Ingredience na zdravé plněné bramborové knedlíky

Těsto na bramborové knedlíky

  • 940 g brambor ideálně varný typ C (780 g uvařených ve slupce a oloupaných)
  • 140 g řeckého jogurtu 0%, příp. odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 2 lžičky soli (10 g)
  • 100 g hrubé pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání

Náplň s mletým masem

  • 450 g mletého hovězího maso (max. 10 % tuku)
  • 2 lžičky mleté uzené červené papriky (10 g)
  • 1 lžička soli (5 g)
Zdravé bramborové knedlíky plněné mletým masem recept bajola

Postup receptu – jak připravit zdravé bramborové knedlíky plněné mletým masem

  1. Brambory vč. slupky uvař doměkka (cca 40 minut), nechej je trochu vychladnout a zbav je slupky. Poté je nechej zcela vychladnout. Doporučuju je vařit den předem.
  2. Mleté maso dej na rozpálenou pánev, přidej sůl a mletou papriku a nechej zatáhnout. Poté vytáhni do jiné nádoby a zbylý výpek můžeš přilít k základu na dušené zelí, pokud ho budeš také vařit.
  3. Uvařené a oloupané brambory prolisuj přes lis na brambory nebo nastrouhej najemno na struhadle.
  4. K bramborám přidej jogurt, vejce, dobře smíchej, přidej hrubou mouku a pak postupně přisypávej celozrnnou mouku, dokud nevypracuješ kompaktní těsto, které vytvaruj do dlouhé podlouhlé šišky. Mouky může být potřeba méně či více, záleží na moučnosti brambor a vodnatosti jogurtu. Nedávej ale mouky zbytečně moc, knedlíky by pak byly tuhé.
  5. Dej vařit vodu do velkého hrnce.
  6. Velký knedlík nakrájej na 16 stejných dílů o váze cca 75 g.
  7. Pak každou část rozmáčkni do tenčí větší placky, přitom si namáčej ruce do mouky.
  8. Na každou placku dej cca 25 g mletého masa, opatrně spoj okraje, dobře utěsni a vytvaruj pravidelné kuličky.
  9. Knedlíky uvař ve 2 várkách ve vroucí vodě, každou várku cca 12 minut.
  10. Podávej se zdravým dušeným zelím nebo s zdravým dušeným špenátem.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 🚚 Do 21. 7. 2024 DOPRAVA ZDARMA na moji tištěnou kuchařku Fit bez diet s jídelníčky nejen na hubnutí. Koupit a ušetřit za dopravu

Plněné bramborové knedlíky mleté maso foto postupFit plněné bramborové knedlíky se zelím - recept Bajola

Poznámky k receptu na nízkotučné plněné tvarohovo bramborové knedlíky

  • Brambory by měly být kompletně vychlazené, pokud bys těsto udělala z teplejšího těsta, nebude tak držet u sebe a bude řídnout.
  • Pokud chceš více vychutit masovou náplň, můžeš maso udělat na cibulce.
  • Pokud chceš knedlíky trošku omastit, můžeš je před konzumací trošku postříkat olivovým olejem ve spreji.
  • Pokud se nechceš vzdát osmažené cibulky, nakrájej ji na nudličky (proužky) a zkusit ji udělat postříkané troškou oleje ve spreji v horkovzdušné fritéze. Pokud to otestuješ, dej vědět do komentáře, jak to dopadlo. Já jsem to zatím netestovala.
  • Vznikne 16 ks = 8 porcí. Jedna porce jsou 2 knedlíky a 200 – 250 g zelí. 1 knedlík má hmotnost cca 100 g.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na knedlíky.