Ingredience na hovězí steak
Steak
- 4 ks hovězího steaku vysokého minimálně 3 cm (800 g)
- 10 ml řepkového oleje
- sůl
- pepř
Příloha
- fitness brokolicové placky
- zelený chřest (návod na chřest zde)
- fitness tatarka (recept v tištěné kuchařce Fit bez diet)
Postup receptu – jak upéct hovězí steak
- Steaky vytáhni z lednice a nechej je odležet aspoň hodinu, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
- Troubu předehřej na 150 °C.
- Steaky neumývej, nesol, neochucuj a neřež do nich, jen je osuš papírovou utěrkou a vetři do nich ze všech stran trošku oleje.
- Rozpal pánev, až se z ní začne mírně kouřit.
- Dva steaky dej do pánve a zprudka opeč z každé strany podle jejich výšky. Na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty opékání z každé strany. Během opékání se steak přichytí na pánev. To je v pořádku, nehýbej s ním, ani do něj nepíchej. K otáčení použij kleště.
Po opečení steaky přemísti do trouby a peč na 150 °C, čas pečení najdeš v tabulce v tištěné kuchařce Fit bez diet. Pro medium rare je to 4 minuty. Ideálně kontroluj průběžně teplotu pomocí vpichového teploměru. Pro medium rare 56 °C. - Po dopečení steaky osol mořskou solí z mlýnku a čerstvě mletým pepřem, volně přikryj alobalem a nechej cca 10 minut odpočinout, aby se šťáva rozprostřela do celého steaku a po rozříznutí nevytekla.
- Podávej s brokolicovými plackami, chřestem uvařeným dle tohoto návodu a fitness tatarkou nebo fitness majonézou (recepty najdeš v knize Fit bez diet).
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Doporučuju použít steak s nízkým obsahem tuku, což je zj. tenderloin steak – filet mignon (svíčková), rump steak (květová špička), flank steak (pupek) a sirloin steak (nízký roštěnec).
- Použij pánev, kterou lze dát do trouby.
- Podávej s fitness brokolicovými plackami anebo pečenými bramborami, chřestem a fitness tatarkou.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na steak filet mignon propečený na medium (ztráta hmotnosti 20 %) bez příloh.
Komentáře