Ingredience

Steak

  • 200 g hovězí svíčkové
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej (5 ml)

Cuketové rizoto

  • 250 g rýže vhodné na rizoto (ideálně Arborio, příp. kulatozrnná)
  • 400 g cuketa
  • 250 g žampionů
  • 200 ml bílého vína
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 125 g mozarelly light
  • 2 stroužky česneku (12 g)
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej (5 ml)

Postup

  1. Maso vytáhněte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Mezitím připravte rizoto. Žampiony umyjte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte. Cuketu zbavte slupky, nastrouhejte najemno a osolte. Jakmile pustí vodu, tak ji slijte.
  3. Na trošce oleje orestujte žampiony, které lehce osolte, přidejte cuketu a opepřete.
  4. Na trošce oleje zpěňte česnek, přidejte rýži a nechte chvíli opražit.
  5. Nalijte víno a až se vsákne, postupně přilévejte vývar, vždy po jedné naběračce. Až se vývar vsákně do rýže, přidejte další naběračku. Stále míchejte.
  6. Asi po 10 minutách přidejte žampiony s cuketou.
  7. Jakmile je rýže skoro hotová (musíte ji ochutnat), odstavte z plotny a vmíchejte sýr. Přiklopte pokličkou nebo utěrkou a nechce 5 minut odstát.
  8. Rozehřejte troubu na 180 °C.
  9. Maso opepřete a potřete olivovým olejem. Pozor, nesolte.
  10. Osmahněte ho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany a dejte do trouby na 5 – 7 minut.
  11. Po vytažení z trouby nechte 5 minut odstát a poté osolte a nakrájejte na tenké plátky.