Ingredience na fit znojemskou pečeni
- 1 kg hovězího masa (loupaná plec, zadní, kližka)
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml vody
- 30 g rýžové krupičky
- 10 g hladké pšeničné mouky (nebo celozrnné)
- 200 g sterilovaných okurek
- 150 g cibule
- 100 g krůtí slaniny (možno vynechat – v USA běžně k sehnání, v ČR zatím není), příp. párek Šmakoun
- sůl, pepř
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu
- Troubu rozehřej na 170 °C.
- Cibuli nakrájej nadrobno, větší hrnec vystříkej troškou řepkového oleje a cibuli osmahni dozlatova.
- Maso očisti od tuku, osol, opepři a opeč na cibuli z obou stran, aby se zatáhlo.
- Podlij 400 ml vody a peč v troubě přiklopené pokličkou nebo alobalem 1 – 2 hodiny na 170 °C. Záleží na typu masa, některé je dobré až po 3 – 4 hodinách (např. kližka).
- Mezitím nakrájej okurky na kolečka nebo nadrobno, záleží na preferenci.
- Pokud máš krůtí slaninu, opeč ji nasucho na pánvi a nakrájej nadrobno. Pokud nemáš, nemusíš dávat nic anebo případně uvař jeden Šmakoun párek a ten nakrájej nadrobno.
- Po dopečení maso vytáhni a dej do uzavřené nádoby odpočinout.
- Vývar zceď přes sítko a zbylou cibuli přes sítko propasíruj pomocí lžíce zpět do vývaru. Přilij připravený hovězí vývar a přiveď k varu.
- Mezitím rozmíchej oba druhy mouky ve 100 ml studené vody a za stálého míchání nalij postupně do omáčky.
- Jakmile má omáčka požadovanou hustotu, přidej nakrájené okurky a krůtí slaninu a ještě zhruba 10 minut provař.
- Ochutnej a podle chuti přisol a připepři. Pokud je omáčka moc kyselá, můžeš přidat sladidlo bez kalorií.
- Nakonec do omáčky vlož plátky hovězího masa.
- Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- Předem musíš mít připravený hovězí vývar – návod zde. Já si vždy uvařím hodně vývaru dopředu a po 500 ml zamrazím v plastových nádobkách. Případně můžeš koupit hotový hovězí vývar.
- Krůtí slanina nebo Šmakoun párek je pro lepší chuť, ale samozřejmě zdravější je nedávat ani jedno.
- Na zahuštění můžeš použít jenom jeden druh mouky a může být jen celozrnná, ale chuť pak není tak dobrá jako s bílou moukou, navíc se tam dává jenom troška, takže já do omáček radši dávám bílou mouku. Můžeš si přečíst moji studii o moukách
- Mouku rozmíchej ve studené vodě, než s ní budeš zahušťovat. Pokud bys nasypala mouku do vývaru rovnou, tak by vznikly v omáčce cucky. A zahušťuj postupně, abys to nepřehnala a nezahustila moc. Zahuštění se vždy projeví až po několika minutách. Také počítej, že po vychlazení bude omáčka ještě hustější. Pokud zahustíš moc, tak nařeď vodou.
- Omáčku můžeš i zmrazit.
- Recept jsem zkoušela i z falešné svíčkové, ale ta se naopak peče kratší dobu a pak z toho není dostatečně silný vývar/výpek, takže falešnou svíčkovou moc nedoporučuju. Při delším pečení je pak zase vysušená.
- Zkoušela jsem i verzi znojemské pečeně podle Kluků v akci, ale nedoporučuju ji. Zaprvé je pracnější a za druhé aby omáčka měla dobrou chuť, musíš cibuli osmažit na hodně tuku, a to při hubnutí fakt nechceme. Nakonec jsem ji stejně musela dochutit vývarem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na hovězí plec bez krůtí slaniny/párku.
Komentáře
Dělala jsem z vepřove kýty, nedala uzeninu, procedila jsem vejce na tvrdo a zahustila celozrnnou moukou a nepouzila Krupičku, a také výborná… Jednou s rýži a druhý den jsem za pomoci pekárny na chleba vytvořila špaldové knedlíky a super…
Znojemskou miluju, určitě vyzkouším! Díky moc za recept. Jen dotaz. Dá se k zahuštění použít i cizrnová mouka?
Díky, budu ráda za foto výsledku 😉 S cizrnovou moukou jsem nikdy nepracovala, ale myslím si, že by neměl být problém. Tipuju, že bude fungovat podobně jak hraška.
Baby, no. „Ne, ne, to se tam nevejde!, vejde, neboj! – Auuu!!! No vidiš.“
Proč to dělat jednoduše, když to jde dělat složitě, že?
Hoďte bobka na mouky, když už bych tam chtěl tu mouku dostat, tak jako roux, nebylo by z toho takové šedivé UHO nevábné barvy i chuti. Prostě tam vražte pořádně mirepoix, té cibule cca tolik, co masa, no a po 1/2 množství cibule mrkve a celeru (zeleného, ne bulvy).
Zarestujte maso (ideálně na loji, případně na sádle), maso vyndejte, zarestujte cibuli do sklovata, podlejte trochou suchého červeného vína, nechejte odvařit, zase podlejte, zase nechejte odvařit, a tak pořád dokola, až cibule změkne a dostane jednotnou barvu (trvá to cca 1/2 – 3/4 hodiny), pak odvařte víno na tuk, přidejte mrkev a celer, zarestujte do zkaramelisování, znovu zalejte červeným vínem a deglasirujte, tj. odvařit, při tom promíchat, aby se všecky připečeniny z masa a zeleniny oddělily od dna. Zalijte červeným vínem tak, aby byla zelenina ponořená a dejte do toho to maso, aby se trošku tím vínem zatáhlo. V druhém hrnci rozehřejte fond brun, demi-glace, nebo glace, a jakmile to vaří, zalijte tím to maso. Přidejte hřebíček, vavřín a pepř, a duste, až to bude měkké.
Následně stačí vyndat maso, vavřín, hřebíček a pepř, maso ještě teplé osolit (když ho osolíte dřív, bude pouštět masové šťávy do omáčky, což sice přidá omáčce, ale maso bude suché, jak cesta), všecko ostatní přepasírovat. Hrnec vymýt, na tuku zarestovat na kostičky nakrájené okurky, zalít přepasírovaným jusem, legírovat máslem (nebo rozšlehanými žloutky, nevím, co z toho je, či není „fit“, jo, netuším, co to slovo má znamenat), dosolit, dopepřit. A jestli to jídlo nemůže bez mouky žít, tak orestujte okurky, vyndejte, zaprašte moukou, opečte na roux, a následně zalijte přepasírovanou omáčkou a vraťte okurky.
Je to jídlo, v podstatě, na redukční dietu, takže fakt nechápu, co by na tom nebylo „fit“. Ale proti gustu, jako … :-)))