Ingredience na fit jahodový koláč

Těsto

Náplň

  • 800 g jahod (očištěných bez stopek)
  • 25 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citrónové šťávy (30 ml)
  • sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
  • špetka soli

Ostatní

Zdravý mřížkovaný jahodový koláč - fit recept Bajola

Postup receptu

  1. Recept je na formu o průměru 21,5 cm a výšce 5 cm. Pokud máte jinou formu, musíte množství surovin adekvátně přizpůsobit.
  2. Smíchejte všechnu mouku, přidejte sůl, tvaroh, mléko, jablečné pyré a dle chuti případně přislaďte sladidlem bez kalorií. Já jsem nepřislazovala.
  3. Pořádně propracujte. Těsto by se nemělo skoro vůbec lepit. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se drolí, přidejte trochu jablečného pyré. Dejte odpočinout do lednice.
  4. Mezitím umyjte jahody a nakrájejte je nadrobno. Přidejte špetku soli, škrob, citrónovou šťávu a sladidlo bez kalorií. Dobře promíchejte a nechejte odstát, jahody pustí šťávu. Jestli chcete zvýšit obsah bílkovin, můžete zkusit přidat proteinový prášek rozmíchaný v trošce vody nebo mléka.
  5. Vytáhněte těsto z lednice, odkrojte z něj 2/3 a vyválejte na co největší tenkou placku (o něco větší než velikost formy). Pokud se těsto lepí, trošku podsypejte moukou.
  6. Těsto přeneste do formy vymazané troškou kokosového oleje a přesahující okraje odřežte.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C.
  8. Ze zbytku těsta vyválejte další placku, kterou pomocí rádla na pizzu nakrájejte na tenké proužky.
  9. Jahodovou směs dejte do formy a nahoře vytvořte střídavě mřížkování. Já začínám od středu. Nejdřív jeden proužek vodorovně uprostřed, pak další přes něj kolmo uprostřed. Pak další vodorovně kousek vedle a další přes oba kolmo. Pokud chcete, aby proužky šly pod sebou, musíte pak příslušný proužek nadzvednout. Práci si urychlíte, když proužky naskládáte bez nadzvedávání, ale nebude to tak pěkné.
  10. Ze zbylého těsta můžete vykrájet srdíčka nebo jiné tvary a dát na kraje koláče a doprostřed. Kdyby vám zbylo těsta víc, můžete udělat tenké 2 nebo 3 válečky, z nich uplést copánek a dát ho po celém obvodu koláče.
  11. Nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonové mašlovačky a pečte 40 minut na 175 °C dozlatova. Jiná velikost formy bude vyžadovat jinou dobu pečení.
  12. Po upečení můžete koláč posypat kokosovou moukou.
  13. Ještě chutnější je koláč po odležení v lednici. Před konzumací doporučuji trošku ohřát v mikrovlnné troubě.

Mřížkovaný jahodový koláč - postup Fit jahodový koláč - zdravý recept Bajola