Ingredience na fit domácí celozrnný chleba
- 190 g celozrnné špaldové mouky (příp. pšeničné)
- 190 g hladké bílé pšeničné mouky (kvůli nakynutí, více v článku o moukách)
- 5 g sušeného droždí
- 1 lžička soli (5 g)
- 190 g bílého selského jogurtu (např. Pilos 3,5%)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 190 ml vody
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak upéct domácí zdravý celozrnný jogurtový chléb
- Vytáhni jogurt a vejce a nechej zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladuješ v lednici, tak to vytáhni také.
- Mouku prosej a smíchej s droždím.
- Přidej sůl, vejce, jogurt a vodu a dobře promíchej / prohnětej vařečkou. Není potřeba používat kuchyňského robota. Těsto je řidší a lepivé.
- Přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a dej kynout na teplé místo na 1 – 1,5 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Doporučuji použít urychlovač kynutí, případně dej mísu nad hrnec s horkou vodou.
- Poté těsto dej do silikonové formy na chleba, pokud máš plechovou, tak vystel pečícím papírem, opět přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej další půl hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto nenabude až po okraj formy.
- Troubu rozehřej na 250 °C a chleba peč 10 minut, poté zeslab troubu na 220 °C, peč 10 minut a nakonec zeslab na 200 °C a dopeč 25 minut.
- Zda je chleba hotový, otestuj zapíchnutím špejle. Těsto by se mělo jen trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle úplně suchá).
- Nechej vychladnout, rozkrájej na 12 ks a co hned nezkonzumuješ, doporučuju rovnou zmrazit.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na zdravý celozrnný chleba z jogurtu
- Pokud chceš chleba obohatit o zdravé tuky a vitamíny, můžeš před přesunutím do formy přidat semínka (slunečnicová, lněná, sezamová).
- Chleba můžeš upéct i s větším podílem celozrnné mouky, nicméně počítej, že kynutí půjde o dost hůř a může se natáhnout i na několik hodin, jelikož se uvolňuje méně lepku.
- Je možné, že půjde udělat i z celozrnné žitné mouky, nicméně jsem to nezkoušela. Žitná mouka má trochu jiné vlastnosti a možná bude potřeba jiné množství jogurtu. Pokud vyzkoušíš, dej vědět do komentáře, jak to dopadlo.
- Pokud chceš skladovat mimo mrazák, tak dej do ošatky a přikryj utěrkou, chleba vydrží pár dní, ale každým dnem už je méně chutný a před konzumací doporučuju nahřívat v mikrovlnné troubě.
- Perfektně se hodí třeba k fit hráškové polévce nebo namazat např. fit vajíčkovou pomazánkou.
Komentáře
Zdravím, žitnou moukou lze přidat, ale měla by to být pouze část, t.j. pokud se použije 300g klasické mouky (napr.chlebové) tak žitnou moukou je možné nahradit maximálně 100g (já doporučuji 80g). Chléb zadělávám večer, dávám do misky v výkem, kde chléb kyne, a peču až ráno, takže kdyne cca 10h. Žitní mouka potřebuje delší dobu pro kynutí, ale chléb je velmi chutný a opravdu stojí za to si u něj počkat. Odzkoušeno, chléb v takovémto poměru peču téměř pravidelně, je výborný.
Díky, Sandro, teď to s žitnou už nikdo nezkazí 🙂
Ahoj, malý dotaz :-), po vykynutí přes noc, dáš ráno do formy a IHNED pečeš? nebo ještě necháváš kynout ve formě? Děkuji za informaci
Včera odzkoušené z celozrnné žitné a pšeničné hladké mouky, opět jsem přidala lněné a konopné semínko a chléb je úžasný👌poměry surovin jsem nechala a je krásně vláčný, ale trošku hůř se krájí, protože se trošku drolí oproti tomu se špaldovou moukou, ale jinak je to opět mňamka 😊 děkuji za recepty ♥️
Aha, zajímavý poznatek s větší drolivostí žitné, díky!
Dobrý večer, dala jsem celozrnnou žitnou a poměry jako máte vy. Chléb jsem dala na plech jako bochánek a je moc dobrý. Diva kynutí cca 1,5-2h. mám ho 3.den a je stále dobry. Udělám ho znovu.
Super, díky za otestování žitné 😉
Dnes ozkouseny, přidala jsem seznam, a bohužel jogurt zůstal v lednici 🤦♀️. .. Pekla jsem v domácí pekárně a chleba (i bez jogurtu) byl výborný…
😀 Kouzelna pekarna 😀
Ahoj,dnes jsem tento chlebík dělala poprvé. Byla jsem skeptická protože už jsem odzkoušela kde co a vždycky byl nepoživatelny. Strašně tvrdý. Tento výborný ale je pravda, že jsem jogurt vyměnila za tvaroh a pekla na 180 stupňů s kastrolkem naplněným vodou. A po upečení ještě potírala vodou se solí aby kůrka nebyla jak kámen. Měla jsem hladkou pšeničnou a celozrnnou pšeničnou a semínka slunečnice, dýně a chia. Zkoušela jsem i kombinaci špaldove a celozrnné pšeničné a ta je taky mňam ale musí se nechat déle kynout. Za mě určitě skvělý chleba.
Ahoj Mončo, tak paráda! Díky za sdílení zkušenosti i s výměnou za tvaroh, to bude ještě lepší varianta, protože se navýší bílkoviny.
V receptu je na mě moc soli, tak příště musím dat méně 🙂 jinak je chléb opravdu výborný!
Diky za otestovani i zpetnou vazbu 😉 S tou soli je to individualni stejne jako se slazenim a taky kazdy ma jinak velke lzicky 😁
A kolik syrovátky mám tedy použít místo jogurtu?
Se syrovátkou jsem to zatím netestovala, ale určitě bych ji použila místo vody, tedy jogurt zachovat a místo 190 ml vody dát 190 ml syrovátky. Budu ráda za info, jak se to povedlo 😉
Moc diky za odpoved, dam vedet:-)
Nejlepší chleba, co jsem kdy pekla. Teď mám nakázáno péct tento chlebík každý týden:-) Jen jsem polovinu hladké mouky nahradila moukou žitnou, ostatní suroviny jsem nechala ve stejném poměru. Akorát jsem nechala těsto kynout celou noc v kynoucí misce s víkem a ráno byl pěkně křupavoučký čerstvý chlebík na světě:-) Děkuji za skvělý recept.
Dobrý den Šárko, tak to je super, moc díky za tak velkou pochvalu, to mám fakt radost 😉
Chléb vyzkoušený a je opravdu dobrý přidala jsem semínka normálně péči kvaskovy žitný ale trvá dlouho tohle je opravdu rychlovka 👍
Chtěl bych se zeptat myslíte že se dá teto recept použít v domácí pekárně? Nemáte zkušenost. děkuji za odpověď
Dobrý večer, myslím si, že by s tím neměl být problém. Otestované to nemám, ale v komentáři o kousek výše to někdo zkoušel (akorát poplantal recept, ale i tak se to prý povedlo). Jestli vyzkoušíte v pekárně, dejte vědět 😉
Chlebík je moc dobrý ,už peču druhý ,snědl se za jeden den 😋.
Tak to byl fofr 😁 Diky za otestovani i zpetnou vazbu, Jani 😉
Skvělý chlapík. Už peču po několikáté. Místo slunečnice, kterou obvykle přidávám, jsem dala ořechy, protože už mi došla. A musím říct, že je to také moc dobré :-).
Dobrý večer, právě dopečeno v domácí pekárně přesně dle receptu, nemá to chybu, je krásně vláčný, a manžel, který nemá ráda chleba, tak ho uždibuje ještě teplý….
Super, Luci, díky za otestování v domácí pekárně a info 😉