Ingredience na celozrnnou veku

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky (proč jsem zkombinovala celozrnnou mouku s bílou, se dozvíte v mém článku o moukách)
  • 1 sáček instantního droždí (7 g)
  • 320 ml vlažné vody
  • 60 ml olivového oleje extra panenského
  • 1 lžička soli
Fitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Ve středně velké míse smíchejte oba druhy mouky společně s droždím.
  2. Přidejte sůl, vodu a olivový olej.
  3. Těsto hnětejte pomocí kuchyňského robota 10 minut. Pokud nemáte robota, propracovávejte ho 10 minut pomocí vařečky – mísu si dejte mezi kolena a těsto dloubejte a nadzvedávejte vařečkou. Těsto se musí mírně lepit, tak je to správně.
  4. Mísu zabalte do potravinářské fólie a ručníku a nechejte kynout 20 minut ideálně v blízkosti něčeho teplého, např. na topení nebo u sporáku, na kterém se vaří. Můžete také použít urychlovač kynutí.
  5. Po 20 minutách těsto znovu pár minut prohnětejte a nechte kynout dalších 40 minut.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C a hned od začátku vložte do spodu malý kastrůlek s vodou. Voda se bude v troubě odpařovat a vytvářet páru. Někdo vytváří uvnitř páru tak, že na rozpálený plech nalije horkou vodu. Toto rozhodně nedělejte se skleněnou nádobou, protože ta po nalití horké vody praskne. Nejbezpečnější je kastrůlek s vodou, která se zahřeje společně se zahříváním trouby.
  7. Pro usnadnění použijte k upečení veky formu na biskupský chlebíček. Pokud nemáte silikonovou, vymažte ji olivovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, a těsto do formy přemístěte. Pokud chcete vyloženě tvar veky, pak těsto vytvarujte do šišky na plechu vystlaném pečícím papírem.
  8. Nahoře těsto potřete vodou a pečte 30 minut na 180 °C. Poté zkontrolujte barvu. Pokud je ještě moc světlá, pečte dalších cca 15 minut. Po dopečení zkuste ještě zapíchnout doprostřed těsta špejli, zda se těsto na špejli nelepí. Současně pokud na veku zaklepete, musí být pevná.
  9. Po upečení veku vyklopte z formy, nechejte vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Nejlepší je čerstvá, ale můžete ji i zmrazit.
  10. Použijte na fitness chlebíčky nebo místo pečiva, můžete opékat i v topinkovači.

Fitness celozrnná veka - zdravý recept BajolaFitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)