Ingredience na fit ovocné kynuté knedlíky

Kynuté knedlíky

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky, příp. špaldové
  • 250 g hrubé bílé pšeničné mouky (proč kombinuju celozrnnou mouku s bílou, píšu v článku o moukách)
  • 250 ml nízkotučného mléka
  • 1 vejce M (50 g)
  • špetka soli
  • 8 g instantního droždí (nebo 30 g kvasnic + trochu cukru)
  • 4 meruňky (180 g vypeckovaných), příp. jahody nebo borůvky

Ostatní

Zdravé kynuté meruňkové knedlíky - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vejce, mléko a droždí nechejte odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
  2. Rozmíchejte vejce s mlékem ve větší míse.
  3. Mouku prosejte přes jemné sítko (aby byl výsledek nadýchanější), přidejte instantní droždí, dobře smíchejte a nakonec vmíchejte špetku soli. Pokud máte čerstvé droždí, musíte nejdříve zadělat kvásek.
  4. Pak postupně přisypávejte mouku k mléku a vejci a míchejte. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětejte buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehněte doprostřed a přitlačte. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiďte se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíte použít všechnu připravenou mouku, ale mně to vyšlo přesně. Práci si značně usnadníte použitím kuchyňského robota.
  5. Dobře propracované těsto přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny (mně kynulo 1,5 hodiny). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžete použít hrnec s horkou vodou nebo urychlovač kynutí.
  6. Mezitím meruňky umyjte, vypeckujte a rozdělte na čtvrtiny. A před koncem kynutí dejte vařit do velkého hrnce vodu.
  7. Vykynuté těsto vyválejte na podlouhlejší válec, který rozkrájejte na 16 částí. Těsto přikryjte, ať neosychá.
  8. Z každé části udělejte v rukách kulatou placku, do ní dejte čtvrtinu meruňky. Pokud chcete víc, můžete dát půlku nebo i celou, ale knedlíky pak budou hodně velké a bude jich míň. Pak konce přitiskněte uprostřed k sobě a vytvarujte kuličku. Kuličky skládejte na pečící papír, ať se vám nepřilepí zespodu, a mějte je zakryté, než vytvoříte všechny. Celozrnné těsto totiž rychleji osychá.
  9. Vařící vodu trošku osolte a dejte do ní 8 knedlíků. Budou plavat na hladině. Voda se musí vařit, ale ne bublat jak o závod. Hrnec přiklopte pokličkou a nechejte ji trochu oddělanou, ať může unikat pára. Knedlíky hodně nabudou, takže je nedávejte do hrnce všechny.
  10. Knedlíky vařte 4 minuty, poté je otočte a vařte další 4 minuty. Pak jeden vytáhněte, rozpulte a podívejte se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud je, tak je ještě trochu povařte, ale mně to vyšlo na 4 minuty z každé strany.
  11. Knedlíky postupně vytáhněte do misky a hned je propíchejte špejlí nebo párátkem, aby se z nich uvolnilo teplo a nezrdcly se. Pak uvařte i druhou várku.
  12. Podávejte polité rozmixovanými meruňkami (naředěnými vodou), posypané tvarohem a oslazené práškovým erythritolem. Tvarohem nešetřete, pokud budete mít knedlíky jako hlavní jídlo a chcete tam mít dostatek bílkovin. Místo tvarohu na strouhání si můžete i jednoduše vyrobit domácí hrudkovitý tvaroh z mléka, pokud nemáte tvaroh po ruce.
  13. Samozřejmě můžete knedlíky polít i troškou másla nebo kokosového oleje, ale opravdu jen trošku a ne před tréninkem.
  14. Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na knedlíky bez tvarohu a polevy. Vznikne 16 ks, tj. cca 5 porcí.
  15. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Ovocné kynuté knedlíky foto postupFit zdravé kynuté ovocné knedlíky - recept Bajola