Ingredience na fit jahodový koláč bez cukru

Těsto

Náplň

Ostatní

Zdravý mřížkovaný jahodový koláč - fit recept Bajola

Postup receptu – jak upéct zdravý celozrnný jahodový koláč

  1. Recept je na keramickou formu o průměru 21,5 cm a výšce 5 cm. Pokud máš jinou formu, musíš množství surovin adekvátně přizpůsobit.
  2. Smíchej všechnu mouku, přidej sůl, tvaroh, mléko a jablečné pyré.
  3. Pořádně propracuj. Těsto by se nemělo skoro vůbec lepit. Pokud se lepí, přidej trochu více mouky. Pokud se drolí, přidej trochu jablečného pyré. Zabal do fólie a dej lednice odpočinout.
  4. Mezitím umyj jahody a nakrájej je nadrobno. Přidej špetku soli, škrob, citrónovou šťávu, dobře promíchej a nechej odstát, jahody pustí šťávu.
  5. Poté ochutnej a v případě potřeby přislaď sladidlem bez kalorií. Jestli chceš zvýšit obsah bílkovin, můžeš zkusit přidat proteinový prášek. Pokud použiješ ochucený, nemusíš jahody už doslazovat sladidlem.
  6. Vytáhni těsto z lednice, odkroj z něj 2/3 a vyválej na co největší tenkou placku (o něco větší než velikost formy). Pokud se těsto lepí, trošku podsypej moukou.
  7. Těsto přenes do formy vystříkané troškou kokosového oleje a přesahující okraje odřež.
  8. Předehřej troubu na 175 °C.
  9. Ze zbytku těsta vyválej další placku, kterou pomocí rádla na pizzu nakrájej na tenké proužky.
  10. Jahodovou směs dej do formy a nahoře vytvoř střídavě mřížkování. Já začínám od středu. Nejdřív jeden proužek vodorovně uprostřed, pak další přes něj kolmo uprostřed. Pak další vodorovně kousek vedle a další přes oba kolmo. Pokud chceš, aby proužky šly pod sebou, musíš pak příslušný proužek nadzvednout. Práci si urychlíš, když proužky naskládáš bez nadzvedávání, ale nebude to tak pěkné.
  11. Ze zbylého těsta můžeš vykrájet srdíčka nebo jiné tvary a dát na kraje koláče a doprostřed. Kdyby ti zbylo těsta víc, můžeš udělat tenké 2 nebo 3 válečky, z nich uplést copánek a dát ho po celém obvodu koláče.
  12. Nakonec koláč potři rozšlehaným vejcem a peč 40 minut na 175 °C dozlatova. Jiná velikost a typ formy bude vyžadovat jinou dobu pečení.
  13. Po upečení můžeš koláč posypat práškovým sladidlem bez kalorií.
  14. Ještě chutnější je koláč po odležení v lednici. Před konzumací doporučuju trošku ohřát v mikrovlnné troubě.
  15. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Mřížkovaný jahodový koláč - postup Fit jahodový koláč - zdravý recept Bajola