​Ingredience na fit dýňovo bramborové noky s mákem a tvarohem

Těsto

Ostatní

Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Fit dýňové noky s mákem - recept Bajola

Postup receptu

  1. Pokud nemáš dýňové pyré, připrav ho podle tohoto postupu.
  2. Bramboru umyj, uvař ve vodě (cca 30 minut) a pak oloupej.
  3. Smíchej všechny ingredience na noky a vypracuj v nelepivé těsto, práci si usnadníš kuchyňským robotem. Pokud se těsto lepí, přidej trošku více mouky.
  4. Dej vařit vodu do středně velkého hrnce.
  5. Těsto rozděl na 4 části a vyválej z nich dlouhé válečky silné asi 2 cm, které rozkrájej na noky o šířce zhruba 4 cm.
  6. Pomocí nože všechny noky odlep od podložky a naházej je co nejrychleji do vroucí vody. Promíchej, aby nebyly slepené.
  7. Vař zhruba 3 – 5 minut, dokud nevyplavou, hned je zceď a propláchni studenou vodou, aby se neslepily.
  8. Celou várku si rozděl na porce dle vlastního uvážení (doporučuju po 150 g) a před servírováním udělej finální osmažení – noky opeč dozlatova (cca 3 minuty) na trošce kokosového oleje, posypej mákem, sladidlem bez kalorií a hrudkovitým tvarohem, můžeš přidat troškou vody, případně použít místo tvarohu a vody cottage sýr.
  9. Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na noky. Nutriční hodnoty na 100 g noků jsou: 186 kCal / 34 S / 1 C / 7 B / 2 T.
  10. Na jednu porci doporučuju 150 g noků, 1 lžičku kokosového oleje (5 ml), 10 g máku a 50 g hrudkovitého tvarohu. V tomto případě jsou nutriční hodnoty celé porce: 413 kCal / 54 S / 3 C / 20 B / 12 T.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměním tě!

Dýňovo bramborové noky - foto postupZdravé dýňové bramborové noky s mákem - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Do těsta můžeš ještě pro navýšení bílkovin zakomponovat odtučněný tvaroh (ve vaničce). V tomto případě dej 80 g tvarohu, 110 g dýně a 110 g brambor. Vše ostatní stejně.
  • Hrudkovitý tvaroh si můžeš vyrobit i velice jednoduše vlastní z mléka. Postup zde
  • Noky můžeš použít i jako slanou přílohu třeba ke špenátu. V tomto případě doporučuji více těsto přisolit a vařit v osolené vodě.

Související produkty