Ingredience na fit jahodový koláč
Těsto
- 160 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g kokosové mouky
- 80 g hladké bílé mouky
- 160 g nízkotučného tvarohu
- 70 ml nízkotučného mléka
- 110 g jablečného pyré bez cukru
- sladidlo bez kalorií
- špetka soli
Náplň
- 800 g jahod (očištěných bez stopek)
- 25 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citrónové šťávy (30 ml)
- sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
- špetka soli
Ostatní
- 1/2 vejce na potření
- kokosová mouka na posypání (3 g)
- kokosový olej na vytření formy (3 g)

Postup receptu
- Recept je na formu o průměru 21,5 cm a výšce 5 cm. Pokud máte jinou formu, musíte množství surovin adekvátně přizpůsobit.
- Smíchejte všechnu mouku, přidejte sůl, tvaroh, mléko, jablečné pyré a dle chuti případně přislaďte sladidlem bez kalorií. Já jsem nepřislazovala.
- Pořádně propracujte. Těsto by se nemělo skoro vůbec lepit. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se drolí, přidejte trochu jablečného pyré. Dejte odpočinout do lednice.
- Mezitím umyjte jahody a nakrájejte je nadrobno. Přidejte špetku soli, škrob, citrónovou šťávu a sladidlo bez kalorií. Dobře promíchejte a nechejte odstát, jahody pustí šťávu. Jestli chcete zvýšit obsah bílkovin, můžete zkusit přidat proteinový prášek rozmíchaný v trošce vody nebo mléka.
- Vytáhněte těsto z lednice, odkrojte z něj 2/3 a vyválejte na co největší tenkou placku (o něco větší než velikost formy). Pokud se těsto lepí, trošku podsypejte moukou.
- Těsto přeneste do formy vymazané troškou kokosového oleje a přesahující okraje odřežte.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Ze zbytku těsta vyválejte další placku, kterou pomocí rádla na pizzu nakrájejte na tenké proužky.
- Jahodovou směs dejte do formy a nahoře vytvořte střídavě mřížkování. Já začínám od středu. Nejdřív jeden proužek vodorovně uprostřed, pak další přes něj kolmo uprostřed. Pak další vodorovně kousek vedle a další přes oba kolmo. Pokud chcete, aby proužky šly pod sebou, musíte pak příslušný proužek nadzvednout. Práci si urychlíte, když proužky naskládáte bez nadzvedávání, ale nebude to tak pěkné.
- Ze zbylého těsta můžete vykrájet srdíčka nebo jiné tvary a dát na kraje koláče a doprostřed. Kdyby vám zbylo těsta víc, můžete udělat tenké 2 nebo 3 válečky, z nich uplést copánek a dát ho po celém obvodu koláče.
- Nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonové mašlovačky a pečte 40 minut na 175 °C dozlatova. Jiná velikost formy bude vyžadovat jinou dobu pečení.
- Po upečení můžete koláč posypat kokosovou moukou.
- Ještě chutnější je koláč po odležení v lednici. Před konzumací doporučuji trošku ohřát v mikrovlnné troubě.
Komentáře