Ingredience na fit znojemskou pečeni

Fit znojemská pečeně - recept Bajola

Postup receptu

  1. Troubu rozehřej na 170 °C.
  2. Cibuli nakrájej nadrobno, větší hrnec vystříkej troškou řepkového oleje a cibuli osmahni dozlatova.
  3. Maso očisti od tuku, osol, opepři a opeč na cibuli z obou stran, aby se zatáhlo.
  4. Podlij 400 ml vody a peč v troubě přiklopené pokličkou nebo alobalem 1 – 2 hodiny na 170 °C. Záleží na typu masa, některé je dobré až po 3 – 4 hodinách (např. kližka). 
  5. Mezitím nakrájej okurky na kolečka nebo nadrobno, záleží na preferenci.
  6. Pokud máš krůtí slaninu, opeč ji nasucho na pánvi a nakrájej nadrobno. Pokud nemáš, nemusíš dávat nic anebo případně uvař jeden Šmakoun párek a ten nakrájej nadrobno.
  7. Po dopečení maso vytáhni a dej do uzavřené nádoby odpočinout.
  8. Vývar zceď přes sítko a zbylou cibuli přes sítko propasíruj pomocí lžíce zpět do vývaru. Přilij připravený hovězí vývar a přiveď k varu.
  9. Mezitím rozmíchej oba druhy mouky ve 100 ml studené vody a za stálého míchání nalij postupně do omáčky.
  10. Jakmile má omáčka požadovanou hustotu, přidej nakrájené okurky a krůtí slaninu a ještě zhruba 10 minut provař.
  11. Ochutnej a podle chuti přisol a připepři. Pokud je omáčka moc kyselá, můžeš přidat sladidlo bez kalorií.
  12. Nakonec do omáčky vlož plátky hovězího masa.
  13. Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru.
  14. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  15. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Fitness znojemská pečeně - foto postup receptuZnojemská pečeně - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Předem musíš mít připravený hovězí vývar – návod zde. Já si vždy uvařím hodně vývaru dopředu a po 500 ml zamrazím v plastových nádobkách. Případně můžeš koupit hotový hovězí vývar.
  •  
  • Krůtí slanina nebo Šmakoun párek je pro lepší chuť, ale samozřejmě zdravější je nedávat ani jedno.
  • Na zahuštění můžeš použít jenom jeden druh mouky a může být jen celozrnná, ale chuť pak není tak dobrá jako s bílou moukou, navíc se tam dává jenom troška, takže já do omáček radši dávám bílou mouku. Můžeš si přečíst moji studii o moukách
  • Mouku rozmíchej ve studené vodě, než s ní budeš zahušťovat. Pokud bys nasypala mouku do vývaru rovnou, tak by vznikly v omáčce cucky. A zahušťuj postupně, abys to nepřehnala a nezahustila moc. Zahuštění se vždy projeví až po několika minutách. Také počítej, že po vychlazení bude omáčka ještě hustější. Pokud zahustíš moc, tak nařeď vodou.
  • Omáčku můžeš i zmrazit.
  • Recept jsem zkoušela i z falešné svíčkové, ale ta se naopak peče kratší dobu a pak z toho není dostatečně silný vývar/výpek, takže falešnou svíčkovou moc nedoporučuju. Při delším pečení je pak zase vysušená.
  • Zkoušela jsem i verzi znojemské pečeně podle Kluků v akci, ale nedoporučuju ji. Zaprvé je pracnější a za druhé aby omáčka měla dobrou chuť, musíš cibuli osmažit na hodně tuku, a to při hubnutí fakt nechceme. Nakonec jsem ji stejně musela dochutit vývarem.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené na hovězí plec bez krůtí slaniny/párku.