Ingredience na kokosky
- 4 vejce M
- špetka soli
- 200 g strouhaného kokosu (jemného nebo hrubějšího dle preference, na obrázku jsem použila jemný)
- 10 kapek vanilkového extraktu
- kůra z bio citrónu nebo bio pomeranče
- stévie 1:1 k cukru nebo sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
- 80 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit
Postup receptu
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků a špetky soli vyšleheje tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdete zde.
- Přidejte kokos, vanilkový extrakt, sladidlo a dobře promíchejte. Doporučuji přidat i citrónovou nebo pomerančovou kůru. Na fotkách postupu jsem na to zapomněla, ale je to s tím mnohem lepší. Vzniklá hmota bude mírně sypká. Ochutnejte a případně přislaďte.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Pomocí menší lžičky a ruky tvarujte malé bochánky, dobře upěchovávejte a skládejte na pečícím papírem vystlaný plech.
- Pečte 25 minut na 150 °C. Pozor, když budete péct na více stupňů, kokosky pravděpodobně zežloutnou.
- Vychladlé kokosky namáčejte spodní částí v čokoládě, kterou rozpusťte pár sekund v mikrovlnné troubě. Pokládejte je na pečící papír a pak udělejte shora čokoládou šrafování. Až čokoláda uschne, pěkně se z pečícího papíru sloupne.
- Zbylé žloutky můžete použít třeba do fitnes žemlovky.
- V e-booku Fitness domácí cukrárna najdete o dost vylepšenou verzi kokosek (plněné) a kromě jiného i několik dalších fitness vánočních receptů.
Recept inspirován dle knihy Cukrfree
Přidat komentář