Ingredience na fit jahodový koláč bez cukru
Těsto
- 160 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g kokosové mouky
- 80 g hladké bílé pšeničné nebo špaldové mouky
- 160 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 70 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 110 g jablečného pyré bez cukru
- špetka soli
Náplň
- 800 g jahod (očištěných bez stopek)
- 25 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 30 ml citrónové šťávy
- přírodní sladidlo bez kalorií
- špetka soli
Ostatní
- 1/2 vejce na potření (25 g)
- přírodní moučkové sladidlo bez kalorií na posypání (3 g)
- kokosový olej ve spreji na vystříkání formy (2 ml)
Postup receptu – jak upéct zdravý celozrnný jahodový koláč
- Recept je na keramickou formu o průměru 21,5 cm a výšce 5 cm. Pokud máš jinou formu, musíš množství surovin adekvátně přizpůsobit.
- Smíchej všechnu mouku, přidej sůl, tvaroh, mléko a jablečné pyré.
- Pořádně propracuj. Těsto by se nemělo skoro vůbec lepit. Pokud se lepí, přidej trochu více mouky. Pokud se drolí, přidej trochu jablečného pyré. Zabal do fólie a dej lednice odpočinout.
- Mezitím umyj jahody a nakrájej je nadrobno. Přidej špetku soli, škrob, citrónovou šťávu, dobře promíchej a nechej odstát, jahody pustí šťávu.
- Poté ochutnej a v případě potřeby přislaď sladidlem bez kalorií. Jestli chceš zvýšit obsah bílkovin, můžeš zkusit přidat proteinový prášek. Pokud použiješ ochucený, nemusíš jahody už doslazovat sladidlem.
- Vytáhni těsto z lednice, odkroj z něj 2/3 a vyválej na co největší tenkou placku (o něco větší než velikost formy). Pokud se těsto lepí, trošku podsypej moukou.
- Těsto přenes do formy vystříkané troškou kokosového oleje a přesahující okraje odřež.
- Předehřej troubu na 175 °C.
- Ze zbytku těsta vyválej další placku, kterou pomocí rádla na pizzu nakrájej na tenké proužky.
- Jahodovou směs dej do formy a nahoře vytvoř střídavě mřížkování. Já začínám od středu. Nejdřív jeden proužek vodorovně uprostřed, pak další přes něj kolmo uprostřed. Pak další vodorovně kousek vedle a další přes oba kolmo. Pokud chceš, aby proužky šly pod sebou, musíš pak příslušný proužek nadzvednout. Práci si urychlíš, když proužky naskládáš bez nadzvedávání, ale nebude to tak pěkné.
- Ze zbylého těsta můžeš vykrájet srdíčka nebo jiné tvary a dát na kraje koláče a doprostřed. Kdyby ti zbylo těsta víc, můžeš udělat tenké 2 nebo 3 válečky, z nich uplést copánek a dát ho po celém obvodu koláče.
- Nakonec koláč potři rozšlehaným vejcem a peč 40 minut na 175 °C dozlatova. Jiná velikost a typ formy bude vyžadovat jinou dobu pečení.
- Po upečení můžeš koláč posypat práškovým sladidlem bez kalorií.
- Ještě chutnější je koláč po odležení v lednici. Před konzumací doporučuju trošku ohřát v mikrovlnné troubě.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře