Ingredience
Masová směs
- 500 g mletého hovězího masa (Lidl)
- 1 vejce (50 g)
- 100 g uvařené rýže (použila jsem Basmati, ale nemusíte dávat vůbec)
- 3 stroužky česneku (50 g)
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Ostatní ingredience
- 6 ks paprik – cca 700 g očištěných (podlouhlých bílých, zelených, červených dle preference)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- ½ cibule
- 200 ml vody
- 1 lžička octa
- sladidlo bez kalorií, např. sukralóza

Postup
- Papriky umyjte, uřízněte vršek, ale nevyhazujte, a odstraňte pomocí nožíku vnitřek se semínky.
- Oloupejte česnek a ½ cibule.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Pořádně smíchejte všechny ingredience na masovou směs (maso, vejce, rýži, prolisovaný česnek, majoránku, sladkou papriku, sůl, pepř) a prohnětejte rukama v kompaktní hmotu. Pokud chcete papriky vytunit, můžete do směsi přidat nastrouhanou mozarellu light (já jsem nedávala).
- Směsí naplňte všechny papriky a pořádně zamačkávejte dovnitř. Pokud vám směs zbyde, udělejte z ní malé válečky. Papriky přiklopte vršky, které jste na začátku odřezali.
- Zapékací mísu ideálně skleněnou o rozměru 35 × 21 × 14 cm s víkem vystelte pečícím papírem.
- Na dno mísy nalijte rajčata z plechovky. Pokud máte čerstvá, tak je doporučuji nejdříve oloupat dle tohoto návodu. Slupku byste totiž moc dobře nerozmixovali na omáčku. Pokud vám to ale nevadí, můžete je tam dát celá.
- Papriky naskládejte na rajčata, nahoru dejte masové válečky, pokud nějaké vznikly, cibuli vcelku a do jednoho místa dejte koření (bobkový list, pepř a nové koření). Zalijte vodou.
- Pečte přiklopené 30 minut, poté zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte odklopené 20 minut, aby se papriky pěkne opekly dozlatova.
- Po upečení vytáhněte papriky a koření a zbylou omáčku přelijte do malého hrnce a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka.
- Dochuťte octem a případně sladidlem, pokud chcete omáčku sladší. Já jsem dala na špičku nože sukralózy a 1 lžičku octa.
- Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru nebo celozrnnými těstovinami.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
Komentáře