Ingredience

  • 700 g hovězí kližky libové
  • 1 rajče (100 g) nebo pasírovaná rajčata
  • 1 cibule (100 g)
  • 2 stroužky česneku (20 g)
  • 1 lžička drceného kmínu (5 g)
  • 1 lžíce majoránky (5 g)
  • 2 lžičky mleté papriky sladké nebo pálivé (10 g)
  • 2 lžičky soli (10 g)
  • 2 ks bobkového listu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 250 ml vody
Fitness guláš z pomalého hrnce - zdravý recept Bajola

Postup

  1. Maso očistěte od tuku, umyjte a nakrájejte na kostičky. Pokud chcete guláš chutnější, před vařením maso zprudka opečte na trošce řepkového oleje. Zatažení masa můžete provést i v pomalém hrnci, pokud máte typ, který jde dát na plotnu.
  2. Cibuli umyjte a rozpulte.
  3. Česnek oloupejte.
  4. Rajče umyjte a nakrájejte nadrobno.
  5. Bobkový list, nové koření a černý pepř dejte do sítka na koření.
  6. Všechny ingredience kromě česneku dejte do pomalého hrnce a zalijte vodou.
  7. Pomalte 4 hodiny na stupeň Low, 15 minut před koncem vaření přidejte prolisovaný česnek.
  8. Vytáhněte sítko s kořením a cibuli a pokud chcete guláš hustější, můžete zahustit celozrnnou žitnou mouku rozmíchanou v trošce vody. Pokud se udělají hrudky, rozmixujte v mixéru. Pokud se naopak odpařilo hodně vody, guláš zřeďte přilitím další vody.
  9. Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness karlovarským knedlíkem.
  10. Guláš můžete i zmrazit.

Poznámky

  • Nevařte guláš déle než 4 hodiny, resp. po 4 hodinách maso ochutnejte. Pokud už se rozpadá a je perfektní, vaření ukončete. Pokud budete vařit déle, maso začne být naopak tuhé.
  • Pokud budete dělat dvojitou dávku, vody dejte jenom o něco málo více vody, nikoliv dvojnásobné množství. Guláš by byl moc řídký a vodový.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)