Ingredience na fit znojemskou pečeni

  • 1 kg hovězího masa (loupaná plec, zadní, kližka)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml vody
  • 30 g rýžové krupičky
  • 10 g hladké pšeničné mouky (nebo celozrnné)
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 150 g cibule
  • 100 g krůtí slaniny (možno vynechat – v USA běžně k sehnání, v ČR zatím není), příp. párek Šmakoun
  • sůl, pepř
  • řepkový olej (2 ml)
Fit znojemská pečeně - recept Bajola

Postup receptu

  1. Troubu rozehřejte na 170 °C.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, větší hrnec vystříkejte troškou řepkového oleje pomocí dávkovače na olej a cibuli osmahněte, než začne být nahnědlá.
  3. Maso očistěte od tuku, osolte, opepřete a opečte na cibuli z obou stran, aby se zatáhlo.
  4. Podlijte 400 ml vody a na nejnižším stupni pečte v troubě přiklopené pokličkou nebo alobalem cca 2 hodiny. Záleží na typu masa, některé je dobré až po 3 – 4 hodinách (např. kližka).
  5. Mezitím nakrájejte okurky na kolečka nebo nadrobno, záleží na preferenci.
  6. Pokud máte krůtí slaninu, opečte ji nasucho na pánvi a nakrájejte nadrobno. Pokud nemáte, nemusíte dávat nic, anebo případně uvařte jeden Šmakoun párek a ten nakrájejte nadrobno.
  7. Po dopečení maso vytáhněte a dejte do uzavřené nádoby odpočinout.
  8. Vývar zceďte přes sítko a zbylou cibuli přes sítko propasírujte pomocí lžíce zpět do vývaru. Přilijte připravený hovězí vývar a přiveďte k varu.
  9. Mezitím rozmíchejte oba druhy mouky ve 100 ml studené vody a za stálého míchání vmíchejte postupně do omáčky.
  10. Jakmile má omáčka požadovanou hustotu, přidejte nakrájené okurky a krůtí slaninu a ještě zhruba 10 minut provařte.
  11. Ochutnejte a podle chuti přisolte a připepřete. Pokud je omáčka moc kyselá, můžete přidat na spičku nože sladidlo bez kalorií.
  12. Nakonec do omáčky vložte plátky hovězího masa.
  13. Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru.
  14. Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.
  15. Nutriční hodnoty jsou uvedené na hovězí plec bez krůtí slaniny/párku.

Fitness znojemská pečeně - foto postup receptuZnojemská pečeně - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Předem musíte mít připravený hovězí vývar – návod zde. Já si vždy uvařím hodně vývaru dopředu a po 500 ml zamrazím v plastových nádobkách. Případně můžete koupit hotový hovězí vývar.
  • Recept jsem zkoušela i z falešné svíčkové, ale ta se naopak peče kratší dobu a pak z toho není dostatečně silný vývar/výpek, takže falešnou svíčkovou moc nedoporučuju. Při delším pečení je pak zase vysušená.
  • Krůtí slanina nebo Šmakoun párek je pro lepší chuť, ale samozřejmě zdravější je nedávat ani jedno.
  • Na zahuštění můžete použít jenom jeden druh mouky a může být jen celozrnná, ale chuť pak není tak dobrá jako s bílou moukou, navíc se tam dává jenom troška, takže já do omáček radši dávám bílou mouku. Můžete si přečíst moji studii o moukách
  • Mouku rozmíchejte ve studené vodě, než s ní budete zahušťovat. Pokud byste nasypali mouku do vývaru rovnou, tak by vznikly v omáčce cucky. A zahušťujte postupně, abyste to nepřehnali a nezahustili moc. Zahuštění se vždy projeví až po několika minutách. Také počítejte, že po vychlazení bude omáčka ještě hustější. Pokud zahustíte moc, tak nařeďte vodou.
  • Omáčku můžete i zmrazit.
  • Zkoušela jsem i verzi znojemské pečeně podle Kluků v akci, ale nedoporučuju ji. Zaprvé je pracnější a za druhé aby omáčka měla dobrou chuť, musíte cibuli osmažit na hodně tuku, a to při hubnutí fakt nechceme. Nakonec jsem ji stejně musela dochutit vývarem.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)