Ingredience na fit jablečný závin
Těsto na zdravý celozrnný štrůdl
Jablečná náplň
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžičky skořice (10 g)
- přírodní sladidlo bez kalorií

Postup receptu
- Jablka zbav slupky a nastrouhej nahrubo.
- Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Smíchej zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávej mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto (mouky může být potřeba méně či více). Práci si usnadníš pomocí kuchyňského robota.
- Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej dotenka do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
- Jablka rozděl na poloviny, vymačkej z nich vodu a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Okraje těsta přehni nahoře a dole dovnitř a pak buď přehni levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotej ke druhé.
- Přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a ještě rukou přimáčkni a dotvaruj. Nahoře několikrát propíchni vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
- Peč 30 – 40 minut na 180 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
- Až záviny vychladnou, rozkrájej každý na 8 dílů.
- Před podáváním můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií, přelít čekankovým sirupem a případně posypat ořechy.
- Pokud si chceš opravdu pošmáknout, servíruj ho teplý s fitness vanilkovou zmrzlinou, kterou najdeš v e-kuchařce Fitness domácí cukrárna.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.

Fitness domácí cukrárna
Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Poznámky k receptu
- Každý druh celozrnné mouky má nejen trochu jinou chuť, ale i jinou savost, takže mouky můžeš potřebovat méně nebo více.
- Při válení můžeš pod těsto strčit pečící papír, tím si zajistíš, že se těsto nepřilepí k válu nebo lince, když ho nedostatečně podsypeš moukou.
- Pokud se nechceš ochudit o vlákninu, ponechej jablka i se slupkou, závin nebude tak chutný, ale je to zdravější.
- Štrůdl můžeš před pečením potřít rozkvedlaným vejcem, aby měl hezčí barvu, ale není to potřeba, stejně ho posypeš moučkovým sladidlem. A při použití celozrnné mouky to ani není tak zjevné jako při použití listového těsta.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnnou špaldovou mouku.
- Nutriční hodnoty na na 100 g: 133 kCal / 6 B / 22 S / 7 C / 1 T.
Komentáře
Tak za mě supr! S těstem se krásně pracuje, tady to vidím na top štrudl těsto tohoto roku 😀
Diky moc za otestovani, pochvalu i komentar 😉