Ingredience na fit domácí celozrnný chleba

  • 190 g celozrnné špaldové mouky (příp. pšeničné)
  • 190 g hladké bílé pšeničné mouky (kvůli nakynutí, více v článku o moukách)
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 190 g bílého selského jogurtu (např. Pilos 3,5%)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 190 ml vody

Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?

Zdravý domácí celozrnný chleba jogurtový - recept Bajola

Postup receptu – jak upéct domácí zdravý celozrnný jogurtový chléb

  1. Vytáhni jogurt a vejce a nechej zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladuješ v lednici, tak to vytáhni také.
  2. Mouku prosej a smíchej s droždím.
  3. Přidej sůl, vejce, jogurt a vodu a dobře promíchej / prohnětej vařečkou. Není potřeba používat kuchyňského robota. Těsto je řidší a lepivé.
  4. Přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a dej kynout na teplé místo na 1 – 1,5 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Doporučuji použít urychlovač kynutí, případně dej mísu nad hrnec s horkou vodou.
  5. Poté těsto dej do silikonové formy na chleba, pokud máš plechovou, tak vystel pečícím papírem, opět přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej další půl hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto nenabude až po okraj formy.
  6. Troubu rozehřej na 250 °C a chleba peč 10 minut, poté zeslab troubu na 220 °C, peč 10 minut a nakonec zeslab na 200 °C a dopeč 25 minut.
  7. Zda je chleba hotový, otestuj zapíchnutím špejle. Těsto by se mělo jen trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle úplně suchá).
  8. Nechej vychladnout, rozkrájej na 12 ks a co hned nezkonzumuješ, doporučuju rovnou zmrazit.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Domácí celozrnný chleba - recept foto postupFit celozrnný chleba z jogurtu - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravý celozrnný chleba z jogurtu

  • Pokud chceš chleba obohatit o zdravé tuky a vitamíny, můžeš před přesunutím do formy přidat semínka (slunečnicová, lněná, sezamová).
  • Chleba můžeš upéct i s větším podílem celozrnné mouky, nicméně počítej, že kynutí půjde o dost hůř a může se natáhnout i na několik hodin, jelikož se uvolňuje méně lepku.
  • Je možné, že půjde udělat i z celozrnné žitné mouky, nicméně jsem to nezkoušela. Žitná mouka má trochu jiné vlastnosti a možná bude potřeba jiné množství jogurtu. Pokud vyzkoušíš, dej vědět do komentáře, jak to dopadlo.
  • Pokud chceš skladovat mimo mrazák, tak dej do ošatky a přikryj utěrkou, chleba vydrží pár dní, ale každým dnem už je méně chutný a před konzumací doporučuju nahřívat v mikrovlnné troubě.
  • Perfektně se hodí třeba k fit hráškové polévce nebo namazat např. fit vajíčkovou pomazánkou.