Ingredience na fit ovocné kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
- 250 g celozrnné pšeničné mouky, příp. špaldové
- 250 g hrubé bílé pšeničné mouky (proč kombinuju celozrnnou mouku s bílou, píšu v článku o moukách)
- 250 ml nízkotučného mléka
- 1 vejce M (50 g)
- špetka soli
- 8 g instantního droždí (nebo 30 g kvasnic + trochu cukru)
- 4 meruňky (180 g vypeckovaných), příp. jahody nebo borůvky
Ostatní
- nízkotučný tvaroh na strouhání nebo domácí hrudkovitý tvaroh
- meruňky na polevu
- práškové sladidlo bez kalorií
- kokosový olej extra panenský

Postup receptu
- Vejce, mléko a droždí nechejte odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
- Rozmíchejte vejce s mlékem ve větší míse.
- Mouku prosejte přes jemné sítko (aby byl výsledek nadýchanější), přidejte instantní droždí, dobře smíchejte a nakonec vmíchejte špetku soli. Pokud máte čerstvé droždí, musíte nejdříve zadělat kvásek.
- Pak postupně přisypávejte mouku k mléku a vejci a míchejte. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětejte buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehněte doprostřed a přitlačte. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiďte se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíte použít všechnu připravenou mouku, ale mně to vyšlo přesně. Práci si značně usnadníte použitím kuchyňského robota.
- Dobře propracované těsto přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny (mně kynulo 1,5 hodiny). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžete použít hrnec s horkou vodou nebo urychlovač kynutí.
- Mezitím meruňky umyjte, vypeckujte a rozdělte na čtvrtiny. A před koncem kynutí dejte vařit do velkého hrnce vodu.
- Vykynuté těsto vyválejte na podlouhlejší válec, který rozkrájejte na 16 částí. Těsto přikryjte, ať neosychá.
- Z každé části udělejte v rukách kulatou placku, do ní dejte čtvrtinu meruňky. Pokud chcete víc, můžete dát půlku nebo i celou, ale knedlíky pak budou hodně velké a bude jich míň. Pak konce přitiskněte uprostřed k sobě a vytvarujte kuličku. Kuličky skládejte na pečící papír, ať se vám nepřilepí zespodu, a mějte je zakryté, než vytvoříte všechny. Celozrnné těsto totiž rychleji osychá.
- Vařící vodu trošku osolte a dejte do ní 8 knedlíků. Budou plavat na hladině. Voda se musí vařit, ale ne bublat jak o závod. Hrnec přiklopte pokličkou a nechejte ji trochu oddělanou, ať může unikat pára. Knedlíky hodně nabudou, takže je nedávejte do hrnce všechny.
- Knedlíky vařte 4 minuty, poté je otočte a vařte další 4 minuty. Pak jeden vytáhněte, rozpulte a podívejte se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud je, tak je ještě trochu povařte, ale mně to vyšlo na 4 minuty z každé strany.
- Knedlíky postupně vytáhněte do misky a hned je propíchejte špejlí nebo párátkem, aby se z nich uvolnilo teplo a nezrdcly se. Pak uvařte i druhou várku.
- Podávejte polité rozmixovanými meruňkami (naředěnými vodou), posypané tvarohem a oslazené práškovým erythritolem. Tvarohem nešetřete, pokud budete mít knedlíky jako hlavní jídlo a chcete tam mít dostatek bílkovin. Místo tvarohu na strouhání si můžete i jednoduše vyrobit domácí hrudkovitý tvaroh z mléka, pokud nemáte tvaroh po ruce.
- Samozřejmě můžete knedlíky polít i troškou másla nebo kokosového oleje, ale opravdu jen trošku a ne před tréninkem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na knedlíky bez tvarohu a polevy. Vznikne 16 ks, tj. cca 5 porcí.
- ⭐ BLACK LISTOPAD AKCE ⭐ Chceš vzorové jídelníčky a více inspirace, co zdravého vařit nejen na hubnutí? Vyber si z mých 4 knih a do 30. 11. získáš navíc e-kuchařku ZDARMA dle vlastního výběru v hodnotě až 490 Kč 👉 Zobrazit všechny knihy
Komentáře