Ingredience na zdravé dušené zelí bez cukru

Dušené hlávkové zelí (čerstvé)

Dušené kysané zelí (ze sklenice)

Zdravé dušené zelí bez mouky recept Bajola

Postup receptu I – jak připravit zdravé dušené zelí HLÁVKOVÉ

  1. Pokud budeš zahušťovat bramborami, uvař je ideálně den předem ve slupce a nechej zcela vychladnout. Vaření trvá 20 – 40 minut podle velikosti brambor. Doporučuju vařit větší množství například společně s bramborami na bramborové těsto na knedlíky nebo gnocchi. Mírně vychladlé brambory oloupej a druhý den nastrouhej na struhadle najemno nebo protlač přes lis na brambory.
  2. Hlávku zelí rozřež na poloviny a umyj, případné zvadlé listy odstraň. Vvřež koštál a polož řezem dolů na prkénko. Poté krájej na tenké nudličky a přemísti do velké mísy. Pro rychlejší uvaření můžeš zelí nasolit a propláchnout horkou vodou (viz poznámky níže).
  3. Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
  4. Velký hrnec rozehřej, vystříkej řepkovým olejem a osmaž cibulku dozlatova.
  5. Přidej všechno zelí, kmín, sůl a pepř, promíchej, nechej cca 5 minut podusit a zalij litrem vody. Pokud budeš souběžně dělat i plněné bramborové knedlíky, vlij k zelí i výpek z masa.
  6. Přiveď k varu, zeslab na nižší stupeň, vlož bobkové listy a po pokličkou nechej dusit doměkka (cca 40 minut). Mezitím občas promíchej a kdyby se vyvařila veškerá voda, přilévej další. Výsledná hustota závisí na tom, kolik vody se vyvaří a kolik ji tam přiliješ.
  7. Jakmile je zelí měkké, vmíchej najemno nastrouhané uvařené brambory, nechej povařit bez pokličky cca 5 minut a poté začni dochucovat sladidlem a octem, případně i solí a pepřem. Množství záleží na tvojí preferenci a chuti zelí. Může to být méně či více, než uvádím v receptu. Chvilku trvá, než se vyladí správná chuť. Ocet přilévej postupně a vždy kyselou chuť vyvaž sladidlem (na každou lžičku octa dej lžičku sladidla).
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Zdravé dušené hlávkové červené zelí - foto postupZdravé dušené červené hlávkové zelí - recept Bajola

Postup receptu II – jak připravit zdravé dušené zelí KYSANÉ

  1. Nálev ze zelí sceď a schovej, v případě potřeby ho použiješ na dokyselení.
  2. Zelí dobře propláchni ideálně horkou vodou. Pokud ho nepropláchneš, pravděpodobně bude výsledek hodně kyselý a budeš muset použít mnohem více sladidla, ale záleží na počáteční kyselosti zelí.
  3. Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
  4. Velký hrnec rozehřej, vystříkej řepkovým olejem a osmaž cibulku dozlatova.
  5. Přidej všechno zelí a kmín, promíchej, zalij litrem vývaru nebo vody a přiveď k varu.
  6. Zeslab na nižší stupeň, vlož bobkové listy a po pokličkou nechej dusit doměkka (cca 40 minut, ale může to být i podstatně déle). Mezitím občas promíchej a kdyby se vyvařila veškerá tekutina, přilij další vývar nebo vodu. Výsledná hustota závisí na tom, kolik vody se vyvaří a kolik ji tam přiliješ.
  7. Jakmile je zelí měkké, vmíchej škrob rozmíchaný ve vodě nebo vývaru (pokud chceš zahušťovat bramborou, postup najdeš u předchozího postupu na hlávkové zelí), nechej povařit bez pokličky cca 5 minut a poté začni dochucovat sladidlem, případně i solí a pepřem. Množství záleží na tvojí preferenci a chuti zelí. Může to být méně či více, než uvádím v receptu. Chvilku trvá, než se vyladí správná chuť. Kdyby bylo třeba dokyselit, použij zcezenou tekutinu ze zelí.
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Zdravé kysané dušené zelí ze sklenice - foto postupZdravé dušené bílé kysané zelí bez cukru recept bajola

Poznámky k receptu na dušené zelí bez mouky a cukru

  • Nepoužívej sterilované zelí, to obsahuje zbytečné konzervanty. Kysané zelí obsahuje většinou pouze vodu, sůl a případně kmín nebo další koření.
  • Čerstvé nakrájené zelí je dobré na začátku posypat solí, promačkat a nechat chvilku stát. Tím pustí šťávu a pak dřív změkne.
  • I čerstvé zelí je lepší spařit horkou vodou. Spaření se provádí proto, aby se zelí zbavilo čpavých látek, zkřehlo a bylo stravitelnější. Čpavé látky také odchází, pokud během dušení necháš odklepenou aspoň chvíli poklici. Já jsem červené zelí nicméně nespařila a bylo dobré.
  • Pokud děláš červené zelí, můžeš použít místo bílé cibule červenou cibuli.
  • Někdo zelí téměř vůbec nepodlévá, mně se ho bez tekutiny nepodařilo dostatečně rozvařit a přijde mi lepší dát tekutiny naopak hodně. Lepší je použít vývar než vodu, zelí bude chutnější a navýšíš bílkoviny. Nezapomeň ale, že většinou bývá vývar už i osolený, takže soli pak přijde do výsledku méně.
  • Zelí nemusíš vůbec zahušťovat a ušetříš kalorie, ale nezahuštěné zelí pouští na talíři vodnatou tekutinu a mně chutná zahuštěné víc. Se škobem má zelí méně kalorií než s bramborou. Místo brambor nebo škrobu můžeš použít na drobné kostičky pokrájená jablka nebo jablečné pyré, které zelí zároveň i osladí. Jablka je nutno zcela rozvařit, pokud je tam dáš čerstvá.
  • Kysané zelí je přirozeně kyselé, takže se většinou už nemusí ničím dokyselovat, jen dosladit. Oproti tomu čerstvé zelí se musí okyselit octem. Do kysaného zelí se nepřidává sůl nebo výrazně míň, protože už ji obsahuje.
  • Správně ochucené zelí je sladkokyselé, tj. výrazně kyselé ale zároveň i sladké.
  • Podávej s fitness plněnými bramborovými knedlíky, případně k pečenému kuřeti.
  • V obou případech vznikne cca 1 600 – 1 800 g dušeného zelí. Jedna porce je cca 200 – 250 g zelí.
  • Bílé a červené hlávkové zelí mají téměř totožnou kalorickou hodnotu, co mění kalorickou hodnotu je množství tuku, typ zahuštění a zda použiješ na podlévání vývar nebo vodu.
  • Nutriční hodnoty níže v tabulce jsou uvedeny na variantu čerstvého červeného zelí s vodou a zahuštění bramborou. Nutriční hodnoty na variantu bílého kysaného zelí s vývarem a zahuštění škrobem jsou: 760 kcal / 252 g S / 21 g C / 50 g B / 26 g T / 35 g V.