Ingredience na zdravé batátové hranolky
- 250 g sladké brambory (cca polovina)
- 10 ml olivového oleje extra panenského
- ½ lžičky soli (3 g)
Postup receptu – jak udělat fit batátové hranolky
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Sladkou bramboru zbav slupky nebo můžeš nechat se slupkou, pokud chceš víc vlákniny, a nakrájej ji na hranolky podle tohoto návodu.
- Plech vystel pečícím papírem, postříkej olivovým olejem, naskládej na něj hranolky, ideálně aby se nedotýkaly, znovu postříkej olejem a osol. Nebo můžeš dát hranolky, olej a sůl (případně bylinky) do sáčku se ziplockem a protřepat vše v sáčku.
- Peč 15 – 20 minut na 180 °C a hlídej, aby se hranolky nespálily. Pokud máš funkci gril, před koncem pečení ji zapni.
- Druhou možností je usmažit hranolky v horkovzdušné fritéze – smaž cca 7 – 10 minut na 180 °C (průběžně kontroluj, může to být méně i více).
- Skvěle se hodí jako příloha k fitness panence v houbové omáčce.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Pokud chceš snížit množství tuku, můžeš hranolky připravit zcela bez oleje.
- V průběhu pečení můžeš hranolky obrátit, ale není to nutné.
- Z druhé poloviny můžeš udělat batátové pyré. Stačí zabalit do alobalu, péct společně s hranolkami a pak ještě navíc 10 – 20 minut, dokud nebude batáta po zapíchnutí nože zcela měkká. Pak oloupej a rozmixuj. Můžeš použít jako přílohu nebo na pečení sladkostí.
Komentáře