Ingredience na nejlepší fit makovec

Těsto na makovec

  • 250 g jablek (bez slupky a bez jádřinců, cca 350 g neoloupaných)
  • 3 ks vejce M (150 g)
  • 240 g odtučněného tvarohu (ve vaničce), příp. řecký jogurt 0%
  • 100 ml nízkotučného mléka (do 1,5 % t.v.s.)
  • kůra z 1 BIO citrónu (chemicky neošetřeného)
  • 130 g mletého máku bez cukru
  • 90 g ovesné mouky
  • 85 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového)
  • 10 g kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli

Citrónová poleva bez cukru

Fit makovec s tvarohem - recept Bajola

Postup recept – jak udělat zdravý makovec s jablky

  1. Vystel čtvercovou plechovou formu o rozměru 22,5 × 22, 5 × 6 cm pečícím papírem anebo vystříkej řepkovým olejem ve spreji a vysypej troškou mouky.
  2. Jablka zbav slupky a jádřinců a rozmixuj najemno v mixéru se sekáčkem. Můžeš případně i nastrouhat na struhadle, ale je to více práce.
  3. Předehřej troubu na 180 °C.
  4. V misce rozmíchej vajíčka, přidej tvaroh, mléko a citrónovou kůru a vmíchej rozmixovaná jablka.
  5. V další misce smíchej mák, ovesnou mouku, kypřící prášek, špetku soli a prosáté sladidlo.
  6. Poté smíchej mokré a suché ingredience, nalij do formy a peč cca 45 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto nelepí, je hotový.
  7. Makovec nechej zcela vychladnout a poté připrav citrónovou polevu bez cukru – sladidlo prosej přes jemné sítko, dobře smíchej s citrónovou šťávou, přidej tvaroh a metličkou dobře rozmixuj do hladké polotekuté polevy. Pokud by byla řidší, můžeš ji zahustit troškou xantanové gumy, kterou je potřeba dobře rozmíchat, případně přidej více tvarohu.
  8. Polevu nalij na vychladnutý makovec a rovnoměrně rozetři pomocí cukrářské špachtle a nechej zatuhnout v lednici přes noc.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. 💚 Chceš jídelníčky na hubnutí z mých receptů? Najdeš je v mojí tištěné kuchařce 👉 Stáhnout ukázku

Vláčný makovec tvarohový foto postupFitness makovec s citrónovou polevou bez cukru recept BajolaNejlepší makovec bez cukru - recept Bajola

Poznámky k receptu na tvarohový makovec

  • Plech můžeš použít i o něco větší, makovec pak bude nižší a bude hotový rychleji (cca 30 minut).
  • Z bílků není potřeba šlehat sníh jako tomu bývá u některých klasických receptů na makovec. Vyzkoušela jsem obě varianty a rozdíl tam není.
  • Pokud chceš polevu jenom citrónovou bez tvarohu, použij cca 60 ml citrónové šťávy a 160 g sladidla (bez tvarohu).
  • Poleva do druhého dne více zatuhne, na fotkách je makovec vyfocený hned po natření polevy, která ještě nezaschla.
  • Skladuj v lednici a před konzumací doporučuju trošku nahřát v mikrovlnné troubě.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez řepkového oleje a mouky na vysypání formy a s polevou s tvarohem.