Ingredience na fit ovocné kynuté knedlíky

Kynuté knedlíky

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky, příp. špaldové
  • 250 g hrubé bílé pšeničné mouky (proč kombinuju celozrnnou mouku s bílou, píšu v článku o moukách)
  • 250 ml nízkotučného mléka (0,5%)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • špetka soli
  • 8 g instantního droždí (nebo 30 g kvasnic + trochu cukru)
  • 4 meruňky (180 g vypeckovaných), příp. jahody nebo borůvky

Ostatní

Zdravé kynuté meruňkové knedlíky - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat zdravé domácí kynuté knedlíky bez cukru

  1. Vejce, mléko a droždí nechej odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
  2. Rozmíchej vejce s mlékem ve větší míse.
  3. Mouku prosej přes jemné sítko (aby byl výsledek nadýchanější), přidej instantní droždí, dobře smíchej a nakonec vmíchej špetku soli. Pokud máš čerstvé droždí, musíš nejdříve zadělat kvásek.
  4. Pak postupně přisypávej mouku k mléku a vejci a míchej. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětej buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehni doprostřed a přitlač. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiď se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíš použít všechnu připravenou mouku, ale mně to vyšlo přesně. Práci si značně usnadníš použitím kuchyňského robota.
  5. Dobře propracované těsto přikryj potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechej na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny (mně kynulo 1,5 hodiny). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžeš použít hrnec s horkou vodou nebo urychlovač kynutí.
  6. Mezitím meruňky umyj, vypeckuja rozděl na čtvrtiny. A před koncem kynutí dej vařit do velkého hrnce vodu.
  7. Vykynuté těsto vyválej na podlouhlejší válec, který rozkrájej na 16 částí. Těsto přikryj, ať neosychá.
  8. Z každé části udělej v rukách kulatou placku, do ní dej čtvrtinu meruňky. Pokud chceš víc, můžeš dát půlku nebo i celou, ale knedlíky pak budou hodně velké a bude jich míň. Pak konce přitiskni uprostřed k sobě a vytvaruj kuličku. Kuličky skládej na pečící papír, ať se nepřilepí zespodu, a měj je zakryté, než vytvoříš všechny. Celozrnné těsto totiž rychleji osychá.
  9. Vařící vodu trošku osol a dej do ní 8 knedlíků. Budou plavat na hladině. Voda se musí vařit, ale ne bublat jak o závod. Hrnec přiklop pokličkou a nechej ji trochu oddělanou, ať může unikat pára. Knedlíky hodně nabudou, takže je nedávej do hrnce všechny.
  10. Knedlíky vař 4 minuty, poté je otoč a vař další 4 minuty. Pak jeden vytáhni, rozpul a podívej se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud je, tak je ještě trochu povař, ale mně to vyšlo na 4 minuty z každé strany.
  11. Knedlíky postupně vytáhni do misky a hned je propíchej špejlí nebo párátkem, aby se z nich uvolnilo teplo a nezrdcly se. Pak uvař i druhou várku.
  12. Podávej polité rozmixovanými meruňkami (naředěnými vodou), posypané tvarohem a oslazené práškovým erythritolem.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  14. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Ovocné kynuté knedlíky foto postupFit zdravé kynuté ovocné knedlíky - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravé kynuté celozrnné meruňkové knedlíky

  • Pokud budeš mít knedlíky jako hlavní jídlo, tvarohem nešetři, jinak tam nebude dostatek bílkovin.
  • Místo tvarohu na strouhání si můžeš jednoduše vyrobit domácí hrudkovitý tvaroh z mléka, pokud nemáš tvaroh po ruce.
  • Samozřejmě můžeš knedlíky polít i troškou másla nebo kokosového oleje, ale opravdu jen trošku a ne před tréninkem.
  • Vznikne 16 ks, tj. cca 5 porcí.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na knedlíky bez tvarohu a polevy.