Ingredience na fit domácí celozrnný chleba
- 190 g celozrnné špaldové mouky (příp. pšeničné)
- 190 g hladké bílé pšeničné mouky (kvůli nakynutí, více v článku o moukách)
- 5 g sušeného droždí
- 1 lžička soli (5 g)
- 190 g bílého selského jogurtu (např. Pilos 3,5%)
- 1 vejce M (50 g)
- 190 ml vody

Postup receptu
- Vytáhněte jogurt a vejce a nechejte zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladujete v lednici, tak to vytáhněte také.
- Mouku prosejte a smíchejte s droždím.
- Přidejte sůl, vejce, jogurt a vodu a dobře promíchejte / prohnětejte vařečkou. Není potřeba používat kuchyňského robota. Těsto je řidší a lepivé.
- Přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 1 – 1,5 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Doporučuji použít urychlovač kynutí, případně dejte mísu nad hrnec s horkou vodou.
- Poté těsto dejte do silikonové formy na biskupský chlebíček, pokud máte plechovou, tak vystelte pečícím papírem, opět přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechejte další půl hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto nenabude až po okraj formy.
- Troubu rozehřejte na 250 °C a chleba pečte pečte 10 minut, poté zeslabte troubu na 220 °C, pečte 10 minut a nakonec zeslabte na 200 °C a dopečte 25 minut.
- Zda je chleba hotový, otestujte zapíchnutím špejle. Těsto by se mělo jen trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle úplně suchá).
- Nechejte vychladnout, rozkrájejte na 12 ks a co hned nezkonzumujete, doporučuju rovnou zmrazit. Pokud chcete skladovat mimo mrazák, tak dejte do ošatky a přikryjte utěrkou, chleba vydrží pár dní, ale každým dnem už je méně chutný a před konzumací doporučuju nahřívat v mikrovlnné troubě.
- Perfektně se hodí třeba k fit hráškové polévce nebo namazat např. fit vajíčkovou pomazánkou.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.
Poznámky k receptu
- Pokud chcete chleba obohatit o zdravé tuky a vitamíny, můžete před přesunutím do formy přidat semínka (slunečnicová, lněná, sezamová).
- Chleba můžete upéct i s větším podílem celozrnné mouky, nicméně počítejte, že kynutí půjde o dost hůř a může se natáhnout i na několik hodin, jelikož se uvolňuje méně lepku.
- Je možné, že půjde udělat i z celozrnné žitné mouky, nicméně jsem to nezkoušela. Žitná mouka má trochu jiné vlastnosti a možná bude potřeba jiné množství jogurtu. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět do komentáře, jak to dopadlo.
Přidat komentář