​Ingredience na fit tuňákové karbanátky z horkovzdušné fritézy

Těsto

  • 300 g brambor (nejlépe varný typ C) nebo už uvařených brambor nebo bramborové kaše
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 280 g tuňáka ve vlastní šťávě (po zbavení vody)
  • 10 ml olivového oleje extra panenského
  • 3 – 5 stroužků česneku (10 – 15 g) nebo mletá uzená či pálivá paprika, chilli, příp. dijonská hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • čerstvá petrželka (volitelně)

Na obalení

Ostatní

Fitness tuňákové karbanátky - recept Bajola

​Postup receptu – jak udělat fitness tuňákové placky bez smažení

  1. Brambory oloupej, nakrájej na kostičky a uvař doměkka v osolené vodě cca 20 minut.
  2. Z tuňáka dobře slij všechnu vodu a vymačkej.
  3. Česnek oloupej a prolisuj. Pokud nemáš kukuřičnou strouhanku, rozemel cornflaky v mixéru se sekáčkem.
  4. Uvařené brambory nastrouhej na struhadle anebo prolisuj přes lis na brambory a dobře smíchej se všemi ostatními ingrediencemi na těsto.
  5. Těsto ochutnej a případně chuť dopiluj podle vlastní chuti (solí, pepřem, česnekem apod.)
  6. Pokud by těsto nedrželo dobře u sebe, můžeš ho zahustit celozrnnou nebo ovesnou moukou. Záleží na moučnosti a typu brambor, já jsem zahušťovat nemusela.
  7. Z těsta tvoř koule a ty pak rozmáčkni na placky, doporučuju menší a vyšší.
  8. Karbanátky poté obaluj z obou stran v mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Moc na ně netlač, ať je nezploštíš.
  9. Placičky postříkej z obou stran řepkovým olejem ve spreji a smaž v horkovzdušné fritéze cca 8 minut na 180 °C, případně v troubě, tam bude asi potřeba o něco déle.
  10. Podávej s domácí fitness tatarkou nebo majonézou a zeleninou.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Fit tuňákové placičky recept BajolaZdravé tuňákové placky - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravé tuňákové placičky

  • Brambory jsem na fotkách pouze rozmačkala šťouchadlem na brambory, ale lepšího výsledku dosáhneš, když budou prolisované nebo nastrouhané.
  • Místo trojobalu můžeš zkusit karbanátky pouze obalit v kukuřičné strouhance, ale pokud použiješ rozmixované cornflaky, tak na plackách moc nedrží, proto je lepší trojobal.
  • Místo kukuřičné strouhanky můžeš použít i celozrnnou strouhanku, ale karbanátky nebudou mít tak pěknou barvu.
  • Před konzumací doporučuju vždy ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na karbanátky.