Ingredience na celozrnné domácí rohlíky

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové, možná i žitné, ale ta hůře kyne, takže tam to bude asi chtít jiný poměr hladké bílé)
  • 200 g hladké bílé mouky (kvůli nakynutí, viz můj článek o moukách)
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 300 ml nízkotučného mléka (0,5%)
  • 40 ml řepkového oleje, příp. olivového extra virgin
  • 30 g sezamového semínka nebo máku
Fit domácí celozrnné rohlíky - recept Bajola

Postup receptu

  1. Smíchej oba druhy mouky, droždí a sůl, přidej vlažné mléko a olej a dokonale propracuj v těsto. Doporučuju použít kuchyňského robota, ručně se dost nadřeš a rohlíky ani tak dobře nevykynou. Hnětej minimálně 10 minut.
  2. Vyhnětené těsto dej do plastové nádoby, zakryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 hodinu.
  3. Po hodině těsto rozděl na 3 díly, každý díl vytvaruj do kuličky a každou kuličku pak rozválej válečkem na kulatou placku, kterou rozkrájej na 4 díly. Neválej úplně dotenka, protože každý díl je ještě potřeba rozválet zvlášť. Měl by vzniknout široký trojúhelník. Rohy mají být dokulata, ale toho se mi nepodařilo dosáhnout. Druhá možnost je rozdělit těsto na 12 částí (každou o váze 70 g), z těch udělat kuličky a pak každou kuličku rozválet do oválného tvaru, ale toto jsem nezkoušela.
  4. Hotový trojúhelník smotej od širší části po špičku, mírně prohni a dej na pečícím papírem vystlaný plech spojem dolů. Takto to zopakuj se všemi díly těsta.
  5. Mně vyšlo 6 rohlíků na plech, takže pokud nemáš 2 plechy, musíš nechat kynout a péct postupně.
  6. Smotané rohlíky na plechu přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej kynout na teplém místě (např. nad rozehřátou troubou) dalších 30 – 40 min.
  7. Mezitím předehřej troubu na 200 °C .
  8. Po vykynutí každý rohlík potři vodou pomocí silikonové mašlovačky a hned posypej sezamem.
  9. Peč 24 minut na 200 °C. Pokud strčíš do trouby oba plechy naráz a každý do jiné výšky, tak je v polovině pečení, tj. po 12 minutách, prohoď.
  10. Po upečení rohlíky sundej spolu s pečícím papírem z plechu, aby už na ně nepůsobilo teplo, přikryj je vlhkou utěrkou na 10 minut, pak odkryj a nechej zcela zchladnout.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Domácí rohlíky - foto postup recept BajolaFitness domácí celozrnné rohlíky - recept BajolaCelozrnné rohlíky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Samozřejmě můžeš použít i čerstvé droždí a udělat nejdříve kvásek. Čerstvé droždí asi udělá lepší nakynutí, nicméně já ho nikdy nemám po ruce.
  • Pro rychlejší a lepší vykynutí doporučuji použit urychlovač kynutí anebo malý fígl – dej nádobu nad kastrol s horkou vodou.
  • Rohlíky skladuj v plastové nádobě nebo košíku ve spíži pouze přikryté utěrkou nebo v bavlněném pytlíku na pečivo, nedávej je do sáčku, protože by „zgumovatěly“, ani je nenechej nepřikryté, protože by ztvrdly. Takto vydrží dobré asi 3 dny, před konzumací doporučuju nahřát v mikrovlnné troubě.
  • Pokud je chceš mít jako čerstvé, hned po úplném zchladnutí je zmraz a před konzumací pouze ohřej v mikrovlnné troubě.
  • Jeden rohlík má cca 70 g.