Ingredience na zdravé plněné papriky a rajskou omáčku

Masová směs

  • 500 g mletého hovězího masa (min. 90 % masa, ideálně 100%)
  • 1 vejce M (50 g)
  • 3 stroužky česneku (15 g)
  • 2 lžičky majoránky (5 g)
  • 2 lžičky sladké mleté papriky (10 g)
  • 1 lžička soli (5 g)
  • ½ lžičky pepře (2 g)
  • volitelně – 100 g uvařené rýže (můžeš vynechat)
  • volitelně – mozarella light (můžeš vynechat)

Ostatní ingredience

  • 6 ks paprik – cca 700 g očištěných (podlouhlých bílých, zelených, červených dle preference)
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • ½ cibule
  • 200 ml vody
  • 1 lžička octa
  • sladidlo bez kalorií
  • řepkový olej ve spreji na vystříkání pekáče (2 ml)
Fit plněné papriky a rajská omáčka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Papriky umyj, uřízni vršek a odstraň pomocí nožíku vnitřek se semínky. Pokud koupíš papriky pálivé, nezapomeň si nejdřív nasadit rukavice!
  2. Oloupej česnek a půl cibule a rozehřej troubu na 180 °C.
  3. Pořádně smíchej všechny ingredience na masovou směs (maso, vejce, rýži, prolisovaný česnek, majoránku, sladkou papriku, sůl, pepř) a prohnětej rukama v kompaktní hmotu. Pokud chceš papriky vytunit, můžeš do směsi přidat nastrouhanou mozarellu light.
  4. Směsí naplň všechny papriky a pořádně zamačkávej dovnitř. Pokud ti směs zbyde, udělej z ní malé válečky.
  5. Zapékací pekáček ideálně skleněný o rozměru 35 × 21 × 14 cm s víkem vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
  6. Na dno pekáčku nalij rajčata z plechovky. Pokud máš čerstvá, tak je doporučuji nejdříve zbavit slupky podle tohoto návodu a pak nakrájet. Slupku bys totiž moc dobře nerozmixoval/a na omáčku. Pokud ti to ale nevadí, můžeš je tam dát celá.
  7. Papriky naskládej na rajčata, nahoru dej masové válečky, pokud nějaké vznikly, cibuli vcelku a do jednoho místa dej koření (bobkový list, pepř a nové koření). Zalij vodou.
  8. Peč přiklopené 30 minut na 180 °C, poté zvyš teplotu na 200 °C a dopeč odklopené 20 minut, aby se papriky pěkně opekly dozlatova.
  9. Po upečení vytáhni papriky a koření a zbylou omáčku přelij do malého hrnce a pomocí tyčového mixéru rozmixuj dohladka.
  10. Ochutnej a podle chuti případně dochuť octem a sladidlem.
  11. Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo s celozrnnými těstovinami.
  12. Nutriční hodnoty jsou uvedené na mleté maso 100% Lidl, verzi bez rýže a mozarelly a bez přílohy.
  13. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Plněné papriky a rajská omáčka - foto postupZdravé plněné papriky a rajská omáčka - recept Bajola