Ingredience na hovězí steak

Steak

  • 4 ks hovězího steaku vysokého minimálně 3 cm (800 g)
  • 10 ml řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

Pečené brambory

  • brambory
  • olivový olej
  • sůl

Dip

  • cottage sýr tužší konzistence
  • čerstvý nebo zavařený křen (Křenex)

Postup receptu

  1. Steaky vytáhni z lednice a nechej je odležet aspoň hodinu, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřej na 150 °C.
  3. Steaky neumývej, nesol, neochucuj a neřež do nich, jen je osuš papírovou utěrkou a vetři do nich ze všech stran trošku oleje.
  4. Rozpal pánev, až se z ní začne mírně kouřit.
  5. Dva steaky dej do pánve a zprudka opeč z každé strany podle jejich výšky. Na každý 1 cm výšky steaku je potřeba 1 minuty opékání z každé strany. Během opékání se steak přichytí na pánev. To je v pořádku, nehýbej s ním, ani do něj nepíchej. K otáčení použij kleště.
    Po opečení steaky přemísti do trouby a peč na 150 °C, čas pečení najdeš v tabulce na další straně. Ideálně kontroluj průběžně teplotu pomocí vpichového teploměru.
  6. Po dopečení steaky osol a opepři, volně přikryj alobalem a nechej cca 10 minut odpočinout, aby se šťáva rozprostřela do celého steaku a nevytekla po rozříznutí na talíř.
  7. Brambory dobře umyj a nakrájej na menší kousky. Poskládej je na pečícím papírem vystlaný plech, postříkej olejem ve spreji, osol a peč cca 20 minut.
  8. Můžeš servírovat s dipem z cottage sýru a křenu.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Poznámky k receptu

  • Doporučuju steak s nízkým obsahem tuku, což je zj. tenderloin steak – filet mignon (svíčková), rump steak (květová špička), flank steak (pupek) a sirloin steak (nízký roštěnec).
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přílohy a dipu.