Ingredience na celozrnnou veku

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky (proč jsem zkombinovala celozrnnou mouku s bílou, se dozvíš v mém článku o moukách)
  • 1 sáček instantního droždí (7 g)
  • 320 ml vlažné vody
  • 60 ml olivového oleje extra panenského
  • 1 lžička soli

Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?

Fitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola

Postup receptu – jak upéct domácí celozrnnou veku

  1. Ve středně velké míse smíchej oba druhy mouky společně s droždím.
  2. Přidej sůl, vodu a olivový olej.
  3. Těsto hnětej pomocí kuchyňského robota alespoň 10 minut. Pokud nemáš robota, propracovávej ho pomocí vařečky – mísu si dej mezi kolena a těsto dloubej a nadzvedávej vařečkou. Těsto se musí mírně lepit, tak je to správně.
  4. Mísu zabal do potravinářské fólie a ručníku a nechej kynout 20 minut ideálně v blízkosti něčeho teplého, např. na topení nebo u sporáku, na kterém se vaří. Můžeš také použít urychlovač kynutí.
  5. Po 20 minutách těsto znovu pár minut prohnětej a nech kynout dalších 40 minut.
  6. Předehřej troubu na 180 °C a hned od začátku vlož dospodu malý kastrůlek s vodou. Voda se bude v troubě odpařovat a vytvářet páru. Někdo vytváří uvnitř páru tak, že na rozpálený plech nalije horkou vodu. Toto rozhodně nedělej se skleněnou nádobou, protože ta po nalití horké vody praskne. Nejbezpečnější je kastrůlek s vodou, která se zahřeje společně se zahříváním trouby.
  7. Pro usnadnění použij k upečení veky formu na biskupský chlebíček. Pokud nemáš silikonovou, vymaž ji olivovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, a těsto do formy přemísti. Pokud chceš vyloženě tvar veky, pak těsto vytvaruj do šišky na plechu vystlaném pečícím papírem.
  8. Nahoře těsto potři vodou a peč 30 minut na 180 °C. Poté zkontroluj barvu. Pokud je ještě moc světlá, peč dalších cca 15 minut. Po dopečení zkus ještě zapíchnout doprostřed těsta špejli, zda se těsto na špejli nelepí. Současně pokud na veku zaklepeš, musí být pevná.
  9. Po upečení veku vyklop z formy, nechej vychladnout a nakrájej na tenké plátky. Nejlepší je čerstvá, ale můžeš ji i zmrazit.
  10. Použij na fitness chlebíčky nebo místo pečiva, můžeš opékat i v topinkovači.
  11. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Fitness celozrnná veka - zdravý recept BajolaFitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola