Obsah
Složení mouky je důležité nejen pro výsledný výtvor
Složení mouky významně ovlivňuje nejen vlastnosti těsta a kvalitu výsledného pečiva, ale je důležité i z hlediska výživy, přičemž podstatné je, jakým způsobem je mouka vyrobená a z jaké suroviny.
Nejčastěji se mouka vyrábí z obilovin mletím. Klíčové je, které části obilného zrna se do mouky pomelou. Obilné zrno totiž obsahuje 3 části (obal, jádro a klíček) a každá má jiné živiny. Méně obvyklé jsou pak mouky z luštěnin, jáder, ořechů, semínek, olejnin, okopanin, zeleniny a ovoce. Ty se většinou vyrábí tak, že se daná surovina zbaví oleje, usuší a rozemele. To jsou věsměs mouky bezlepkové.
Co obsahuje mouka
V závilosti na surovině a postupu výroby mouka obsahuje v různém množství:
- sacharidy – tvoří největší podíl mouky, jedná se zejména o škrob, který má vliv na výslednou vláčnost upečeného těsta
- bílkoviny – bílkoviny v mouce jsou rostlinné a neobsahují všechny esenciální aminokyseliny = jejich biologická hodnota je nižší než u bílkovin živočišných
- lepek – je kupodivu taky bílkovina
- tuky – převážně zdravé tuky v podobě nenasycených mastných kyselin
- vlákninu – převážně nerozpustnou, která vyvolává pocit nasycení, zvyšuje objem stravy, ale nezvyšuje energetický příjem
- vitaminy a minerály – zejména vitamín B, E, vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan, selen
- vodu
- toxiny a pesticidy – pocházející z plísní, hnojení nebo látek při výrobě
Lepek je bílkovina důležitá pro kynutí
Lepek (gluten) je skupina bílkovin s navázanými sacharidy. Vyskytuje se hlavně v obilovinách. Na pečení se nejčastěji používá obilná mouka, protože obilí, zj. pšenice, obsahuje nejvíce lepku. Čím více lepku, tím lepší těsto a následně i výsledný produkt. Mouky s nižším obsahem lepku jsou vhodné hlavně na chleba, protože ten tolik lepku nepotřebuje.
Lepek dává těstu pružnost, podporuje kynutí, udržuje tvar a konzistenci pečiva.
Obsah lepku v mouce můžete odvodit podle tzv. typového čísla T, kterým jsou mouky označeny. Např. mouka pšeničná světlá hladká má T530, mouka žitná celozrnná T1700. Čím vyšší je typové číslo mouky, tím je mouka více celozrnná, barvou tmavší, obsahuje méně lepku a více vlákniny.
Negativní vliv lepku na zdraví nikdy nebyl prokázán. Zdravý člověk, který netrpí intolerancí na lepek, může lepek konzumovat bez obav, eliminace lepku nepřináší žádný prokazatelný benefit, nemá vliv na ztrátu tuku ani hubnutí.
Hladká, polohrubá, hrubá – která mouka je na co?
Mouky se vyrábí v různé hrubosti namletých částeček. Kvalitativně v nich není žádný rozdíl, pouze jsou jinak „jemné“ a mají různé využití. Čím je mouka jemnější, tím rychleji a snáze uvolňuje lepek a bobtná. Toto dělení mouky na různé stupně podle hrubosti není ve světě úplně obvyklé, většinou se v zahraničí setkáte jen s moukou hladkou nebo krupicí.
Stupeň granulace | Na co se používá | Popis |
---|---|---|
Hladká mouka |
|
Po umletí ještě prochází sítem a má tedy nižší obsah otrub, díky čemuž se z ní rychleji uvolňuje lepek. Je vhodná především do receptů, kde se předpokládá kratší čas vaření nebo pečení. Když ji budete tepelně zpracovávat moc dlouho, výsledek bude tvrdý. Při zpracovávání a po upečení se nedrobí. Pro velmi bohatá kynutá těsta je vhodné 30 % hladké mouky nahradit polohrubou, aby se předešlo propadnutí těsta po upečení. |
Polohrubá mouka |
|
Díky své struktuře těsto podrží. Hladká a polohrubá mouka se mohou v některých výrobcích zastoupit. |
Hrubá mouka |
|
Hodí se především pro výrobky, které se vaří. Neměla by se nahrazovat jiným typem mouky, maximálně krupicí. |
Krupice |
|
Je namleta nejhruběji. |
Proč omezit bílou mouku
Bílá mouka je nízkovymletá – mele se pouze z jádra obilného zrna bez jeho obalu a klíčku, které jsou však nutričně nejbohatší. Sice díky tomu déle vydrží, ale neobsahuje téměř žádnou vlákninu, vitamíny a minerály. Po snězení potraviny z bílé mouky obvykle za chvíli pocítíte znovu hlad a pokles energie, protože bílá mouka je z důvodu absence vlákniny rychleji stravitelná a má vysoký glykemický index (90), který způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi.
Bílá mouka se vyrábí z pšeniče (vč. špaldy) a žita ve všech stupních granulace. Výhodou bílé mouky je chuť, dobrá pojivost, delší trvanlivost, dobrá dostupnost v obchodech a nízká cena.
Výživové hodnoty bílé pšeničné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
11 g | 73 g | 2 g | 2 g | 3 g | 350 kCal | 90 |
Orientační cena
15 Kč / kg
Vhodnější bílé mouky a jejich srovnání
Semolina
Speciálním druhem bílé mouky je semolina, která se vyrábí z tvrdozrnné pšenice durum. Ta má vyšší podíl bílkovin (lepku) a minerálů a nižší glykemický index než klasická pšeničná mouka a obsažený škrob se tráví pomaleji. Je tedy vhodnější než klasická bílá mouka. Výhodou je, že se tolik nerozvařuje. Vyrábí se hladká a hrubá.
Na co se hodí
- těstoviny
Výživové hodnoty semoliny ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
12 g | 74 g | 2 g | 1 g | 5 g | 357 kCal | 55 |
Orientační cena
40 Kč / kg
Grahamová mouka
Grahamová mouka je pšeničná nebo žitná mouka, která je nízkovymletá čili je to mouka bílá, ale po pomletí jsou do ní zvlášť přidány nahrubo pomleté obaly zrn (otruby) a klíčky. Je tedy výživnější a složením se podobá mouce celozrnné. Jde hlavně o technologický proces, aby mouka dobře kynula a lépe se při výrobě zpracovávala. Je hrubší a tmavší. Má jemně sladkou ořechovou chuť.
Na co se hodí
- pečivo, koláče
- perník
- sušenky
Výživové hodnoty grahamové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
11 g | 72 g | 1 g | 3 g | 13 g | 356 kCal | 90 |
Orientační cena
30 Kč / kg
Celozrnná mouka je výživnější nejen pro svaly
Celozrnná mouka je vysokovymletá obilná mouka, to znamená, že se mele z celého zrna včetně obalu a klíčku. Je proto biologicky a nutričně mnohem bohatší, což s sebou nese výhody nejen pro lepší zdraví, ale i ztrátu tuku a nabírání svalů.
Výhody celozrnné mouky oproti bílé mouce
- Až 3x více vlákniny – delší doba stravitelnosti zajistí zasycení menším množstvím na delší dobu
- Vyšší obsah bílkovin – vliv na budování svalů a vyšší termický efekt, což znamená, že tělo spotřebuje více energie na jejich trávení
- Vyšší obsah nenasycených mastných kyselin – tzv. zdravé tuky jsou důležité pro některé pochody v těle a lidé jich většinou přijímají ve stravě nedostatek
- Nižší glykemický index (30 – 70) – neovlivňuje tolik hladinu cukru v krvi
- Minimálně o 60 % více vitamínů a minerálů – zejména vápníku, hořčíku, železa, vitamínu B1 a B2 a vitamínu E

Srovnání bílého a celého obilného zrna – rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou
Celozrnná mouka má ale i nevýhody
- Kratší trvanlivost než má mouka bílá, protože obsahuje tuky, které časem žluknout.
- Nahořklá chuť, která nemusí každému vyhovovat.
- Hůře kyne a druhy s nižším obsahem lepku způsobují, že těsto nechce držet pohromadě, výsledný produkt není tak nadýchaný a vláčný jako z bílé mouky.
- Vyšší obsah toxinů a pesticidů z plísní, které se usazují hlavně na obale zrna, a ten se právě mele do celozrnné mouky.
- Stejná nebo i vyšší energetická hodnota než u bílého pečiva. Upečete-li si zdravější koláč, neznamená to, že jej můžete sníst tuny!
- Vyšší cena.
Pozor! Většina mouk z obilí se vyrábí v bílé i celozrnné variantě, proto sledujte obaly a pokud chcete mouku celozrnnou, kupte pouze takovou, která má na obale uveden nápis “celozrnná mouka”.
Celozrnná mouka bývá tmavší než bílá mouka, ale nemusí to nutně znamenat, že výsledek bude také tmavý.
Celozrnné mouky a jejich srovnání
Celozrnná pšeničná mouka
Nejběžnější celozrnnou moukou je celozrnná mouka pšeničná. Používá se stejně jako bílá pšeničná mouka, ale o něco hůře kyne, proto je na kynutí dobré ji kombinovat s bílou v poměru 1:1 nebo 2:1. Lze ji koupit jako hladkou a hrubou.
Na co se hodí
- pečivo, chléb, sladké cukroví
- knedlíky, halušky, těstoviny
- bramboráky, palačinky, lívance
- zahušťování polévek a omáček
Výživové hodnoty celozrnné pšeničné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
13 g | 73 g | 1 g | 2 g | 10 g | 384 kCal | 90 |
Orientační cena
25 Kč / kg
Celozrnná špaldová mouka
Špaldová mouka se vyrábí z nešlechtěného druhu pšenice označované jako špalda, která se nemusí hnojit, a proto je bez pesticidů. Má nižší glykemický index, vyšší obsah minerálů a prospěšnější složení bílkovin než pšenice. Dobře kyne, takže je velmi vhodnou náhražkou za bílou mouku. Má lehce oříškovou chuť. Dobře váže tekutiny a proto je potřeba jí dávat o pár lžic více než bílé mouky. Lze ji koupit jako hladkou a hrubou.
Na co se hodí
- slané pečivo, koláče a buchty
- palačinky, lívance
- chléb, pizza (z hrubé mouky)
- zahušťování, jíšky
Výživové hodnoty špaldové celozrnné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
14 g | 68 g | 1 g | 1 g | 8 g | 370 kCal | 48 |
Orientační cena
60 Kč / kg
Celozrnná žitná mouka
Žitná mouka má nízký glykemický index. Obsahuje pouze malé množství lepku, proto těsto z ní připravené obtížně kyne. Používá se hlavně na pečení kváskového chleba, kde lepek není tolik důležitý. Pokud ji chcete použít na něco jiného, je vhodné ji zkombinovat s bílou nebo špaldovou celozrnnou moukou v poměru 4:1 ve prospěch žitné. Žitná mouka má našedlou až šedohnědou barvu, výsledný produkt je tmavší a hutnější. Lze ji koupit jako hladkou a hrubou.
Na co se hodí
- kváskový chléb, perníkové těsto, sušenky
- zahušťování
Výživové hodnoty žitné celozrnné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
14 g | 69 g | 5 g | 1 g | 12 g | 380 kCal | 34 |
Orientační cena
35 Kč / kg
Ovesná mouka
Oves je výživově a zdravotně nejzajímavější obilovina, která má nejvyšší obsah bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a nízký glykemický index. Má vyšší obsah esenciálních aminokyselin lysinu a methioninu, vysoký obsah vlákniny a obsahuje tuky s příznivým poměrem mastných kyselin. Díky svému složení představuje ideální obilovinu pro sportovce. Má ale nižší obsah lepku, proto hůře kyne a je potřeba ji kombinovat s bílou moukou 1:3 ve prospěch bílé mouky. Výsledné těsto je křehčí a vláčnější a zároveň chudší o lepek. Pomáhá vázat přebytečnou tekutinu. Vyrábí se v různé hrubosti, ale výrobci hrubost na obalech neuvádí. Vyrábí se i ovesná krupice.
Na co se hodí
- sladká i slaná těsta
- zahuštování omáček a jíšky
Výživové hodnoty ovesné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
13 g | 68 g | 1 g | 7 g | 7 g | 364 kCal | 59 |
Orientační cena
50 Kč / kg
MŮJ TIP
Za pozornost stojí ochucená verze ovesné mouky. Kromě toho, že je opravdu jemně pomletá, je navíc oslazená sladidlem bez kalorií a výsledky chutnají mnohem lépe než s obyčejnou ovesnou moukou. Vybrat si můžete čokoládovou, vanilkovou nebo jahodovou příchuť.
Já používám téměř zásadně jenom ochucenou ovesnou mouku, a to od značky MyProtein. Je sice v základní ceně 2× dražší, ale zase kromě času ušetříte i za sladidlo a dochucovadla. Navíc můžete využít můj slevový kód BAJOLA a získat slevu až 40 %.
Ovesnou mouku si můžete vyrobit i doma
Ovesná mouka se dá koupit už namletá, ale můžete si ji připravit i sami doma namletím ovesných vloček najemno. K tomu můžete použít mixér se sekáčkem, ale namletí nebude tak jemné. Lepší namletí dosáhnete pomocí Nutribulletu a úplně nejlepší pak pomocí mlýnku na obilí.
Ječná mouka
Vyrábí se z ječmene a má nízký glykemický index. Kvůli velmi nízkému obsahu lepku nekyne a tak není vhodná pro chléb, v tomto případě je nutné ji kombinovat s bílou moukou. Zvyšuje vláčnost a trvanlivost těsta. Má jemně nahořklou chuť.
Na co se hodí
- sladké pečivo (např. muffiny), ploché chlebové placky
- lívance a palačinky
- zahušťování – do knedlíčků, omáček, pudinků a krémů
Výživové hodnoty ječné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
10 g | 73 g | 1 g | 2 g | 10 g | 377 kCal | 25 |
Orientační cena
50 Kč / kg
Skladování celozrnné mouky
Je nutné sledovat datum spotřeby a uchovávat mouku v chladu a temnu, ideálně dobře uzavřené plastové nebo skleněné nádobě v lednici při teplotě do 15 °C. To je současně ochranou i proti zákeřným potravinovým molům.
Upeč si domácí fitness větrník, štafetku nebo jiné dobroty z cukrárny v nízkokalorické fitness podobě s použitím celozrnných druhů mouk, které mají minimálně o 50 % méně kalorií. Stáhni si ukázku mojí e-kuchařky Fitness domácí cukrárna
Bezlepkovým moukám se nevyhýbejte
Bezlepkové mouky jsou určené převážně pro lidí s intolerancí na lepek a celiaky. I když celozrnná mouká narozdíl od bílé mouky neobsahuje tolik lepku, pro celiaky jsou bezlepkové mouky jediná možnost, jak si upéct dobroty. A zdravým lidem zpestří jídelníček. Používat je samozřejmě mohou všichni, tedy i ti, kterým lepek nezpůsobuje žádné problémy. Některé z nich mají vhodné složení i pro fitness a hubnutí.

Mouky bez lepku mají ale také mouchy
- Pečení z nich je tak trochu alchymie – těsto se může drolit, trhat a je hutnější.
- Špatně kynou nebo nekynou vůbec.
- Ty z obilovin mají méně bílkovin.
- Některé mají horší chuť.
- Jsou drahé – oproti celozrnným dvakrát a víckrát dražší.
Bezlepkové mouky a jejich srovnání
Pohanková mouka
Pohanka je nutričně nesmírně bohatá. Chuť této mouky je mírně nakyslá, alé má výborné pojicí vlastnosti a je lehce stravitelná. Vyrábí se v bílé a celozrnné variantě v granulaci hladké, polohrubé a krupici. Celozrnná varianta má našedlou barvu a nízký glykemický index (50). Doporučuje se ji míchat s jiným druhem mouky v poměru 1:3.
Na co se hodí
- slané pečivo
- moučníky, kaše, palačinky
- vánočního a jiné cukroví
- zavářka
Výživové hodnoty pohankové bílé mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
13 g | 70 g | 0 g | 3 g | 6 g | 336 kCal | 54 |
Orientační cena
80 Kč / kg
Výživové hodnoty pohankové celozrnné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
17 g | 66 g | 3 g | 4 g | 13 g | 348 kCal | 54 |
Orientační cena
100 Kč / kg
Rýžová mouka
Rýžová mouka se vyrábí buď z bílé nebo hnědé rýže, případně z jejich kombinace. Ta z bílé je velmi jemná, dobře stravitelná, nicméně má vysoký glykemický index (90). Ta z hnědé je nutričné bohatší a má jemnou ořechovou chuť. V obchodech je dostupná v běžné a instantní variantě, kdy běžná je vhodná pro pečení nejlépe v kombinaci s další moukou a instantní spíše do kaší a různých vařených sladkých pokrmů. Tato mouka zvyšuje objem a pojivost, ale je lepší ji míchat s jiným druhem mouk. Ještě existuje rýžová krupička, která je vhodná na zahušťování a místo hrubé mouky.
Na co se hodí
- sušenky, dorty, nekynuté buchty
- sladké nepečené dezerty
- kaše (v instantní formě)
- zahušťování omáček, polévek
- obalování
Výživové hodnoty bílé rýžové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
7 g | 79 g | 0 g | 3 g | 3 g | 349 kCal | 90 |
Orientační cena
100 Kč / kg
Výživové hodnoty hnědé rýžové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
7 g | 79 g | 1 g | 3 g | 5 g | 372 kCal | 50 |
Orientační cena
160 Kč / kg
Kokosová mouka
Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, kdy se zbaví většiny tuku a vody. Má nízký glykemický index, málo sacharidů, ale hodně bílkovin a vlákniny. Je vhodná pro vegetariány. Kokosovou mouku je vhodné kombinovat s jinými moukami zhruba v poměru 1:1 nebo 1:2. Chcete-li použít pouze kokosovou mouku, dejte jí o 3/4 méně než klasické mouky a přidejte o jedno vajíčko více než uvádí původní recept, tím se bude těsto méně drolit. Dále je potřeba přidat více tekutin, zhruba tolik, co mouky, protože kokosová mouka hodně saje a bobtná. Kokosová mouka dodává pokrmům zajímavou lehce nasládlou chuť. Jídla z kokosové mouky jsou chutná a nadýchaná.
Na co se hodí
- moučníky i nepečené
- palačinky
- k zahuštění omáček a polévek
Výživové hodnoty kokosové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
19 g | 65 g | 17 g | 9 g | 36 g | 425 kCal | 45 |
Orientační cena
300 Kč / kg
Mandlová mouka
Mandlová mouka je jedna z nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení. Mele se z mandlí, a to buď se slupkou nebo bez. Se slupkou má lepší výživové hodnoty. Lze s ní nahradit částečně pšeničnou mouku. Vyrábí se i odtučněná verze, která má lehčí konzistenci, saje více tekutin a zvětšuje svůj objem. Odtučněná verze je vhodná především do studené kuchyně, lze ji totiž konzumovat i bez tepelné úpravy. Neodtučněná verze se hodí na pečení a vaření. Obsahuje málo sacharidů, hodně vlákniny a bílkovin. Neodtučněnou verzi si můžete připravit sami pomletím mandlí najemno v mixéru se sekáčkem nebo Nutribulletu.
Na co se hodí
- dorty, cukroví, makronky
- domácí marcipán
- krémy
- mandlové mléko
- jako přísada k müsli, kaším, do zmrzliny
Výživové hodnoty mandlové neodtučněné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
26 g | 5g | 7 g | 52 g | 10 g | 605 kCal | 15 |
Orientační cena
400 Kč / kg
Výživové hodnoty mandlové odtučněné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
53 g | 7 g | 7 g | 12 g | 16 g | 380 kCal | 15 |
Orientační cena
730 Kč / kg
Sójová mouka
Sójová mouka se vyrábí ze sójových bobů, které mají vysoký obsah rostlinných bílkovin, nízký obsah škrobu, ale poměrně dost tuku. Na vaření a pečení se doporučuje využívat sójovou mouku plnotučnou, protože má lepší zpracovatelské vlastnosti. Nicméně vyrábí se i odtučněná verze. Ze samotné sójové mouky se těsto velmi špatně zpracovává. Pokud ale přidáte do bílé mouky 3 – 5 % mouky sójové, díky obsahu lecitinu se prodlouží trvanlivost a zvýší nutriční hodnota. Souběžně tím nahradíte vejce. Lecitin působí jako emulgátor podobně jako ve vejcích. Aby se chovala jako pšeničná, přidejte k ní 1/4 bramborového škrobu.
Konzumace sójové mouky je ovšem doporučena jen v omezeném množství, protože z důvodu obsahu nestravitelných oligosacharidů může způsobovat plynatost a nadýmání. Kromě toho sója obsahuje látky, které můžou bránit vstřebávání minerálních látek. Protože sója je obvykle geneticky modifikovaná, kupujte ji v bio kvalitě. K dostání je hladká a hrubá.
Na co se hodí
- vegetariánské pokrmy
- slané i sladké pečivo
- lívance
- zahušťování
Výživové hodnoty neodtučněné sójové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
36 g | 29 g | 0 g | 21 g | 11 g | 429 kCal | 18 |
Orientační cena
120 Kč / kg
Výživové hodnoty odtučněné sójové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
49 g | 34 g | 5 g | 1 g | 11 g | 337 kCal | 18 |
Orientační cena
110 Kč / kg
Jáhlová mouka
Jáhlová mouka se vyrábí z prosa. Má vysoký obsah železa. Nutričními hodnotami je podobná mouce ovesné. Rychle oxiduje a neměla by se dlouho skladovat.
Na co se hodí
- pečivo, placky
- koláče, sušenky, muffiny
- k zahušťování omáček a polévek
Výživové hodnoty jáhlové mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
12 g | 72 g | 0 g | 3 g | 2 g | 375 kCal | 71 |
Orientační cena
110 Kč / kg
Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka je nejčastěji používanou náhradou za mouku s lepkem. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny, ale má vysoký glykemický index, který snížíte, pokud budete potravinu z této mouky konzumovat společně s bílkovinou. Koupit se dá jemná a hrubá nebo v instantní podobě, tzv. polenta. Protože kukuřice bývá geneticky modifikovaná, kupujte ji v bio kvalitě. Vyrábí se v bílé i celozrnné verzi, ale u nás se asi celozrnná nedá moc sehnat.
Na co se hodí
- chléb, placky, tortilly
- kaše
- těstoviny
- pomazánky, krémy
- k obalování
- k zahušťování polévek a omáček
Výživové hodnoty kukuřičné mouky ve 100 g
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Energie | GI plodiny |
---|---|---|---|---|---|---|
13 g | 64 g | 3 g | 2 g | 9 g | 344 kCal | 53 |
Orientační cena
50 Kč / kg
Další bezlepkové mouky
Existují další desítky netradičních bezlepkových mouk, které ale nejsou tolik rozšířené. Mezi ně patří například mouka:
- cizrnová
- hrachová
- bramborová
- teffová
- quinoová
- čiroková
- amarantová
- kaštanová
- tapioková
- maková
- sezamová
- lněná
- slunečnicová
- konopná
- kmínová
- dýňová
- banánová
- jablečná
- hroznová
- horčičná
- další
Já se pečením bez lepku vůbec nezabývám. Pokud potřebujete recepty bez lepku, doporučuji web Celiaxmoni, která trpí celiakií a zaměřuje se jen na bezlepkové recepty.
Která mouka je tedy nejvhodnější pro fitness a hubnutí?
Pro budování svalů a ztrátu tuku jsou principiálně nejvhodnější nízkokalorické potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, nízkým glykemickým indexem a nízkým obsahem tuku a jednoduchých cukrů. Dalším důležitým kritériem je obsah vitamínů a minerálů.
Je poměrně složité vypátrat nutriční hodnoty vč. vlákniny u všech mouk, každý zdroj navíc uvádí trochu jiná čísla. Objela jsem proto supermarkety a zjistila si reálné hodnoty z obalů vč. cen. Nasbírala jsem data asi ze 70 mouk. Ještě složitější je to s glykemickým indexem, ten jsem pro všechny mouky nenašla, proto ho uvádím pouze na danou plodinu. U bílé mouky se předpokládá glykemický index vyšší. Všechna čísla zde uvedená je třeba brát orientačně.
Z celozrnných mouk vítězí ovesná a žitná

Na první pohled by se mohlo zdát, že nejlepší pro fitness a hubnutí je mouka, která má nejmíň kalorií. Jenže je potřeba brát v potaz i glykemický index, obsah bílkovin a vlákniny.
Z mouk s lepkem mají nejvíce bílkovin celozrnná špaldová a celozrnná žitná, přičemž žitná má nižší glykemický index a vyšší obsah vlákniny. Žitná je všeobecně upřednostňovaná při redukci hmotnosti. Hned po pšeničné je navíc cenově nejvýhodnější.
Ovesná mouka má sice nejvíc tuku, ale jedná se o vhodné tuky a navíc má biologicky hodnotnější bílkoviny a největší obsah vitamínů a minerálů. Je ideální pro fitness a podle mě má i nejlepší chuť.
Dobře kyne grahamová mouka.
Z bezlepkových mouk sáhněte po pohankové a kokosové
Z těch nejvíce používaných bezlepkových mouk mají nejvyšší obsah bílkovin odtučněná sójová mouka a odtučněná mandlová mouka. Jejich hodnoty tuku mě hodně překvapily, netušila jsem totiž, že se vyrábí i v odtučněné verzi. Májí opravdu hodně bílkovin, vlákniny a nízký glykemický index. Nicméně odtučněné verze se údajně nehodí moc na pečení, ale na studenou kuchyni, a s chutí sójové to asi taky nebude žádná hitparáda :-).

Jako nejlepší volba pro fitness a hubnutí se mi z bezlepkových mouk jeví pohanková mouka, má nízký glykemický index a je velice výživná. Samozřejmě celozrnná verze je lepší volba, ale ta mi chuťově moc neleze. Její chování při pečení není tak problematické jako u ostatních mouk. Ekonomicky je z bezlepkových hned po kukuřičné nejvýhodnější.
Kokosová mouka by také přicházela v úvahu, protože se jí používá jen 1/4, má nízký glykemický index a hodně vlákniny, chuť je dobrá, nicméně zatím jsem ji testovala jen jednou a výsledek se mi nepovedl, takže se s ní člověk musí nejdřív skamarádit.Chcete pro své tělo jen to nej? Pečte z bio mouky
Ať už se jedná o jakoukoliv mouku, je důležité, jak se daná surovina pěstovala, sklidila a čím vším prošla, než se z ní stala mouka. Většina plodin se musí chránit proti škůdcům a plísním a to se může následně promítnout do složení mouky zvýšeným obsahem toxinů a pesticidů. Spousta výrobců také přidává k mouce různé další přísady při jejím zpracování, aby se s ní při výrobě lépe zacházelo nebo aby byla bělejší.

Pokud vám extrémně záleží na obsahu látek v mouce, řešením můžou být bio mouky. BIO znamená, že mouka byla vyrobena podle zásad ekologického zemědělství bez použití herbicidů, pesticidů, umělých hnojiv a látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují.
Bio mouka ale není univerzálně vhodná pro všechny typy pekařských výrobků. Může mít odlišné pekařské vlastnosti než mouky běžné. Cena bio mouky je zhruba o 10 – 20 Kč za kg vyšší.
Bílou mouku nemusíte zcela zatratit
Nemusíte všechnu bílou mouku okamžitě z pečení vyřadit, můžete nahradit pouze její část a až si na chuť zvyknete, postupně přejít na mouku vhodnější. Také pokud potřebujete, aby těsto vykynulo, nemusíte se bát celozrnnou či bezlepkovou mouku kombinovat s bílou. Nic zásadního se nestane.
Pečivo nemusí být 100% celozrnné, aby bylo zdravější – už přidáním třetiny nebo poloviny zdravější mouky se významně zvýší jeho výživová hodnota.
Můj finální verdikt
Nejlepším řešením pro fitness a hubnutí je podle mě kombinovat nebo střídat všechny druhy celozrnných mouk a občas zařadit i bezlepkové. Každá má totiž nějakou výhodu a rozdíly nejsou zase tak velké. Jen si hlídejte, aby na obale byl nápis „celozrnná“ a preferujte verzi BIO.
A kde mouky pro fitness koupit?
Běžné obchody
V omezené nabídce seženete základní celozrnné obilné mouky a některé bezlepkové mouky v běžných kamenných obchodech s potravinami, supermarketech a drogeriích. Udělala jsem podrobný průzkum nabídky mouk v Albertu, Tescu, Bille, Kauflandu, Lidlu, Hrušce a DM drogerii. Toto velké srovnání mouk jsem shrnula společně s cenami a výživovými údaji do excelovské tabulky s filtrováním zde. Nicméně nejširší nabídku z těchto obchodů má Tesco a Kaufland.
Speciální obchody
Bohatší nabídku mívají obchody se zdravou výživou, ale levnější jsou specializované e-shopy, kde seženete většinu celozrnných a bezlepkových mouk na jednom místě zhruba o 10 – 30 Kč za kg levněji. Navíc si můžete objednat i další suroviny pro zdravé pečení a fitness vaření. Nicméně e-shop, kde seženete všechny zmiňované mouky ve všech verzích a granulacích asi neexistuje. I to jsem mapovala.
Já kupuju celozrnnou špaldovou mouku v Lidlu, celozrnnou pšeničnou v Kauflandu a celozrnnou žitnou v Kauflandu nebo Hrušce. Nejvíc ale používám ochucenou ovesnou mouku čokoládovou a vanilkovou, kterou si objednávám z e-shopu MyProtein souběžně s proteinem.
Zdroje informací
- Moderní výživa ve fitness a silových sportech, Lukáš Roubík a kolektiv, Erasport 2018
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemick%C3%BD_index
- https://en.wikipedia.org/wiki/Gluten
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Mouka
- https://www.konzument.cz/users/publications/4-publikace/198-obiloviny-a-lusteniny.pdf
- https://www.mouky.cz/
- https://www.mlynky.cz/cs/reference
- https://www.kaloricketabulky.cz/
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/bile-pecivo-a-zdravi-ma-negativa-i-pozitiva-jaka/
- http://www.viviente.cz/druhy-mouky-aneb-co-jste-o-moukach-mozna-nevedeli/
- http://www.jaktak.cz/jak-proc-je-zdrava-celozrnna-mouka.html
- https://mtbs.cz/clanek/petra-radi-proc-ve-strave-omezit-bilou-mouku/kategorie/trenink-a-fitness#.W7SCMWgzbGg
- https://www.dama.cz/clanek/celozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Peci-se-da-i-zdraveji—celozrnna-vs.-bila-mouka.-Jak-na-to__s10010x10868.html
- https://www.probio.cz/cs/probio-svet/blog/celozrnne-mouky-ve-vasi-kuchyni-jak-jich-vyuzit-10138
- https://www.countrylife.cz/mouka-psenicna-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-country-life
- http://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/jake-zname-druhy-mouky/
- https://pruvodcevyzivou.cz/mouky-vite-jake-druhy-vubec-existuji-a-co-z-nich-pripravit-odpovedi-uvnitr-clanku/
- https://www.promaminky.cz/clanky/vyziva-stravovani-80/druhy-mouky-a-jejich-vyzivove-ne-hodnoty-472
- https://www.bezhladoveni.cz/velky-prehled-zdravych-druhu-mouky/
- https://www.bezhladoveni.cz/bezlepkove-mouky-test-7-oblibenych-druhu/
- http://www.babiccinavolba.cz/
- http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/4298-otazka-a-odpoved-psenicna-mouka-a-jeji-pouziti.html
- https://www.magazinzdravi.cz/jaky-je-rozdil-mezi-krupici-a-normalni-moukou
- https://www.svet-potravin.cz/clanek/testovali-jsme-mouky
- https://www.stream.cz/adost/10008100–mouky
- ttps://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/Prehled%20bezlepkovych%20jednodruhovych%20mouk.pdf
- http://www.knakousnuti.cz/recepty/6-tipu-na-praci-s-kokosovou-moukou-jako-nahradou-klasicke-pri-nizkosacharidovem-keto-peceni-jak-to-udelat-aby-se-povedlo/
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?fgcd=&manu=BOB%27S+RED+MILL+NATURAL+FOODS%2C+INC.
- https://www.gifoundation.com/food-list/flour/
- https://watermark.silverchair.com/5.pdf
- http://www.stob.cz/cs/glykemicky-index-tabulky
- http://www.vitalnienergie.cz/wp-content/uploads/Glykemick%C3%BD-index-GI-a-glykemick%C3%A1-z%C3%A1t%C4%9B%C5%BE-potravin-GL.pdf
- https://www.vitalia.cz/clanky/soja-leci-ale-i-skodi/
- Designed by Freepik
- Designed by rawpixel.com / Freepik
- Designed by Vectorpocket / Freepik
Komentáře
Dobrá mouka pro fitness je mouka pernerka – je to celozrnná mouka, která je namletá velmi jemně, takže není moc poznat rozdíl v chuti oproti klasické bílé, ale má spoustu živin a stopových prvků…a není zas tak strašně drahá, třeba v kauflandu v akci ji mají za 15 Kč
skvělý článek, Děkuji
Super článek a ještě tak obsáhlý ;). Žitnou mouku máme moc rádi doma a pohankovou jakbysmet jen taťka ji občas pozná v receptech díky své atypické chuti 😉
Tak tohle je neuvěřitelný článek! Je za tím vidět to množství práce, takže opravdu klobouk dolů. Všechny sepsané poznatky jsou nesmírně cenné a moc za to děkuji.
Ahoj Báro, moc díky za pochvalu, jsem ráda, že se ti článek líbí 😉 Byla to fakt fuška. 😀 Ráda bych takových článků psala víc, ale je to strašně časově náročné, nicméně určitě chci ještě napsat 2, a to na sladidla a na protein, tak uvidím, jestli se k tomu do důchodu dostanu. 😀
Velmi podrobne zpracovane tema- mouka.
Je za nim videt kus prace.Pecu uz jen ze spaldove a pridavam trochu mandlove nebo kokosove…,dik za dalsi info.
Já moc díky za prostudování i pochvalu 😉
BAJOLKO,děkuji za perfektní a podrobný popis. Po přečtení článku o moukách,jsem už trochu více chytřejší a přesto ,že už jsem „starší výhonek“,pokusím se řídit podle tohoto výborného popisu. Tamara💖
😀 Díky moc, Tamaro, za přečtení i pochvalu. Na zdravou výživu není nikdy pozdě 😉
No super, krásně vysvětlené. A kde najdu o těch sladidlech něco?. Děkuji
Diky za precteni i pochvalu. Sladidla jsou velke kontroverzni tema, na ktere bych chtela taky napsat rozsahly clanek, ale zatim jsem se k tomu bohuzel nedostala, resp. mam to rozpracovane, ale je ve hvezdach, kdy to dokoncim. Ted pracuju na tistene kucharce, takze vse jde stranou.
Díky za podrobný popis mouk. Mám doma skoro všechny. Vnuk mě zásobuje k vánocům a k narozeninám
Souhlasím, že článek je napsán velice pečlivě. Já sama používám hodně druhů mouky, již před revolucí jsem běžně kupovala v Meinlu sojovou mouku a přidávala při pečení, ale jen asi 1/3 z celkového množství. Tehdy nebyla sojová mouka moc drahá. Nyní přidávám i celé ovesné vločky.
A když peču jen z bezlepkové mouky, mám zakoupenou xantanovou gumu, která nahrazuje funkci lepku. Přidává se pouze 1 – 2 g na 1 kg mouky. Zakoupila jsem ji myslím v AWA shopu přes internet.
Ráda se zapojím do dalších diskusí, zkušeností mám velice dost.
Díky za pochvalu i tip, jak nahradit lepek. Já bezlepkové mouky téměř vůbec nepoužívám kromě ovesné, takže s tím nemám moc zkušeností.
Ahoj, přečetla jsem si zpracované články o mouce, využívám více hladké a polohrubé mouky pšeničné, občas pohankovou a kukuřičnou. Jsem z těch starších ročníků, pomalu si zvykám na tento nový styl vaření. Snad to půjde. Uvidím, co na to manžel řekne.
Děkui za skvělý článek, dala jste si s ním hodně práce, jsem zase o něco chytřejší a velmi oceňuji tento ucelený přehled a excellová tabulka nemá chybu. Peču doma kváskový chléb, mouky různě míchám. Našla jsem Vaše stránky, když jsem hledala dobrý recept na celozrnný štrůdl. Ten Váš je supr, těsto se nelepí, krasně zpracovává a jde naplnit „tunou“ jablek😁. Dosud jsem pekla jen ze špaldy, jde to, ale hrozně lepí. Chystám se na Vasi kuchařku, máte fajn recepty. Přeji hodně dalších úspěchů!!!!!!
Diky moc za prostudovani, pochvalu i testovani receptu, hned budu mit lepsi den 👍
Moc děkuji za podrobné vysvětlení. V obchodě se stále peru s popisem pečiva…celozrnné, cereální apod. Vždy spíše hledám pouze žitné.
Tento článek mě vše vysvětlil a pomohl s výběrem mouky. Moc kvituji i přiložené obrázky,podle kterých mohu
nakupovat. Skvělé. Super a moc děkuji.
Díky za přečtení i pochvalu, Irčo 😉 S tím pečivem je to pravda, výrobci rádi uvádí zavádějící informace nebo pečivo přibarvují, aby se tvářilo jako celozrnné. Musí být označené jako celozrnné, pokud chceme celozrnné, vícezrnné znamená jen to, že je tam více druhů mouk, zrn nebo semínek, ale nebývá to z celozrnné mouky. Celozrnné pečivo totiž není tak dobré jako bílé a oni potřebují co největší odbyt, tak použijí lest, protože zároveň ví, že zdravé stravování je moderní. Dobrým příkladem je třeba kaiserka, která vypadá jako celozrnná, ale celozrnná není. A stejně je to s nápisem protein, často výrobci doplní na obal slovo protein a zvýší cenu, přitom proteinu tam bylo dost i předtím anebo bílkoviny navýší jen o trošku.
Ahoj Bajola,vše už bylo řečeno v komentářích,supeeer 👍tak už jen nastartovat k hubnutí 😉budu se snažit😀 díky 💖
Super napsané,ikdyž jsem se v moukách orientovala,jsem ráda,že jsi potvrdila mé pravidlo-používat zdravý selský rozum.Díky moc.
Díky za přečtení i zpětnou vazbu, Helčo. Někdy je ta výživa taková džungle, že si to musí člověk sám zanalyzovat a opravdu zapojovat hlavně selský rozum 🙂
diky za info supr