám za inspiraci děkuji a krásné Vánoce přeji
Kačko, to je opravdu paráda, že jste se vrhla v takovém měřítku na zdravý životní styl a na „samovýrobu“ tolika surovin a potravin. Moc díky za komentář a taky přeju pohodové Vánoce 😉
Díky za recept😋! Je báječná, dělaná s pivem a paprikou, pochoutka. Místo strouhanky jsem použila vícezrnný toastový chléb, na kostičky nakrájený, byl doma a nudil se😉.Poprvé jsem na kaši použila tyčový mixér, vrátím se ovšem k ruční práci. Dobrou chuť!
Já díky za otestování a zpětnou vazbu 😉
Tahle sekaná je skvělá, měním tedy maso, podle toho jaké mám doma, většinou kuřecí mleté, ale je to výborné se všemi. Můj manžel vždy zajistí, že mizí téměř okamžitě 😂😂🤩🤩
Tak to mám radost, díky za otestování i zprávu 😉