Ingredience na hovězí steak

Steak

  • 4 ks hovězího steaku vysokého minimálně 3 cm (800 g)
  • 10 ml řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

Příloha

Zdravý hovězí steak - návod - recept

Postup receptu – jak upéct hovězí steak

  1. Steaky vytáhni z lednice a nechej je odležet aspoň hodinu, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřej na 150 °C.
  3. Steaky neumývej, nesol, neochucuj a neřež do nich, jen je osuš papírovou utěrkou a vetři do nich ze všech stran trošku oleje.
  4. Rozpal pánev, až se z ní začne mírně kouřit.
  5. Dva steaky dej do pánve a zprudka opeč z každé strany podle jejich výšky. Na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty opékání z každé strany. Během opékání se steak přichytí na pánev. To je v pořádku, nehýbej s ním, ani do něj nepíchej. K otáčení použij kleště.
    Po opečení steaky přemísti do trouby a peč na 150 °C, čas pečení najdeš v tabulce v tištěné kuchařce Fit bez diet. Pro medium rare je to 4 minuty. Ideálně kontroluj průběžně teplotu pomocí vpichového teploměru. Pro medium rare 56 °C.
  6. Po dopečení steaky osol mořskou solí z mlýnku a čerstvě mletým pepřem, volně přikryj alobalem a nechej cca 10 minut odpočinout, aby se šťáva rozprostřela do celého steaku a po rozříznutí nevytekla.
  7. Podávej s brokolicovými plackami, chřestem uvařeným dle tohoto návodu a fitness tatarkou nebo fitness majonézou (recepty najdeš v knize Fit bez diet).
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 🚚 Do 21. 7. 2024 DOPRAVA ZDARMA na moji tištěnou kuchařku Fit bez diet s jídelníčky nejen na hubnutí. Koupit a ušetřit za dopravu

Fitness hovězí steak - foto postupFit hovězí steak - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Doporučuju použít steak s nízkým obsahem tuku, což je zj. tenderloin steak – filet mignon (svíčková), rump steak (květová špička), flank steak (pupek) a sirloin steak (nízký roštěnec).
  • Použij pánev, kterou lze dát do trouby.
  • Podávej s fitness brokolicovými plackami anebo pečenými bramborami, chřestem a fitness tatarkou.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené na steak filet mignon propečený na medium (ztráta hmotnosti 20 %) bez příloh.