Ingredience na fit rýžový nákyp
Základ na nákyp
- 400 g rýže (ideálně kulatozrnné)
- 1 litr nízkotučného mléka
- 750 g nízkotučného tvarohu
- 4 vejce (200 g)
- 200 g švestek vypeckovaných (příp. blumy, jablka, meruňky, broskve, třešně)
- 1 lžička skořice (3 g)
- sladidlo bez kalorií
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)
Na dozbobení a dochucení
- skořice
- mleté lněné semínko
- práškový erythritol nebo čekankový sirup

Postup receptu
- Rýži pomalu uvařte v mléce na kaši. Trvá to cca 15 – 25 minut, záleží na typu rýže. Mléko musí být kompletně vsáknuté a rýže musí být měkká, takže ji ochutnejte. Pokud je tvrdkavá, přilijte trochu více mléka a ještě povařte do změknutí.
- Rozehřejte troubu na 200 °C.
- Mezitím umyjte ovoce, vypeckujte, nakrájejte na menší části a přidejte lžičku skořice.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh pomocí ručního mixéru. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdete zde.
- Smíchejte žloutky, tvaroh a sladidlo (množství dle chuti, já jsem dala 2 odměrečky sukralózy) a vmichejte do rýže. Pokud neosladíte dostatečně, nevadí, dosladíte si to pak na talíři.
- Polovinu směsi dejte do silikonové formy o průměru 23 cm vymazané kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, pak položte nakrájené ovoce, přidejte zbylou část směsi a nahoru dejte sníh z bílků.
- Pečte 20 minut na 200 °C. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 10 – 20 minut, dokud nebude sníh mít zlatavě nahnědlou barvu.
- Díky kulaté formě vypadá rýžový nákyp po upečení jako dort a i tak ho můžete servírovat, ale chutově lepší je, když si ho rozmrvíte na talíři, posypete skořicí, lněným semínkem a práškovým erythritolem, který jsem nedávno objevila a je na posypávání super. Případně můžete polít čekankovým sirupem nebo sirupem bez kalorií a pokud nejste v redukci, tak klidně i troškou kokosového oleje nebo másla.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na nákyp se švestkami bez ozdob a posypání.
- Celý nákyp má cca 2 555 g, jedna porce 320 g.
Komentáře