Ingredience na plněnou panenku

Maso

  • 600 g vepřové panenky
  • 300 g špenátu (čerstvého nebo mraženého) nebo sušená rajčata
  • 60 g mozarelly light
  • 1 lžíce řepkového oleje (15 ml)
  • 2 lžíce vody (30 ml)
  • 4 stroužky česneku (24 g)
  • sůl, pepř

Příloha

  • malé brambůrky
  • růžičková kapusta
  • olivový olej
  • česnek
  • sůl, pepř
Fitness plněná panenka - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Smíchejte olej, prolisovaný česnek, vodu a pepř.
  2. Maso pořádně omyjte a dejte vcelku do marinády. Nechejte přes noc v lednici.
  3. Špenát osmahněte na trošce oleje, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl a pepř. Přebytečnou vodu vymačkejte a slijte. Mozarellu nakrájejte na tenké proužky.
  4. Rozehřejte troubu na 180 °C.
  5. Panenku vytáhněte z marinády a nařízněte podélně tak, abyste ji zcela rozevřeli. Pokud je hodně velká, tak ji trošku naklepejte. Zevnitř ji osolte a opepřete, naskládejte špenát a mozarellu, smotejte a dobře svažte provázkem. Pokud chcete náplň více valentýnskou, tak dejte místo špenátu sušená rajčata.
  6. Pak ji zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Do pekáče vystlaného pečícím papírem dejte opečené maso a zalijte marinádou. Pečte 15 – 20 minut na 180 °C, vytáhněte z trouby a nechte ještě alespoň 5 min odpočinout. Pozor, ať panenku nepečete moc dlouho, byla by vysušená. Vevnitř by měla být světle růžová. Pokud si nejste jistí, musíte ji rozříznout a podívat se, případně dopéct.
  7. Maso nakrájejte na plátky, přelijte výpekem a podávejte s bramborami a kapustičkami nebo s bramborovou kaší (ta se k tomu bude hodit víc). Pokud chcete zvolit první možnost, kapustičky nejdříve nechejte projít varem (ve vodě) a pak je pečte společně s bramborami a ostatními ingrediencemi zhruba 30 minut.
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.

Fitness plněná panenka - zdravý recept Bajola