Ingredience na zdravé plněné bramborové knedlíky
Těsto na bramborové knedlíky
- 940 g brambor ideálně varný typ C (780 g uvařených ve slupce a oloupaných)
- 140 g řeckého jogurtu 0%, příp. odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 2 lžičky soli (10 g)
- 100 g hrubé pšeničné mouky
- 150 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání
Náplň s mletým masem
- 450 g mletého hovězího maso (max. 10 % tuku)
- 2 lžičky mleté uzené červené papriky (10 g)
- 1 lžička soli (5 g)
Postup receptu – jak připravit zdravé bramborové knedlíky plněné mletým masem
- Brambory vč. slupky uvař doměkka (cca 40 minut), nechej je trochu vychladnout a zbav je slupky. Poté je nechej zcela vychladnout. Doporučuju je vařit den předem.
- Mleté maso dej na rozpálenou pánev, přidej sůl a mletou papriku a nechej zatáhnout. Poté vytáhni do jiné nádoby a zbylý výpek můžeš přilít k základu na dušené zelí, pokud ho budeš také vařit.
- Uvařené a oloupané brambory prolisuj přes lis na brambory nebo nastrouhej najemno na struhadle.
- K bramborám přidej jogurt, vejce, dobře smíchej, přidej hrubou mouku a pak postupně přisypávej celozrnnou mouku, dokud nevypracuješ kompaktní těsto, které vytvaruj do dlouhé podlouhlé šišky. Mouky může být potřeba méně či více, záleží na moučnosti brambor a vodnatosti jogurtu. Nedávej ale mouky zbytečně moc, knedlíky by pak byly tuhé.
- Dej vařit vodu do velkého hrnce.
- Velký knedlík nakrájej na 16 stejných dílů o váze cca 75 g.
- Pak každou část rozmáčkni do tenčí větší placky, přitom si namáčej ruce do mouky.
- Na každou placku dej cca 25 g mletého masa, opatrně spoj okraje, dobře utěsni a vytvaruj pravidelné kuličky.
- Knedlíky uvař ve 2 várkách ve vroucí vodě, každou várku cca 12 minut.
- Podávej se zdravým dušeným zelím nebo s zdravým dušeným špenátem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na nízkotučné plněné tvarohovo bramborové knedlíky
- Brambory by měly být kompletně vychlazené, pokud bys těsto udělala z teplejšího těsta, nebude tak držet u sebe a bude řídnout.
- Pokud chceš více vychutit masovou náplň, můžeš maso udělat na cibulce.
- Pokud chceš knedlíky trošku omastit, můžeš je před konzumací trošku postříkat olivovým olejem ve spreji.
- Pokud se nechceš vzdát osmažené cibulky, nakrájej ji na nudličky (proužky) a zkusit ji udělat postříkané troškou oleje ve spreji v horkovzdušné fritéze. Pokud to otestuješ, dej vědět do komentáře, jak to dopadlo. Já jsem to zatím netestovala.
- Vznikne 16 ks = 8 porcí. Jedna porce jsou 2 knedlíky a 200 – 250 g zelí. 1 knedlík má hmotnost cca 100 g.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na knedlíky.
Komentáře
BOŽÍ! miluji hovězí maso i bramborového knedlíky a tohle je super zdravá verze. Místo jogurtu jsem dala tvaroh v kostce a odteďka už nedělám jiné bramborové těsto. Je to super vychytávka jak navýšit bílkoviny 😉