Ingredience na fit domácí celozrnný chleba

  • 190 g celozrnné špaldové mouky (příp. pšeničné)
  • 190 g hladké bílé pšeničné mouky (kvůli nakynutí, více v článku o moukách)
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 190 g bílého selského jogurtu (např. Pilos 3,5%)
  • 1 vejce M (50 g)
  • 190 ml vody
Zdravý domácí celozrnný chleba jogurtový - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vytáhněte jogurt a vejce a nechejte zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladujete v lednici, tak to vytáhněte také.
  2. Mouku prosejte a smíchejte s droždím.
  3. Přidejte sůl, vejce, jogurt a vodu a dobře promíchejte / prohnětejte vařečkou. Není potřeba používat kuchyňského robota. Těsto je řidší a lepivé.
  4. Přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 1 – 1,5 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Doporučuji použít urychlovač kynutí, případně dejte mísu nad hrnec s horkou vodou.
  5. Poté těsto dejte do silikonové formy na biskupský chlebíček, pokud máte plechovou, tak vystelte pečícím papírem, opět přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechejte další půl hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto nenabude až po okraj formy.
  6. Troubu rozehřejte na 250 °C a chleba pečte pečte 10 minut, poté zeslabte troubu na 220 °C, pečte 10 minut a nakonec zeslabte na 200 °C a dopečte 25 minut.
  7. Zda je chleba hotový, otestujte zapíchnutím špejle. Těsto by se mělo jen trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle úplně suchá).
  8. Nechejte vychladnout, rozkrájejte na 12 ks a co hned nezkonzumujete, doporučuju rovnou zmrazit. Pokud chcete skladovat mimo mrazák, tak dejte do ošatky a přikryjte utěrkou, chleba vydrží pár dní, ale každým dnem už je méně chutný a před konzumací doporučuju nahřívat v mikrovlnné troubě.
  9. Perfektně se hodí třeba k fit hráškové polévce nebo namazat např. fit vajíčkovou pomazánkou.
  10. Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Domácí celozrnný chleba - recept foto postupFit celozrnný chleba z jogurtu - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Pokud chcete chleba obohatit o zdravé tuky a vitamíny, můžete před přesunutím do formy přidat semínka (slunečnicová, lněná, sezamová).
  • Chleba můžete upéct i s větším podílem celozrnné mouky, nicméně počítejte, že kynutí půjde o dost hůř a může se natáhnout i na několik hodin, jelikož se uvolňuje méně lepku.
  • Je možné, že půjde udělat i z celozrnné žitné mouky, nicméně jsem to nezkoušela. Žitná mouka má trochu jiné vlastnosti a možná bude potřeba jiné množství jogurtu. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět do komentáře, jak to dopadlo.

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku na nákup u MyProtein a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži