Ingredience na celozrnné domácí rohlíky

  • 400 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové, možná i žitné, ale ta hůře kyne, takže tam to bude asi chtít jiný poměr hladké bílé)
  • 100 g hladké bílé mouky (kvůli nakynutí, viz můj článek o moukách)
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 300 ml nízkotučného mléka
  • 40 g řepkového oleje, příp. olivového extra virgin
Fit domácí celozrnné rohlíky - recept Bajola

Postup receptu

  1. Smíchejte obě mouky, droždí a sůl, přidejte vlažné mléko a olej a dokonale propracujte v těsto. Doporučuju použít kuchyňského robota, ručně se dost nadřete a rohlíky ani tak dobře nevykynou. Hnětejte minimálně 10 minut.
  2. Samozřejmě můžete použít i čerstvé droždí a udělat nejdříve kvásek. Čertsvé droždí asi udělá lepší nakynutí, nicméně já ho nikdy nemám po ruce.
  3. Vyhnětené těsto dejte do plastové nádoby, zakryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 1 hodinu. Pro rychlejší a lepší vykynutí doporučuji použit urychlovač kynutí anebo malý fígl – dejte nádobu nad kastrol s horkou vodou.
  4. Po hodině těsto rozdělte na 3 díly, každý díl vytvarujte do kuličky a každou kuličku pak rozválejte válečkem na kulatou placku, kterou rozkrájejte na 4 díly. Neválejte úplně do tenka, protože každý díl je ještě potřeba rozválet zvlášť. Měl by vám vzniknout nepravidelný trojúhelních, spíše užší. Rohy mají být dokulata, ale toho se mi nepodařilo dosáhnout. Druhá možnost je rozdělit těsto na 12 částí (každou o váze 70 g), z těch udělat kuličky a pak každou kuličku rozválet do oválného tvaru, ale toto jsem nezkoušela.
  5. Hotový trojúhelník smotejte od té šiřší části po špičku, mírně prohněte a dejte na pečícím papírem vystlaný plech spojem dolů. Takto to zopakujte se všemi díly těsta.
  6. Mně vyšlo 6 rohlíků na plech, takže pokud nemáte 2 plechy, musíte nechat kynout a péct postupně.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C .
  8. Smotané rohlíky na plechu přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechejte kynout na teplém místě (např. nad rozehřátou troubou) dalších 30 – 40 min.
  9. Poté každý rohlík potřete vodou pomocí silikonové mašlovačky a hned posypejte sezamem.
  10. Pečte 24 minut na 200 °C. Pokud strčíte do trouby oba plechy naráz a každý do jiné výšky, tak je v polovině pečení, tj. po 12 minutách, prohoďte.
  11. Po upečení rohlíky sundejte spolu s pečícím papírem z plechu, aby už na ně nepůsobilo teplo, přikryjte je vlhkou utěrkou na 10 minut, pak odkryjte a nechejte zcela zchládnout.
  12. Rohlíky skladujte v plastové nádobě nebo košíku ve spíši pouze přikryté utěrkou, nedávejte je do sáčku, protože by „zgumovatěli“, ani je nenechejte nepřikryté, protože by ztvrdly. Takto vydrží dobré asi 3 dny, před konzumací doporučuju nahřáť v mikrovlnné troubě. Pokud je chcete mít jako čerstvé, hned po úplném zchládnutí je zmrazte a před konzumací pouze ohřejte v mikrovlnné troubě.
  13. Jeden rohlík má cca 70 g.

Domácí rohlíky - foto postup recept BajolaFitness domácí celozrnné rohlíky - recept BajolaCelozrnné rohlíky - recept Bajola

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - vař se mnou a vyhraj fit knihu!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži