Ingredience na zdravý celozrnný chléb z jogurtu

Fitness celozrnný chleba z jogurtu - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vytáhněte jogurt a vejce a nechejte zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladujete v lednici, tak to vytáhněte také.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku a droždí, přidejte jogurt, vejce, vodu a sůl. Celozrnná mouka hůře kyne, pokud si chcete být jistí dostatečným vykynutím, nahraďte 100 g celozrnné mouky bílou pšeničnou.
  3. Pořádně promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií, utěrkou a nechejte kynout na teplém místě 3 – 4 hodiny. Doporučuji použít urychlovač kynutí, případně dejte mísu nad hrnec s horkou vodou.
  4. Po vykynutí těsto zlehka rozmíchejte a dejte do formy na biskupský chlebíček.
  5. Pokud chcete chleba obohatit o zdravé tuky a vitamíny, můžete před přesunutím do formy přidat semínka (slunečnicová, lněná, sezamová).
  6. Nechejte další 2 hodiny kynout přikryté na teplém místě.
  7. Troubu rozehřejte na 250 °C .
  8. Chleba pečte 10 min, zeslabte troubu na 220 °C, pečte 10 minut a pak zeslabte na 200 °C a dopečte 25 min.
  9. Zda je chleba hotový, otestujte zapíchnutím špejle. Těsto by se mělo jen trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle suchá).
  10. Nechejte vychladnout, rozkrájejte na 12 ks a co hned nezkonzumujete, můžete zmrazit.
  11. Perfektně se hodí třeba k hráškové polévce.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)