Popis
Mák modrý mletý z české republiky
Mák je součástí našeho života už od dětství. Makový rohlík, makové buchty, koláče, šišky s mákem, bramborové koblihy a další výtvory našich babiček a maminek máme spojeny s touto tradiční, českou surovinou.
V modrých zrníčkách máku se ukrývá mnoho pokladů. Jedním z největších je jeho obsah vápníku. Je totiž přibližně dvanáctkrát vyšší než v kravském mléce. Mák je proto vůbec nejbohatší potravinou na vápník. Mák údajně pozitivně působí proti stresu, je vhodný při anémii a ovlivňuje pozitivně tvorbu krvetvorby. Má příznivý vliv na normální stav kostí, nehtů, vlasů a zubů. Obsahuje také hořčík, mangan a sodík.
Použití máku v kuchyni
Úžasná univerzální potravina se dá zakomponovat do slané i sladké kuchyně. Kromě tradičních českých receptů na koláče a jiné dobroty, můžete vyzkoušet třeba výrobu makového mléka. Chutná skvěle a lze ho použít jak samotné, tak do smoothie. Pro odvážnější jedince můžeme doporučit vynikající makový cheesecake, dort, palačinky, nebo lívance. Možná vás překvapí, že mletý mák chutná výborně i v ranní kaši se švestkami. Mák lze přidat i do slaných placek, nebo do salátů.
Složení
100% semena máku modrého (termostabilizovaný)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2198 kJ / 525 kcal |
Tuky | 41,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,5 g |
Sacharidy | 28,1 g |
z toho cukry | 3,0 g |
Bílkoviny | 18,0 g |
Vláknina | 19,5 g |
Sůl | 0,07 g |
Země původu
Česká republika
Skladování
Skladujte v suchu, temnu a chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.