​Ingredience na zdravý smažený květák pečený v troubě

​Květák

  • 1 květák (750 g očištěného)
  • 70 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 3 vejce M (150 g)
  • 120 g kukuřičné strouhanky (nebo cornflaků nebo celozrnné strouhanky)
  • sůl
  • řepkový olej ve spreji (3 ml)

​Česnekový dip

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g nízkotučné zakysané smetany (8%)
  • 2 stroužky česneku (10 g)
  • petrželová nať (5 g)
  • sůl
Fitness smažený květák pečený v troubě - recept Bajola

​Postup receptu

  1. Květák zbav košťálu, nařež na růžičky, umyj a povař v dobře osolené vodě 15 minut.
  2. Než se květák uvaří, připrav česnekový dip. Stačí smíchat tvaroh, zakysanku a prolisovaný česnek, přidat nasekanou petrželovou nať a sůl podle chuti. Poté dej chladit do lednice.
  3. Pokud nemáš kukuřičnou strouhanku, rozemel cornflaky v mixéru se sekáčkem najemno.
  4. Uvařený květák nechej chvíli zchladnout a pak ho obal v trojobalu – nejdříve v celozrnné mouce, pak v rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec v kukuřičné strouhance. Pokládej na pečícím papírem vystlaný plech. Dozadu dávej větší růžičky květáku, dopředu menší.
  5. V polovině obalování rozehřej troubu na 200 °C.
  6. Nakonec obalený květák postříkej na plechu řepkovým olejem ve spreji anebo dávkovačem na olej peč 30 minut na 200 °C. V průběhu pečení můžeš ještě jednou postříkat.
  7. Druhou možností je usmažit květák v horkovzdušné fritéze – peč cca 15 minut na 190 °C (postupně ve várkách a průběžně kontroluj, čas může být kratší i delší).
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Zdravý obalovaný květák foto postupFit obalovaný květák bez smažení - recept Bajola

Poznámky k receptů na zdravý smažený květák

  • Podávej s česnekovým dipem buď samotné anebo ještě s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami, ale už to není nutné, jelikož ve strouhance je sacharidů dost.
  • Nutriční hodnoty v tabulce jsou uvedené bez přílohy, ale s dipem, který je potřeba přidat kvůli bílkovinám. Jedna porce je cca 200 g květáku a 70 g dipu. Níže uvádím ještě rozpis na květák a dip odděleně.
  • Květák: 1108 kCal / 56 g B / 179 S / 33 C / 24 T (ve 100 g: 101 kCal / 5 g B / 16 S / 3 C / 2 T
  • Dip: 293 kCal / 34 B / 18 S / 14 C / 9 T (ve 100 g: 79 kCal / 9 g / 5 S / 4 C / 2 T