Ingredience na plněnou panenku
Maso
- 600 g vepřové panenky
- 300 g špenátu (čerstvého nebo mraženého) nebo sušená rajčata
- 60 g mozarelly light
- 1 lžíce řepkového oleje (15 ml)
- 2 lžíce vody (30 ml)
- 4 stroužky česneku (24 g)
- sůl, pepř
Příloha
- malé brambůrky
- růžičková kapusta
- olivový olej
- česnek
- sůl, pepř

Postup receptu
- Smíchejte olej, prolisovaný česnek, vodu a pepř.
- Maso pořádně omyjte a dejte vcelku do marinády. Nechejte přes noc v lednici.
- Špenát osmahněte na trošce oleje, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl a pepř. Přebytečnou vodu vymačkejte a slijte. Mozarellu nakrájejte na tenké proužky.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Panenku vytáhněte z marinády a nařízněte podélně tak, abyste ji zcela rozevřeli. Pokud je hodně velká, tak ji trošku naklepejte. Zevnitř ji osolte a opepřete, naskládejte špenát a mozarellu, smotejte a dobře svažte provázkem. Pokud chcete náplň více valentýnskou, tak dejte místo špenátu sušená rajčata.
- Pak ji zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Do pekáče vystlaného pečícím papírem dejte opečené maso a zalijte marinádou. Pečte 15 – 20 minut na 180 °C, vytáhněte z trouby a nechte ještě alespoň 5 min odpočinout. Pozor, ať panenku nepečete moc dlouho, byla by vysušená. Vevnitř by měla být světle růžová. Pokud si nejste jistí, musíte ji rozříznout a podívat se, případně dopéct.
- Maso nakrájejte na plátky, přelijte výpekem a podávejte s bramborami a kapustičkami nebo s bramborovou kaší (ta se k tomu bude hodit víc). Pokud chcete zvolit první možnost, kapustičky nejdříve nechejte projít varem (ve vodě) a pak je pečte společně s bramborami a ostatními ingrediencemi zhruba 30 minut.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
Komentáře