Ingredience na fit tuňákové karbanátky z horkovzdušné fritézy
Těsto
- 300 g brambor (nejlépe varný typ C) nebo už uvařených brambor nebo bramborové kaše
- 1 ks vejce M (50 g)
- 280 g tuňáka ve vlastní šťávě (po zbavení vody)
- 10 ml olivového oleje extra panenského
- 3 – 5 stroužků česneku (10 – 15 g) nebo mletá uzená či pálivá paprika, chilli, příp. dijonská hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- čerstvá petrželka (volitelně)
Na obalení
- 1 ks vejce L (60 g)
- 30 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g kukuřičné strouhanky (nebo cornflaků)
Ostatní
- řepkový olej ve spreji (5 ml)
- domácí fitness tatarka nebo majonéza (recepty najdeš v kuchařce Fit bez diet)
Postup receptu – jak udělat fitness tuňákové placky bez smažení
- Brambory oloupej, nakrájej na kostičky a uvař doměkka v osolené vodě cca 20 minut.
- Z tuňáka dobře slij všechnu vodu a vymačkej.
- Česnek oloupej a prolisuj. Pokud nemáš kukuřičnou strouhanku, rozemel cornflaky v mixéru se sekáčkem.
- Uvařené brambory nastrouhej na struhadle anebo prolisuj přes lis na brambory a dobře smíchej se všemi ostatními ingrediencemi na těsto.
- Těsto ochutnej a případně chuť dopiluj podle vlastní chuti (solí, pepřem, česnekem apod.)
- Pokud by těsto nedrželo dobře u sebe, můžeš ho zahustit celozrnnou nebo ovesnou moukou. Záleží na moučnosti a typu brambor, já jsem zahušťovat nemusela.
- Z těsta tvoř koule a ty pak rozmáčkni na placky, doporučuju menší a vyšší.
- Karbanátky poté obaluj z obou stran v mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Moc na ně netlač, ať je nezploštíš.
- Placičky postříkej z obou stran řepkovým olejem ve spreji a smaž v horkovzdušné fritéze cca 8 minut na 180 °C, případně v troubě, tam bude asi potřeba o něco déle.
- Podávej s domácí fitness tatarkou nebo majonézou a zeleninou.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravé tuňákové placičky
- Brambory jsem na fotkách pouze rozmačkala šťouchadlem na brambory, ale lepšího výsledku dosáhneš, když budou prolisované nebo nastrouhané.
- Místo trojobalu můžeš zkusit karbanátky pouze obalit v kukuřičné strouhance, ale pokud použiješ rozmixované cornflaky, tak na plackách moc nedrží, proto je lepší trojobal.
- Místo kukuřičné strouhanky můžeš použít i celozrnnou strouhanku, ale karbanátky nebudou mít tak pěknou barvu.
- Před konzumací doporučuju vždy ohřát v mikrovlnné troubě.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na karbanátky.
Komentáře