Ingredience na fit gumové medvídky z želatiny

Červené želatinové bonbóny – srdíčka – 65 ks

Žluté želatinové bonbóny – medvídci – 100 ks

  • 7 g želatiny v prášku čiré
  • 20 ml studené vody
  • 80 ml horké vody
  • 5 g BCAA bezbarvé nebo žluté barvy (možno nahradit sladidlem bez kalorií)
  • pár kapek žlutého barviva
Fit domácí gumoví medvídci - recept Bajola

Postup receptu

  1. Želatinu zalij 20 ml studené vody, rozmíchej a pak zalij 80 ml horké vody. Pozor, ať není zcela vroucí, neměla by mít víc než 90 °C, jinak neztuhne. Můžeš kdyžtak použít digitální kuchyňský teploměr.
  2. Dobře rozmíchej, až se želatina úplně rozpustí, přidej BCAA a pár kapek barviva. Pokud nebudeš dávat BCAA, tak oslaď sladidlem bez kalorií. Můžeš použít i různě ochucené Flavdrops kapky.
  3. Na gumová srdíčka jsem použila silikonovou formu zde a na medvídky tuto silikonovou formu. Nicméně bonbónky jsou opravdu miniaturní, proto spíš doporučuju koupit formičky s většími tvary anebo želatinu nalít do větší formy a pak z ní tvary vykrájet vykrajovátkem, pokud se nechceš piplat s drobnými tvary.
  4. Tekutinu natáhni do pipety (je součástí silikonových formiček) a postupně stříkej do formiček. Pak nechej formičky stát v pokojové teplotě asi 30 minut a poté přesuň ztuhnout do lednice, doporučuju přes noc. Druhý den vytáhni z lednice a hned z formiček vyloupni. Pokud je necháš stát v pokojové teplotě moc dlouho, už nebudou tak držet tvar.
  5. Želatinové bonbóny doporučuju skladovat v lednici, jinak nebudou tak tuhé. Želatina se teplem rozpouští a jelikož do bonbónu nepřidáváme žádné ztužovače a éčka, nejde s nimi zacházet stejně jako s kupovanými.
  6. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi s BCAA.
  7. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  8. Pokud medvídky vyzkoušíš a pochlubíš se s nimi na sociálních sítích, budu ráda za označení @bajolafitcz.

Fitness domácí gumoví medvídci foto postupFit gumoví medvídci domácí recept BajolaFitness domácí gumové bonbóny recept BajolaFitness želatinové bonbóny recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Doporučuju nastudovat můj článek o želatině a jak s ní pracovat. Existuje více způsobů přípravy želatiny a více druhů a můžeš ji připravit i bez plotny – pomocí mikrovlnné trouby nebo varné konvice.
  •  Místo vody můžeš použít jinou tekutinu, například 100% džus nebo šťávu, pak si ale dávej pozor na sladkost ostatních přísad, ať to není přeslazené.
  • Nedávej do želatiny složky, které brání jejímu tuhnutí, jedná se zejména o přísady obsahující alkohol, kyseliny a sůl, např. kyselina citrónová nebo nepovařená ananasová šťáva.
  • Zatím jsem netestovala, jestli je možné přidat citrónovou šťávu na okyselení. Pokud vyzkoušíš, dej vědět do komentáře, jestli želatina ztuhla nebo ne.
  • Každé BCAA má jinou sladivost, takže ho dej raději méně a pak postupně přidávej.
  • Pokud použiješ na obarvení šťávu z červené řepy nebo malinovou šťávu, tak nezapomeň tuto tekutinu sčítat s ostatní tekutinou, tedy celkem je třeba smíchat želatinu se 100 ml tekutiny vč. těchto obarvovadel.
  • Forma na medvídky má obsah 1 ml/medvídek. Forma na srdíčka má obsah 1,5 ml/srdíčko. Z jedné várky (100 ml) tedy vznikne 100 medvídků nebo 65 srdíček.

Související produkty