Ingredience
- 700 g hovězí kližky libové
- 1 rajče (100 g) nebo pasírovaná rajčata
- 1 cibule (100 g)
- 2 stroužky česneku (20 g)
- 1 lžička drceného kmínu (5 g)
- 1 lžíce majoránky (5 g)
- 2 lžičky mleté papriky sladké nebo pálivé (10 g)
- 2 lžičky soli (10 g)
- 2 ks bobkového listu
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 250 ml vody

Postup
- Maso očistěte od tuku, umyjte a nakrájejte na kostičky. Pokud chcete guláš chutnější, před vařením maso zprudka opečte na trošce řepkového oleje. Zatažení masa můžete provést i v pomalém hrnci, pokud máte typ, který jde dát na plotnu.
- Cibuli umyjte a rozpulte. Česnek oloupejte. Rajče umyjte a nakrájejte nadrobno.
- Bobkový list, nové koření a černý pepř dejte do sítka na koření.
- Všechny ingredience kromě česneku dejte do pomalého hrnce a zalijte vodou. Pokud budete dělat dvojitou dávku, vody dejte jenom o něco málo více vody, nikoliv dvojnásobné množství. Guláš by byl moc řídký a vodový.
- Pomalte 4 hodiny na stupeň Low, poté maso ochutnejte a pokud ještě není krásně měkké, pomalte další hodinu.
- 15 minut před koncem vaření vytáhněte sítko s kořením a cibuli a přidejte prolisovaný česnek.
- Pokud chcete guláš hustější, můžete zahustit celozrnnou žitnou mouku rozmíchanou v trošce vody. Pokud se udělají hrudky, rozmixujte v mixéru. Pokud se naopak odpařilo hodně vody, guláš zřeďte přilitím další vody.
- Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness karlovarským knedlíkem.
- Guláš můžete i zmrazit.
Komentáře